Taner Yıldız -Twitter'a erişim ve Metsamor Nükleer Santrali - - Son Dakika
Güncel

Taner Yıldız -Twitter'a erişim ve Metsamor Nükleer Santrali -

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bizler uluslararası bütün arenada Metsamor Nükleer Santrali'nin kapatılması ile alakalı girişimlerde bulunuyoruz.

21.03.2014 15:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bizler uluslararası bütün arenada Metsamor Nükleer Santrali'nin kapatılması ile alakalı girişimlerde bulunuyoruz. Merkezi Avusturya'da bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na da konuyu bildirdik. 1980 yılında devreye giren bir santralin, özellikle o tür nesillerin 30 yıllık ömrü var. Yani bu ömrünü doldurduğu santral ve hemen kapatılması lazım" dedi.

Çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Iğdır'a gelen Bakan Yıldız, bir restoranda sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleriyle bir araya gelerek Iğdır'a yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Yıldız, burada yaptığı açıklamada, gelişinin Nevruz Bayramı'na denk geldiğini belirterek, Nevruz Bayramı'nın barış, kardeşlik, birlik ve beraberlik duygusu içerisinde geçmesi temennisinde bulundu.

Türk, Kürt ayrımı olmaksızın hep bir ve beraber olduklarını, bunun en güzel örneklerinden bir tanesinin Iğdır olduğunu anlatan Yıldız, burada farklı kesimlerden insanların bir arada yaşadığını dile getirdi.

Iğdır'da bütün siyasi partilerin beraber siyaset yaptığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Herkesin eşit vatandaşlık temelinde barış huzur içerisinde bir arada yaşama kültürünü söylemem lazım. Seçimler yaklaştı şurada yaklaşık bir haftalık bir süre kaldı. Bu bir haftalık süre içerisinde AK Parti'nin Türkiye siyasi istikrarına katkısını hep beraber konuşuyoruz. 12 yıldan bu yana merkezi hükümeti ve Türkiye'nin Edirne'den Kars'a, Iğdır'a kadar birçok noktasında hem icraatlarımızı hem de işlerimizi devam ettiriyoruz. Iğdır'da son 12 yılda yaklaşık 2 milyar lira yatırım yapıldı. Bu yatırımlar ulaştırma, eğitim, sağlık diğer alanlarda yapıldı. Türkiye ekonomisi büyüdükçe bunların her birisini daha fazla geliştireceğiz. Türkiye'de AK Parti hükümetine 2002 yılından bu yana sürekli ömür biçildi. Her 6 ayda bir dendi ki, 'Siz aslında geldiniz bunu daha fazla sürdüremezsiniz, daha fazla bunu gerçekleştiremezsiniz' dediler. '1 Mart tezkeresi' dediler, 'faiz' dediler, 'döviz' dediler, 'dış borç' dediler, 'İMF borcu' dediler ama şükürler olsun her birini tek tek atlattık."

- "Bütün darbe girişimleri boşa çıktı"

Bütün darbe girişimlerinin boşa çıktığının altını çizen Yıldız, "27 Nisan'lar yine ülkenin 60'lı, 70'li, 80'li yıllarıyla beraber 90'lı yıllarda 2000'li yıllarda 28 Şubat'larda devam eden bütün darbe girişimlerinin en son 17 Aralık'ta bir karşılığı oldu. Bu tarihte bir başka yapıyla bu darbe girişimi yapıldı ama şükürler olsun bizim her gittiğimiz ilde yaptığımız salon toplantılarında her birisinde şükürler olsun gücümüzün eksilmediğini bir kez daha görmüş olduk" dedi.

Bakan Yıldız, daha sonra toplantı çıkışında gazetecilerin sorunlarını yanıtladı.

Bir gazetecinin " Twitter'in kapatılmasının nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Yıldız, "Bu konu ile alakalı gerek Ulaştırma Bakanlığımız gerekse BTK gerekli açıklamayı yapıyorlar. Hep beraber oradan açıklamaları izleyelim" diye yanıt verdi.

- Metsamor Nükleer Santrali

Metsamor Nükleer Santrali'nin deprem fay hattının üzerinden geçtiği konusuyla ilgili soru üzerine de Yıldız, şunları kaydetti:

"Bizler uluslararası bütün arenada Metsamor Nükleer Santrali'nin kapatılması ile alakalı girişimlerde bulunuyoruz. Merkezi Avusturya'da bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunu'da konuyu bildirdik. 1980 yılında devreye giren bir santralin özellikle o tür nesillerin 30 yıllık ömrü var. Yani bu ömrünü doldurdu santral ve hemen kapatılması lazım. Iğdır merkezine uzaklığı 30 kilometredir. Yani Iğdır'ın hemen yanı başında kurulan bir santraldir. Bu manada uluslararası ve toplumsal da bir ayrıcalık oluşturmamız lazım. Ben İstanbul Taksim'de özellikle eylem yapan arkadaşlarımıza birazcık da Iğdır'a gelip Metsamor'la alakalı yapacakları eylemleri genişletmelerini tavsiye ederim. Bari hayırlı düzgün bir iş yapmış olurlar. Bu çevreye değil yalnızca, biz nükleer santral kuruyoruz son nesil 3. nesil ve 60 yıllık ömrü olan bütün teknolojileri bütün güvenlik ve korumalarla alakalı işlemleri yapıp en güvenli santrali kuruyoruz ama 1960'ların 1970'lerin oluşturduğu modeli kalkıp da 1980 yılında açılmış bir yere bunu çalıştırmak hiç doğru değil. Bu her zaman yanı başımızda ciddi bir risk olarak duruyor. Bence İstanbul Taksim'deki arkadaşlarımız da Türkiye'deki doğru çevre politikalarına enerji politikalarına da bir nebze katkı yapmış olurlar."

Bakan, Yıldız,daha sonra Doğubayazıt Caddesi'ndeki esnafları ziyaret ederek, bir süre sohbet etti. Burada, bir kadın, oğlunun hasta olduğunu ve tedavi ettirmeye gücünün yetmediğini iletmesi üzerine Yıldız, kadına gerekli desteklerin yapılması konusunda talimat verdi.

Yıldız, esnaf ziyaretinin ardından Nuh Nebi Camisi'nde cuma namazını kıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Taner Yıldız -Twitter'a erişim ve Metsamor Nükleer Santrali - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement