Süleyman Şah Türbesi İmha Edildi - Son Dakika
Güncel

Süleyman Şah Türbesi İmha Edildi

Süleyman Şah operasyonundan sonra özel kuvvetler, bölgeyi terk etmeden önce türbe ve karakolu yok etti. Türbe, geçici olarak Suriye Eşmesi Köyü'ne taşındı.

22.02.2015 07:54  Güncelleme: 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu Süleyman Şah'ın kabriyle Suriye'de sınıra mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşıdı.

Türbenin yeni yeri Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinin sınır bölgesindeki Eşme köyünün tam karşısında yer alıyor.

DAHA ÖNCE DE TAŞINMIŞTI

Türbe, bundan önce iki defa, 1939 ve 1975 yıllarında taşınmıştı. 'Türk Mezarı' olarak bilinen türbe 1975'e kadar sınıra 100 kilometre uzaklıktaki Caber Kalesi'nin eteklerinde yer alıyordu.
Birinci yer değişikliği 1939 yılında kale içinde gerçekleştirilmişti.

Tamirinin imkânsız hale gelmesi ve güvenlik zaaflarının oluşması sonucu türbe, kale içinde kurulan karakolun yanında eski özelliklerine uygun olarak inşa edilmiş ve yeni yerine nakledilmişti.

1975 yılındaki ikinci nakilde ise türbe, Caber Kalesi'nden uzak bir noktaya, Karakozak bölgesine taşınmıştı. Nakil, 1968'de Suriye tarafından yapımına başlanan Tabka Barajı'nın Caber Kalesi'ni tamamen sular altında bırakması riskine karşı gerçekleştirilmişti.
Nakil kararı 1973'te alınmış; türbe, Caber Kalesinden 63 kilometre kuzeyde, sınırın ise 37 km güneyindeki yeni yerine nakledilmişti.

"TÜRBENİN YENİ YERİ DE TÜRK TOPRAĞI"

Başbakanlık ofisinden, türbenin yeni yerine taşınmasıyla ilgili hukuki durumla ilgili de şu açıklama yapıldı:

"1921 Ankara Antlaşması, 1956 Halep Protokolü, 2003 mutabakatı ve 2012 tarihli nota çerçevesinde türbenin bulunduğu 10 dönümlük arazi ve müştemilatı Türk toprağı olma niteliğini haizdir.

Bu çerçevenin sağladığı hukuki meşruiyet etrafında, türbenin konulacağı yeni geçici alan yine sınırlarımızın dışında, Suriye tarafında bulunmaktadır. Türbenin bulunacağı alan, hudutlarımızın dışında bulunmakla beraber, Türk toprağıdır.

Suriye'deki durum normalleşirse, bu tedbir ihtiyacı ortadan kalkacak ve yeni duruma göre şartlar şekillenecektir."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Süleyman Şah Türbesi'nin ve Saygı Karakolu'nun Suriye içindeki geçici nakil işleminin 22 Şubat 2015 tarihinde tamamlandığı belirtilerek nakil işleminin, türbenin ve müştemilatının anlaşmalarla tespit edilmiş statüsünde değişiklik anlamına gelmediği vurgulandı.

"ÇATIŞMALAR CİDDİ RİSK OLUŞTURDU"

Açıklamada, Suriye'de devam eden çatışmaların ve istikrarsızlık ortamının, Türkiye-Suriye sınırından 37 kilometre uzaklıktaki Münbiç ilçesinin Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin güvenliğine yönelik ciddi risk oluşturduğu ifade edildi.

Suriye sınırları içindeki Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun, uluslararası hukuk temelinde anlaşmalarla kayda geçirilmiş Türk toprağı olduğu hatırlatılan açıklamada, "Türbe ve müştemilatı; Caber Kalesi eteklerinde ilk yapım tarihinden bu yana bir dizi yıkım, taşınma ve yeniden inşa faaliyeti geçirmiştir. Son olarak, baraj inşaatı nedeniyle 1975'te bugünkü yerine taşınmıştır. Suriye'de devam eden çatışmalar ve süregiden istikrarsızlık ortamı, sınırımızdan 37 kilometre uzaklıktaki Münbiç ilçesinin Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun ve büyük bir fedakarlık ve kahramanlık örneğiyle burayı bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin güvenliğine yönelik ciddi bir risk oluşturmuştur" denildi.

"GEÇİCİ OLARAK TAŞINDI"

"Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, Süleyman Şah'ın kabriyle birlikte bu defa, Suriye'de sınırımıza mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşınmıştır" ifadesi kullanılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Güvenlik mülahazaları temelinde hayata geçirilen söz konusu geçici nakli kubur işlemi, Süleyman Şah Türbesi ve müştemilatının anlaşmalarla tespit edilmiş statüsünde herhangi bir değişiklik anlamına gelmemektedir. Süleyman Şah Türbesi'ni ve Saygı Karakolu'nda görevli personelimizi emin kılacak Suriye içindeki bu geçici nakil işlemi 22 Şubat 2015 tarihinde tamamlanmıştır."

Bu arada, diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, gelişmelerle ilgili Türkiye, Suriye'ye bilgi notası verdi.

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Türk Silahlı Kuvvetleri düzenlenen operasyonla ilgili resmi internet sitesinden bir açıklama yaptı.

TSK tarafından yapılan açıklamada, "Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigârı emanetler, Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askerî zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirilmiştir. Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir." denildi.








Süleyman Şah Türbesi İmha Edildi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Süleyman Şah Türbesi İmha Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (62)

  • T.A.K HACK TÜM: GİDİN DE GERÇEKLERİ ÖĞRENİN. YPG GÜVENLİK KONSEYİNİN İZNİ VE BİRLİKLERİYLE KOORDİNELİ OLARAK GİRİŞ VESADECE SÜLEYMAN ŞAH İÇİN DEĞİL. İKİ MEZAR BAŞINDA BEKLEYEN ASKERLERDE ALINDI 72 2 Yanıtla
  • TürkiyeTürklerindir: Operasyon ne demek la resmen kaçmişlar Türk askerinin düştüğü duruma bakın 26 6 Yanıtla
  • CELAL PİR: İLK SEFER GÖRÜYORUM BİR DEVLET KENDİ TURBESİNİ YOK ETMİŞ, VALLA BENCE İŞİD TURBEYİ YOK ETMİŞ, ŞAH SÖLEYMAN HAVAYA UÇTU SİDE KUTULDUNU BİZDE KAFAMIZIN ETİNİ YEDİNİZ HA KAHRAMANLAR 16 11 Yanıtla
  • kırmızı beyaz: Açık söylüyorum ben askerin ve bu olaydan çok utandım isid mis kardeşim insansız hava aracin var uçağın topun tankın her türlü tekbolojin var resmen genelkurmay ve başbakan korkmuşlar işidden yazıklar olsun size böyle komutanligi bende yaparım oğlumda yapar önemli olan türbe değildi önemli olan askerin duruşu turkiyenin durusuydu herşeyi oyuncak ettiler 20 7 Yanıtla
  • tarafsız yorum: en mantıklısı yapılmış. helal olsun. 15 11 Yanıtla
  • Malatya: Kürtler ve aleviler ve laikci chp militanları bunu hazmedemez. 13 10 Yanıtla
  • Ankara: YPG işite karşı amansız bir savaş veriyor ve her gün işit ten yeni yerler alıyor. Başbakan'da çıkmış işit e biraktığı T.C topraklarını bir destan gibi anlatıyor. Bu nasıl bir hesap, şehit verdin toprak verdin ve çıkmışsınız ekranda Kahramanlık tan bahsediyorsun... 11 12 Yanıtla
  • İsimsiz koç: Korkak akp tsk yazıklar olsun bugidişle diz işide türkiyeyi bile verirsiniz mendeburlar 14 9 Yanıtla
  • Asil türk: Varlığın yeter tsk 7 15 Yanıtla
    oğuz: afiyet bal şeker olsun sığır insan 1 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement