TBMM Genel Kurulu'nun Olağanüstü Toplantısı - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu'nun Olağanüstü Toplantısı

TBMM Genel Kurulu\'nun Olağanüstü Toplantısı

Muhalefet, fezlekenin tümünün Genel Kurul'da okunmasını istedi TBMM Başkanvekili Yakut: "Bugün okunan ve okunacak olan TBMM Başkanlığı tezkereleri ile hangi bakanlar hakkında hangi suçlamalardan dolayı Anayasa'nın 100. maddesi kapsamında dosyaların TBMM'ye gönderildiği bilgiye sunulmuştur" "Bu nedenle,

19.03.2014 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muhalefet, 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin tümünün TBMM Genel Kurulu'nda okunmasını istedi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da "Bugün okunan ve okunacak olan TBMM Başkanlığı tezkereleri ile hangi bakanlar hakkında hangi suçlamalardan dolayı Anayasa'nın 100. maddesi kapsamında dosyaların TBMM'ye gönderildiği bilgiye sunulmuştur. Bu nedenle, teamül haline gelmiş uygulamalar doğrultusunda işlem yapılmıştır, üst yazıların ayrıca okunmasına da gerek bulunmamaktadır" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, fezlekelere ilişkin tartışma devam etti.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın fezlekesinin yer aldığı Başkanlık tezkeresinin okunmasının ardından, muhalefet, fezlekenin tümünün Genel Kurul'da okunması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Çağrıyı yaptıktan sonra bunu değiştirme hakkına sahip değilsiniz, bu mümkün değil, İçtüzük buna imkan vermiyor" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin sözlerine işaret eden Hamzaçebi, "Sayın Canikli'nin söylediğine kargalar bile güler. 4 bakan hakkında soruşturma açılması için dilekçe vermiş" dedi. Hamzaçebi, TBMM'nin çağrıları üzerine toplandığını anımsatarak, toplantıya katılan muhalefet parti milletvekilleri ile bağımsız milletvekillerine teşekkür etti. Hamzaçebi, şöyle konuştu:

"Tarihi, önemli bir günü yaşıyoruz. Böyle bir gündemde konu fezlekeler. Bakanların işledikleri iddia edilen suçlar var ve 4 bakan bugün dilekçe veriyor, bugüne kadar niye beklemişler acaba. 17 Aralık operasyonu başladıktan sonra, Başbakan 25'ine kadar neden onları görevde tuttu acaba. 25'inde ikinci operasyon başlayınca mı onların görevden ayrılma zorunluluğu ortaya çıktı? Eğer Hükümet'in ve AK Parti'nin bu dosyaların açılmasından bir endişesi olmasaydı, kendilerine güvenseydiler bu dosyalar açılırdı. Kendilerine güvenemiyorlar. Bakanların, Başbakanların işlediği iddia edilen suçların delilleri bu dosyada çünkü. Bu dosyaların parlamentonun, milletin bilgisine sunulmasından korkuyorsunuz. Korkmayanlar 'hadi açıyoruz' derler."

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Canikli'nin, Meclis Başkanı adına konuştuğunu iddia ederek, buna hakkının olmadığını söyledi ve fezlekelerin sadece adı anılarak geçiştirme yapılamayacağını kaydetti.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise bakanlar hakkında soruşturma açılabilmesi için bilgi edinilmesi gerektiğini kaydederek, "Biz fezlekeye ulaşmak istiyoruz" dedi.

Elindeki bir raporu gösteren Kaplan, "Şu rapor 299 sayfa ve hepimizin elinde var. Vermeseniz de herkes de var. Ama biz fezleke olsun isterdik. Meclis Başkanı olağanüstü çağrı yazısına tarih atmaz mı Allah aşkına; bunun resmiyeti, ciddiyeti bunu gerektirmez mi? Fezlekelerin milletvekillerinin bilgisine açılması lazım" diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da mevcut dosyanın savcılıktan gelen ilk dosya olduğunu söyledi.

Savcılık soruşturmasının sürdüğünü ve üzerinde kanundan kaynaklanan gizliliğin sözkonusu olduğunu ifade eden Yakut, "TBMM Başkanlığı da bu yeni duruma göre tezkereleri yazdı" dedi.

Yakut, bu konuyla ilgili, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, gazeteci Taha Akyol, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun açıklamalarını okudu. Yakut, şunları kaydetti:

"Bu durumda Bakanlar Kurulu üyeleri hakkında, Anayasa'nın 100. maddesi kapsamında TBMM Başkanlığı'na intikal eden dosyalarla ilgili uygulamalara bakıldığında; 22. yasama döneminden itibaren istisnasız bir şekilde sözkonusu dosyalara ilişkin TBMM Başkanlığı tezkeresi ile Genel Kurul'da bilgilendirme yapılmış, TBMM Başkanlığı'na ulaştırılan dosyanın üst yazısı ayrıca okutulmamıştır. Bugün okunan ve okunacak olan TBMM Başkanlığı tezkereleri ile de hangi bakanlar hakkında hangi suçlamalardan dolayı Anayasa'nın 100. maddesi kapsamında dosyaların TBMM'ye gönderildiği bilgiye sunulmuştur. Bu nedenle teamül haline gelmiş uygulamalar doğrultusunda işlem yapılmıştır, üst yazıların ayrıca okunmasına da gerek bulunmamaktadır."

Muhalefetin, Yakut'un bu sözlerine itiraz etmesi üzerine tartışma yaşandı.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, itirazların ve tartışmanın uzaması üzerine birleşime ara verdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bu sırada, "Rüşvet alanlar korunuyor, altın kaçakçılığı yapanlar korunuyor, dolarları avroları saklayanlar korunuyor" diye bağırdı. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu'nun Olağanüstü Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement