Teis: İlaç Fiyatları Artmadı, Yüzde 90 Azaldı - Son Dakika
Güncel

Teis: İlaç Fiyatları Artmadı, Yüzde 90 Azaldı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, son 10 yıl içerisinde ilaç fiyatlarının iddia edilenin aksine artmadığını ve yüzde 90 azaldığını belirterek, "Bir iki ilacın fiyatındaki değişikliğin tüm ilaç fiyatlarının"...

01.03.2013 12:52

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, son 10 yıl içerisinde ilaç fiyatlarının iddia edilenin aksine artmadığını ve yüzde 90 azaldığını belirterek, "Bir iki ilacın fiyatındaki değişikliğin tüm ilaç fiyatlarının arttığı şeklinde yorumlanması son derece yanlış" dedi.

Saydan, yaptığı açıklamada, son 10 yıl içerisinde fiyat indirimi ve Kamu Kurum İskontosu uygulamasıyla ilaç fiyatlarının iddia edilenin aksine artmak bir yana, yüzde 90 azaldığını kaydetti. 1 Nisan 2003'te 115 TL tutan antibiyotik, öksürük şurubu, analjezik ve antidepresandan oluşan bir reçete için devletin 1 Ocak 2013'te 23 TL öder hale geldiğini vurgulayan Saydan, özetle şunları ifade etti:

"Oluşan bu düşüşün yanı sıra son 10 yıldaki enflasyon artışı da göz önünde bulundurulduğunda eczacıların uğradıkları ve telafi edilmeyen kayıp yüzde 90'ın üzerinde olmuştur. Son günlerde fiyatları yüzde 90 arttığı söylenen iki ilacın fiyatlarında da aslında bir artış değil, yapılan indirimin geri alınması söz konusudur. Yani bir artış değil, mevcut düzenlemeler çerçevesinde bir düzeltme söz konusudur. Piyasada aktif olarak bulunan 4 bin kalem ilaçtan sadece ikisinde yapılan değişikliğin tüm ilaç fiyatlarının yüzde 90 arttığı şeklinde yorumlanması son derece yanlıştır.

Ayrıca; son dört senedir ilaç fiyatları ve ilaç harcamaları artmamıştır. İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan döviz kuru güncellenmemiştir. Dolayısıyla ne devletimizin ne de halkımızın ilaç harcamasında bir artış söz konusu değildir. Oluşan artış sadece devletin aldığı muayene ücretlerindedir.

TEİS olarak bu vesileyle yeni Sağlık Bakanımıza eczacıların fiyat indirimlerinden oluşan zararlarının karşılanması için güçlü bir irade ortaya koyması, kanayan yara haline gelen bu sorunumuza bir an önce çözüm bulması çağrımızı yineliyor ve halkımızın sorunlarına ilaç olabilmemiz için sorunlarımıza ilaç olunmasını istiyoruz." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Teis: İlaç Fiyatları Artmadı, Yüzde 90 Azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement