TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM İnsan Hakları Cezaevi Alt Komisyonu Başkanı Türkmenoğlu, Şakran Çocuk Cezaevinde tecavüz ya da cinsel istismar olayı yaşanmadığını belirterek, "Bununla ilgili cezaevi yönetimine de gelen bilgi yok. Çocuklarla görüşüldü, çocukların herhangi bir şikayeti, ihbarı yok" dedi.

26.02.2015 21:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM İnsan Hakları Cezaevi Alt Komisyonu Başkanı Türkmenoğlu, Şakran Çocuk Cezaevinde tecavüz ya da cinsel istismar olayı yaşanmadığını belirterek, "Bununla ilgili cezaevi yönetimine de gelen bilgi yok. Çocuklarla görüşüldü, çocukların herhangi bir şikayeti, ihbarı yok" dedi.

CHP'nin çocuk cezaevlerindeki işkence ve cinsel istismar iddialarıyla ilgili araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, cezaevindeki herkesin sağlığı, eğitim hakkı, barınması ve vücut dokunulmazlığının devletin güvencesinde olduğunu ifade ederek, "Cezaevindeki çocukların sağlıklarından da namuslarından da devlet sorumludur. Ona halel gelirse devletin namusuna halel gelmiş demektir" diye konuştu.

Türkmenoğlu'nun Meclis gündeminin İç Güvenlik Paketi nedeniyle yoğun olduğu gerekçesiyle Şakran'a gitmeyi reddettiğini savunan Özel, cezaevleriyle ilgili iddiaları araştırmanın Meclis'in görevi olduğunu söyledi.

Özel, çocuk cezaevlerinin kapatılması, günlük yaşamları içinde suça eğilimlerinin ortadan kaldırılması ve ıslah edilmeleri gerektiğini savundu.

HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Türkiye'de her yıl 300 bin çocuğun güvenlik birimleriyle, 10 binden fazla çocuğun gözaltı ve cezaeviyle tanıştığını belirtti.

Cezaevlerinde çocuklara işkence, taciz ve tecavüz iddialarının, güvenlikçi zihniyet ve güvenlikçi yargı anlayışı nedeniyle etkin bir şekilde soruşturulamadığını öne süren Aktaş, "Uğradığı kötü muameleyi kamuoyuna duyurmayı başaran mağdur çocukların iddialarını araştırmak yerine, görevlilere karşı geldikleri gerekçesiyle çocukları suçlayan ibretlik davalar açılmaktadır" dedi.

Aktaş, çocukların mevcut adalet sisteminden ve cezaevlerinden uzak tutulmaları gereğinin yaşanan olaylarla ortaya çıktığını dile getirerek, cezaevlerinin insan hakları ve sivil toplum örgütlerinin denetimine açılmasını istedi.

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan ise Hocalı katliamının yıl dönümü dolayısıyla kürsüye bir demet karanfille geldi, katliamda öldürülen çocuk resimlerini AK Parti grup sıralarıyla kürsünün önüne ve çeşitli yerlere koydu.

Hocalı'da çocukların da katledildiğini ve ölü bedenlerine işkenceler yapıldığını anlatan Oğan, "23 senedir bu acıyı yaşatanlar daha uluslararası mahkemelere çıkmış değildir" diye konuştu.

Türklerin soykırımcı olmadığını, aksine soykırıma uğrayan millet olduğunu ifade eden Oğan, "Soykırım suçunu işleyen Sarkisyan başta olmak üzere, onların da uluslararası mahkemelerin karşısına çıkmasına vesile olacağız inşallah. Bize yapılan bu soykırımları bütün dünyaya anlatarak, bu dünyada kimin gerçek soykırımcı olduğunu dosta düşmana göstereceğiz" dedi.

"Yalan yanlış haberlerle gündeme geldi"

AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Cezaevi Alt Komisyonu Başkanı Ayşe Türkmenoğlu, cinsel istismar ve kötü muamele iddiaları bulunan Şakran Cezaevi Müdürü ile görüştüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Şu anda yaşanan taciz ya da tecavüz söz konusu değil. Daha öncesinde Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bu olayların yaşandığı iddia edildi, failler ceza almıştı. Kurum içindeki yazışmalarda bu tip olayların olabileceği, tedbirlerin alınması gerektiği ve olabilecek ihtimaller dahilinde personelin uyarıldığı belirtiliyor. Cezaevinde bu tip olayın yaşandığı şeklinde yalan yanlış haberlerle gündeme geldi. Şakran Çocuk Cezaevinde tecavüz ya da cinsel istismar işlenmiş değil. Bununla ilgili cezaevi yönetimine de gelen bilgi yok, çocuklarla görüşüldü, çocukların herhangi bir şikayeti, ihbarı yok."

Türkmenoğlu, geçmişte Şakran Cezaevi'nde üç cinsel istismar suçu işlendiğinin kayıtlara geçtiğini ifade etti.

Çocuk istismarına fırsat vermeyeceklerini vurgulayan Türkmenoğlu, "Meclis gündemi yoğun olduğu için cezaevine gidemeyiz" şeklinde beyanda bulunmadığını, şu an için herhangi bir olay olmadığı için acil incelemeyi gerektiren husus olmadığını söylediğini belirtti. Türkmenoğlu, rutin inceleme için ilk fırsatta cezaevine gidebileceklerini ifade ettiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement