Süryani Birliği'nden Çağrı: Suriye'de Kaçırılan 3 Metropoliti Serbest Bırakın - Son Dakika
Güncel

Süryani Birliği'nden Çağrı: Suriye'de Kaçırılan 3 Metropoliti Serbest Bırakın

Süryani Birliği\'nden Çağrı: Suriye\'de Kaçırılan 3 Metropoliti Serbest Bırakın

Arap Arami-Süryani Birliği Başkanı Mim Yavuz Binbay, Suriye'de yaklaşık 6 ay önce El Nusra tarafından kaçırılan 3 metropolitin serbest bırakılması için başlattıkları kampanya kapsamında 19 bin imza topladıklarını belirterek, "Başta ABD, AB ve"...

21.10.2013 15:02

Arap Arami-Süryani Birliği Başkanı Mim Yavuz Binbay, Suriye'de yaklaşık 6 ay önce El Nusra tarafından kaçırılan 3 metropolitin serbest bırakılması için başlattıkları kampanya kapsamında 19 bin imza topladıklarını belirterek, "Başta ABD, AB ve Rusya devletleri olmak üzere etkisi olacağına inandığımız, Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Katar, Papa 1'nci Francesco, İslam Birliği teşkilatı ve diğer dini kuruluşları girişimde bulunmaya çağırıyoruz" dedi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Lokali'nde basın toplantısı düzenleyen Arap Arami-Süryani Birliği Başkanı Mim Yavuz Binbay, Türk pilotların serbest bırakıldığını hatırladarak, "Bizler aşağıda isimleri bulunan kurum-kuruluş ve şahsiyetler, insan olma kimliğimizle aşağıda belirttiğimiz hususlarda hassasiyetimizi ve belirtilen hususlarda kamuoyunu tatmin edecek sonuçlara ulaşıncaya kadar takipçisi olacağımızı deklere ediyoruz" dedi.

Halep ve İskenderun Ortadoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ve Halep Süryani Ortadoks Metropoliti Yuhanna İbrahim'in Halep yakınlarında, ve Deyr Mar Musa Rahibi Paolo Dall'Oglio'nun yaklaşık 6 ay önce kaçırıldığını belirten Binbay, "Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ve Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim'in Halep yakınlarında ve Deyr Mar Musa rahibi Paolo Dall'Oglio kaçırılması olaylarının hala açıklığa kavuşturulmaması bizi tedirgin etmektedir. Savaşlarda bile din kurumları özel bir konuma bir nevi dokunulmazlığa sahipken böyle bir olayın vuku bulması kabul edilemez bir durumdur. Bu olayları El Nusra Cephesinin (Pavlus Yazıcı ve Yuhanna İbrahim) ve Deyr Mar Musa rahibi Paolo Dall'Oglio'nun kaçırılması olayını El-kaide ile bağlantılı radikal İslamcı örgütlerin yaptığı açıklanmıştır, insanların binlerce yıllık hassasiyetine saygısızca bir tutum içinde olduklarını ve bir an önce bu hatadan dönülerek Sayın Metropolitlerin serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

Metropolitlerin serbest bırakılması amacıyla ABD, AB, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye, Katar ve Papa 1'nci Francesco ile İslam Birliği'ne çağrı yapan Binbay, şöyle konuştu:

"Başta ABD, AB ve Rusya devletleri olmak üzere, etkisi olacağına inandığımız Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Katar ve etkisi olabilecek diğer tüm devletleri ve diplomatik misyonlarını, başta Papa 1'nci Francesco, İslam Birliği Teşkilatı ve diğer dini kuruluşları, etkin girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz. Sonuç olarak; insanlarımızın binlerce yıllık hassasiyetleri gereği Metropolitler'in bir an önce serbest bırakılmalarını istiyoruz. Artık bir katliama dönüşen Suriye'deki iç savaşın, tüm yabancı unsurların Suriye sınırları dışına çekilerek Suriye'deki sorunları, Suriye asıllı tarafların görüşmeler yoluyla çözmesi için duyarlı ve etkili tüm devletlerin, kurum kuruluş ve şahsiyetlerin bu konuda duyarlılık göstermesi çağrısında bulunuyoruz. Medya ve politikacılara, sınırın her iki tarafında da Arab, Kürt, Süryani, Ermeni, Alevi, Sünni, Nusayri, Hristiyan, Maruni olduğunu hatırlatır. Yazılarında ve açıklamalarında bir tarafı tutarken diğerlerini karşısına alarak rencide edecek, hedef gösterecek, rahatsız edecek söylemlerden ve belirlemelerden kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz."

Bir soru üzerine yaklaşık 19 bin imza topladıklarını ve İstanbul'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bu konuda görüşülerek yardım istediklerini belirten Binbay, "Şimdiye kadar 19 bin imza topladık. İmza kampanyamız hala devam ediyor. El Nüsra; Dışişleri Bakanımız sayın Ahmet Davutoğlu ve Türkiye ile yakın ilişkileri olduğunu belirtmişti. Biz de bu konuda Arap Arami-Süryani Birliği olarak, İstanbul'daki Süryani kardeşlerimiz ve temsilcimiz ile birlikte sayın Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu ile birkaç görüşme yaptılar. Sayın Davutoğlu'nun girişimlerinin resmi veya gayri resmi yollardan, eğer bir katkısı olacaksa, ancak belirli bir diplomatik güvence içerisinde, çünkü karşımızdakiler kural, hukuk tanımayan bir kurum. Onlarla illegal ilişkilere girmek çok sağlıklı ve akıllı olmayacağı düşüncesindeyim. Türkiye diplomatik bir imkan sağlarsa bu çabayı göstermeye kuşkusuz hazırız. Ancak sonuç almayacak, ucu nereye gideceği belli olmayacak girişimlerde de bulunmak istemiyoruz. Zaten sayın Paolo, kaçırılan rahibimiz, böylesi bir görüşmede, böylesi bir çağrı için gittiği sırada kaybolmuş. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir örgütü ve kurumuyuz. Bu konuda Dişişleri Bakanlığımız'ın ve diplomatik misyonlarımızn bize bu kanalları açmasını bekleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Süryani Birliği'nden Çağrı: Suriye'de Kaçırılan 3 Metropoliti Serbest Bırakın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement