Suriyeli Kürt Sanatçı Haco: HDP Meclis'e Girdi, Gerekeni Orada Yapsın - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Kürt Sanatçı Haco: HDP Meclis'e Girdi, Gerekeni Orada Yapsın

Ciwan Haco, çatışmalar ve öldürmelerle sorunun çözülmeyeceğini, 59 milletvekiliyle Meclis'e giren HDP'nin, çözüm yolunu orada araması gerektiğini söyledi.

16.11.2015 11:50  Güncelleme: 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriyeli Kürt Sanatçı Ciwan Haco, çatışmalar ve öldürmelerle sorunun (Kürt meselesi) çözülmeyeceğini, 59 milletvekiliyle Meclis'e giren Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), çözüm yolunu orada araması gerektiğini belirtti.

PEŞMERGELERE MORAL VERDİ

Haco, Irak'ın Musul iline bağlı Mahmur cephesinde terör örgütü IŞİD'e karşı görev yapan Peşmergeleri ziyaret etti. Burada AA muhabirine konuşan Haco, toprağını savunan Peşmergeye moral vermek için ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi. Her yıl bu tür ziyaretleri yaptığını hatırlatan Haco, Erbil temasları kapsamında 1988 yılında bestelediği bir şarkısına klip çekeceğini aktardı.

KÜRT MESELESİ SİLAH OLMADAN ÇÖZÜLMELİ

Haco, Türkiye'deki Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ne ilişkin ise çatışmaların ve şiddetin sona ermesi gerektiğini ifade ederek, "Kürt meselesi silah olmadan barışçıl ve demokratik yollarla çözülmelidir. Kürtler ölümlerin olmadığı bir atmosferde haklarına ulaşmalıdır." dedi.

"HDP MECLİS'E GİRDİ VE GEREKENİ ORADA YAPMALI"

HDP'ye de meclis çatısı altında siyaset yapma çağrısı yapan Haco, "Çatışmalar ve öldürmelerle sorun çözülmez, insanların ölümünü kim ister? HDP, bu kez 59 milletvekiliyle Meclis'e girdi, çözüm yolunu orada aramalıdır. AK Parti hükümeti de onları muhatap alarak yasal yollarla Kürtlerin haklarına kavuşmasını sağlamalıdır." değerlendirmesinde bulundu. Suriyeli Kürt sanatçı Ciwan Haco (58), Almanya'da yaşıyor.

CİWAN HACO KİMDİR?

Ciwan Haco (d. 1957, Kamışlı - Haseke), Suriye doğumlu dünyaca ünlü Kürt müziği sanatçısı. 1957 yılında Suriye'nin Kamışlı kentinde doğdu. Şeyh Sait İsyanı'nda devletin yanında yer aldığı halde sürgün edilince Suriye'ye yerleşen Mardinli Haco Ağa'nın torunudur.

Suriye hükümeti kendisine toprak verir, geniş aşiretiyle birlikte buraya yerleşir. Ancak Kürt olması başına bela olmuştur, toprakları ellerinden alınır, sonra aile göçe zorlanır, aile fertleri dünyanın her yerine dağılır. Aileden yazar, şair, ressam, müzisyen ve akademisyen gibi mesleklere sahip kişiler çıkar. Ciwan Haco da, bu aileden çıkmış sanatçılardan biridir.

1980'li yıllarda korsan kasetleri kaçak yollardan Türkiye, İran, Irak ve Suriye'ye girdiğinde, Haco'nun müzik serüveni çoktan başlamıştı. Almanya'da Bochum Üniversitesi'nde müzik eğitimi görüyordu. Kendine has bir tarzı vardı; Kürt müziğinde o zamana kadar alışık olmayan bir "ses" olarak girdi. Pop, rock ve etno-caz türünü, bir daha çıkmazcasına Kürt müziğine sokarken, kocaman bir coğrafyada çok büyük bir hayran kitlesini yaratıyordu. Arkasından gelecek bir sürü müzisyene örnek oluyor ve Avrupa'nın önemli caz kulüplerinde sahneye çıkıyor, dünyanın çeşitli yerlerinde verdiği konserleri hıncahınç doluyordu.

Üstad Mihemed Şêxo (1948-1989)'dan etkilenerek kendi başına saz çalmayı öğrenmiştir. Liseden mezun olduktan sonra Almanya'ya geçerek Bochum'da bulunan Ruhr Üniversitesi'nde üç yıl öğrenim görmüştür. Şimdi İsveç'te ikamet etmektedir.

Suriyeli Kürt Sanatçı Haco: HDP Meclis\'e Girdi, Gerekeni Orada Yapsın
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyeli Kürt Sanatçı Haco: HDP Meclis'e Girdi, Gerekeni Orada Yapsın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • Müslüman kürt: Figen gibi manyaklar vekil olunca .... 33 14 Yanıtla
  • Tata: Dert siyaset deyil dert kürdü yok etme davası 16 29 Yanıtla
  • Müslüman kürt: Kürtlerde Adam gibi vekil secsinler nerde bir gereksiz nerde bir terörüst varsa onu vekil yapiyorlar figende kürkcüde tüncelde vekil olursa o toplumun basina en büyük kötülük gelir 26 15 Yanıtla
  • bak sen: her biji ciwan haco sen bir tanesin türklerin şu ırkçı kesmi seni bir kaç kez dinleseler bu başıboş egolarından vazgeçerler. 6 32 Yanıtla
  • Müslüman kürt: Kürtler diyarbekire dersim ermenisi Beledıye baskani secerse gerisini düsünün artik 18 19 Yanıtla
  • KAANNNNNNNN: KAHROLSUN HDP HDP BİR YILANDIR AMACI TÜRKİYE İÇİN DEĞİL PKK İÇİN KURULMUŞ PARTİDİR VE BİZ BU PARTİYE ÜYELERİNE MAAŞ VERİYOK YAZIKLAR OLSUN YAZIKLAR OLSUN BU HÜKÜMETE DEVLETE 13 23 Yanıtla
  • amediyeee: yahu bu adamlar vekil olduklarından bu güne memleketlerine ne faydaları dokunmus ki? millet hala bunlara inanıyor... 18 17 Yanıtla
  • kaan: gelsin bana hdp ben onlara hakkını verrim:) 20 13 Yanıtla
  • Hdpkk: Kahrolsun Hdpkk ve işbirlikçileri 16 16 Yanıtla
  • sami aydin: budami yalakaliga basladi HDP savas istemiyorki biz kurtlere zorla savas dayatiliyor 15 15 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement