TBMM Genel Kurulu Toplandı - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu Toplandı

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

20.02.2015 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

Bahçekapılı, birleşimin başında Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) kurucu Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun annesi Fidan Yazıcıoğlu'nun vefatı nedeniyle başsağlığı dileğinde bulundu.

Daha sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bir kanun teklifinin havale edildiği komisyona ilişkin itirazları olduğunu belirterek, İçtüzük gereği söz talebinde bulundu.

Bahçekapılı ise Hamzaçebi'nin söz talebini dayandırdığı İçtüzük maddesinin tasarılarla ilgili olduğunu, teklifleri kapsamadığını söyledi. Hamzaçebi ise geçmişte aynı maddeden söz talebinin Meclis Başkanvekillerince tekliflerin de tasarılar gibi ele alındığından hareketle karşılandığını belirtti, talebini sürdürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da söz alarak "İçtüzük, kanun tasarı ve tekliflerini birlikte düşünmüş olsaydı iki madde olarak düzenlemezdi" değerlendirmesinde bulundu.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ise grubu adına söz alarak Hamzaçebi'nin söz talebinin bir hak olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini, ancak teamüllerin yazılı hükümlerin önüne geçmemesi gerektiğine işaret etti.  Zozani, tasarı ve teklifler aynı şekilde değerlendirilmeyecekse bundan sonraki diğer işlemlerde de Genel Kurul'un bu kuralı gözetmesi ve buna ters işlemler tesis etmemesi gerektiğini savundu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Bahçekapılı'nın tutumunu doğru bulduğunu ifade ederek, ancak eğer teklif ve tasarılar ayrı ayrı değerlendirilecek ise bundan sonra da tasarı ve tekliflerin birleştirilemeyeceğini, komisyon raporlarının Genel Kurul'da görüşülemeyeceğini ileri sürdü.

İlgili İçtüzük maddesini okuyan Bahçekapılı, bu kapsamda Hamzaçebi'nin söz talebini kabul edemeyeceğini belirtti.

Hamzaçebi ise tekrar söz alarak MHP ve HDP'nin ifade ettiği hususların Başkanlığın tutumundaki yanlışlığı kanıtlamaya yönelik olduğunu söyledi. Hamzaçebi, tasarı ve tekliflerin aynı çerçevede değerlendirilemeyeceği gerekçesi ile kendisine söz verilmemesinin bundan sonra da tasarı ve tekliflerin birleştirilemeyeceği anlamına geldiğine kaydetti.

-"İktidar partisi grup başkanvekilleri de bir şekilde bize destek oluyorlar"

Tartışmaların sürmesi ve Hamzaçebi'nin talebi üzerine usül tartışması açıldı.

Usül tartışması sırasında yaptığı konuşmada, İç Güvenlik Paketi'nin Genel Kurul'da gerginliğe neden olduğunu belirten Hamzaçebi, polis devletini kuracak olan bu tasarının geri çekilmesini istediklerini aktardı.

Hamzaçebi, şöyle konuştu:

"(Molotof düzenlemesi, bonzai düzenlemesi) diyorsanız bunları getiririz, ihtiyaç duyulan ne varsa bunu yaparız. İçtüzüğün bize verdiği engelleme haklarını kullanıyoruz. Ama şunu ilginç buldum, biz engelleme çalışmalarına devam ederken iktidar partisi grup başkanvekilleri de bir şekilde bize destek oluyorlar. Buna da teşekkür ederim."

Usül tartışmasına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından Meclis Başkanvekili Bahçekapılı, İçtüzük gereği havaleye itirazın sadece kanun tasarıları için yapılabileceğini vurgulayarak, tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement