TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin, 17-25 Aralık operasyonlarının "darbe", "montaj," "kumpas", "tezgah", "algı operasyonu" şeklinde karşı savı olarak ortaya atılan iddiaların araştırılması için verdiği önergenin gündeme alınması önerisi reddedildi.

24.12.2015 20:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin, 17-25 Aralık operasyonlarının "darbe", "montaj," "kumpas", "tezgah", "algı operasyonu" şeklinde karşı savı olarak ortaya atılan iddiaların araştırılması için verdiği önergenin gündeme alınması önerisi reddedildi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, partisinin verdiği yolsuzlukla ilgili araştırma önergesinin gerekçesindeki ifadeleri "kaba ve yaralayıcı" olarak nitelendirerek, önergeyi iade etmesini eleştirdi.

Meclis Başkanı'nın ilgili metinlerdeki "Bakan çocuklarının adının karıştığı yolsuzluk" ifadesini "kaba ve yaralayıcı" olarak nitelendirmesini anlayamadığını belirten ve Genel Kurul'a dönerek, "Karışmadı mı? Yok mu?" diye soran Vural'a, AK Parti milletvekilleri de "Karışmadı, yok" diye karşılık verdiler. Bu sırada AK Parti ve MHP milletvekilleri arasında karşılıklı sözlü atışmalar yaşandı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Meclis Başkanı'nın soru önergelerini bile geri çevirdiğini ileri sürerek, "Meclis Başkanı'na çağrı yapıyoruz; bu taraflı tutumunu derhal bırakmalıdır" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise Meclis'in denetim görevine dikkati çekerek, milletvekillerinin bu görevlerini yerine getirmesinin toplum açısından önemli olduğunu vurguladı.

Usul tartışmaları açıldı

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Meclis Başkanı'nın takdir yetkisine işaret ederek, Meclis Başkanlığınca iade edilen önergelerle ilgili grup önerilerinin Buldan tarafından işleme alınması halinde usul tartışması açacaklarını söyledi.

Meclis Başkanvekili Pervin Buldan da "Burada bulunan hiçbir grubun, milletvekilinin iradesine baskı uygulanamaz, baskı altına alınamaz, gasbedilemez. Dolayısıyla, biraz önce yaptığımız görüşmelerde ortaya çıktığı gibi hem CHP'nin hem de MHP'nin bugün Danışma Kurulu'nda verdiği grup önerisi Meclis Başkanı tarafından iade edilmiştir. Ancak, hem CHP hem de MHP grup önerilerini değiştirerek Divanımıza ulaştırmışlardır. Bu konuda geçen hafta da buna benzer bir uygulama gerçekleşmiş, yeni bir teamül vardır. Ben de bu teamül doğrultusunda hem CHP'nin hem de MHP'nin grup önerilerini işleme alıp, görüşmeye açacağım" diye konuştu.

Buldan, daha sonra MHP'nin talebi üzerine Meclis Başkanlığının grup önerisini iadesiyle, AK Parti'nin de kendisinin tutumuyla ilgili talep ettikleri iki ayrı usul tartışması açtı.

Meclis Başkanlığının grup önerisini iadesiyle ilgili açılan usul tartışmasında söz alan AK Parti temsilcileri, Meclis Başkanı'nın yönetmediği bir birleşimde tutumuna ilişkin usul tartışması açılmasını eleştirdiler.

Meclis Başkanvekili Buldan, usul tartışmalarına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından her iki konuda da tutumunda bir değişiklik olmadığını ifade ederek, MHP'nin grup önerisinin görüşmelerine geçti.

-"17-25 Aralık'a gelince usullü"

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, rüşvet ve yolsuzluğun, devlet otoritesini sarsan, adalete olan güveni yok eden, organize ve bulaşıcı bir hastalık olduğunu dile getirerek, "17 Aralık, dönemin AKP Hükümeti üyesi 4 bakanın en uzun günü. 17 Aralık, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en uzun günü. Halk arasında meşhur bir söz vardır; 'rüşvetin belgesi mi olur?' denilir. 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması bizlere 'rüşvetin de belgesi olur' dedirtmiştir" şeklinde konuştu.

Parsak, "Araştıralım montaj mı var, böcek mi? Araştıralım, paraları polisler mi koydu? Bu paraları polisler koyduysa, bu paralar neden polislere değil de başkalarına faiziyle iade edildi, araştıralım. Paralel yapıyı araştıralım. Bu yapı bugüne kadar kimlerle, hangi bakanlarla, hangi milletvekilleriyle, hangi bürokratlarla ne tür ilişkiler içindeydi, araştıralım" önerisinde bulundu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da "Yolsuzluk dosyalarının üstünü örttük' deyince bu toprakların vicdanı aklanıyor mu? Bu dosyaların üstünü örtmekle yalnızca kamu vicdanını yaralıyorsunuz, yalnızca toplum ahlakı biraz daha örseleniyor. El birliğiyle yolsuzluk dosyasının üstünü açalım, burada bir komisyon oluşsun ve yargının da önünü açsın" diyerek görüşlerini paylaştı.

Paylan, bugünün, Hristiyanların "Noel Bayramı" olduğunu belirterek, "Bu Meclis Noel'i önemsemeliydi" ifadesini kullandı.

Garo Paylan, konuşmasını bitirince, henüz kürsüdeyken yanına gelen AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar ile tokalaştı.

Meclis Başkanvekili Pervin Buldan ise TBMM Başkanlık Divanı olarak tüm Hristiyan aleminin Noel Bayramı'nı kutladıklarını söyledi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise 25 Aralık soruşturmasındaki delillerin hepsinin kanunsuz olduğunu, hiçbir soruşturmada gündeme alınamayacaklarını ve soruşturmaya esas teşkil edemeyeceğini savunarak, "Eğer bu Cumhuriyet Savcıları soruşturmayı kanuni delilleri dikkate almaksızın yapıyorlarsa, amaç soruşturma yapmak değildir. Amaç bir başka şeydir" dedi.

Özkaya, "Ergenekon savcıları usulsüz, Balyoz usulsüz, Casusluk Davası usulsüz, 17-25 Aralık'a gelince usullü. İşinize gelince doğru, diğerleri yanlış. Yok böyle, hukuk tektir" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da "Hodri meydan, 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması, hükümete kurulmuş bir darbe planı ise bu darbe girişimlerini, süreçlerini sonuna kadar araştırmayan, soruşturmayan namerttir" şeklinde konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, tartışılan önergenin AK Parti'nin işine yarayacak bir önerge olduğunu ileri sürerek, bu önergeyi desteklediklerini söyledi.

Genel Kurul'da MHP'nin grup önerisi reddedildi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement