Trabzon'un Ticari Potansiyeli - Son Dakika
Ekonomi

Trabzon'un Ticari Potansiyeli

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Trabzon-Erzincan hattının, güneyi liman üzerinden kuzeye bağlayacağını belirterek, "İranlılar bunu kullanmak için hazır bekliyor.

30.12.2015 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Trabzon- Erzincan hattının, güneyi liman üzerinden kuzeye bağlayacağını belirterek, "İranlılar bunu kullanmak için hazır bekliyor. Trabzon- Batum demiryolu da olduğu zaman Avrupa-Asya arası tek trenle geçilecek. TOBB olarak bu projeleri destekliyoruz" dedi.

Hisarcıklıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'daki oda ve borsaların kente yakışır şekilde çalıştığını ifade ederek, "Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Trabzon Ticaret Borsası ile Of TSO TOBB'a akredite. Bu odalar ve borsa, üyelerine 5 yıldızlı hizmet sunuyor ve büyük projelere imza atıyor. Şu ana kadar projelerden şehre getirdikleri hibe kaynak (AB fonları ve yerel fonlar) 65 milyon lirayı geçti. Projelere devam ediyorlar. Tek dertleri üyeleri kazansın, Trabzon kazansın, Türkiye kazansın. Bunlar birlik ve beraberliğin eseridir. Birlik olunca şehir kazanıyor" diye konuştu.

Arsin Yatırım Adası, Trabzon Havalimanı ikinci pisti, Güney Çevre Yolu, Trabzon-Erzincan Demiryolu, Akyazı Şehir Hastanesi, ikinci devlet üniversitesi ve Zigana Tüneli gibi projelerin Trabzon'un ortak gündemini oluşturduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak şehre Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi yapacaklarını, Trabzon'un daha fazlasını hak ettiğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, Avrupa'daki kriz, kuzey ve güney ülkelerindeki savaşa rağmen son 5 yılda ihracatın Trabzon'da yüzde 44, iş yeri sayısının yüzde 21, istihdamın ise yüzde 32 arttığını dile getirdi.

Son 5 yılda komşuları arasında en fazla teşvikli yatırım alan ilin Trabzon olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Üstelik bu yatırımların yüzde 46'sı enerji sektöründe. İş yeri sayısı, istihdam ve yatırım, gelecekten umudun olduğu yerde artar. İşte bu yüzden Trabzon'un geleceği parlak" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Trabzon'un tarihin her döneminde ticaret şehri olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Asya ile Avrupa arasındaki, Rusya ile güney ülkeleri arasındaki ticaret buradan yapıldı. İran, Karadeniz'e buradan ulaşıyordu. O yüzden hep zengindi. Şimdi aynı fırsat yeniden doğdu. Şimdi bu coğrafyalar arasındaki ticarette demiryolunun öne çıktığı dönem. Trabzon-Erzincan hattı, güneyi liman üzerinden kuzeye bağlayacak. İranlılar bunu kullanmak için hazır bekliyor. Trabzon-Batum demiryolu da olduğu zaman Avrupa-Asya arası tek trenle geçilecek. TOBB olarak bu projeleri destekliyoruz."

Tarım, sanayi ve turizm faaliyetleri

Tarımın, Trabzon'un olmazsa olmazlarından olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Dünya fındık üretim ve ihracatının yüzde 75'ini tek başına Türkiye yapıyor. 120 ülkeye fındık satıyoruz. Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 35'ini de Trabzon gerçekleştiriyor. Verimliliği göz ardı etmemek lazım. Bizim ağaçların verimi düşük. Ağaç başına 80-100 kilo fındık elde ediyor. 350 kiloya kadar alma imkanı var yani çok çalışıp, az kazanıyoruz. Bahçeler ıslah edilmeli. Eski ağaçların sökülüp yenilerinin dikilmesi lazım. Trabzon Ticaret Borsamız, bu konuya ilişkin proje başlattı. Bu işi hızla bitirmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, sanayi potansiyelinin şimdikinin çok daha üstünde olduğuna işaret ederek, "Trabzon'da 4 organize sanayi bölgesi var. Artık ihracat 1 milyar doların üzerinde. Öncelikle tarım ürünlerini sanayi ürünü yapmamız lazım çünkü 1'e 10 kazanmanın şartı bu. Fındıkta kazancı başkasına veriyoruz. Onlar bizim fındığımızla dünya markası oluyor, para kazanıyor. Aynı şekilde çayı da markalaştırmamız lazım" ifadesini kullandı.

Turizmin ise adeta altın yumurtlayan tavuk olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Bir defa yatırım yap, ömür boyu kazandırsın. Trabzon çok hızlı yol alıyor turizmde. 5 yıl önce 350 bin turist ağırlıyordu, şimdi bu sayı yılda 3 milyona yükseldi yani 5 yılda, 9 kat arttı. Sadece yaz turizmi ile olmaz, yaz turizmine takılıp kalırsak Antalya'nın, Muğla'nın deniziyle, kumuyla rekabet etmek mümkün değil. Burada turizmi 12 yıla yayacak avantaj var. Örneğin, Uzungöl neden bir kayak merkezi olmasın? Uzungöl'ü, UNESCO dünya kültür mirası listesine aldırmamız lazım" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Doğu Karadeniz'in cennet bir coğrafya olduğuna ifade ederek, "Trabzon, Doğu Karadeniz'in lideri. Şimdi turizmde de liderlik yapmalı. Bölge olarak turizmde birlikte çalışma yapılmalı. O zaman çok daha fazla turist çekilebilir ve böylece tüm bölge kazanır. Kongre ve kurvaziyer turizmi de çok önemli. Her ikisi için de Trabzon TSO çalışma yapıyor. Trabzon'un geleceği parlak. Trabzon'un potansiyeli de girişimci ruhu da var. Bunlar, bütün taraflarla iyi değerlendirilmeli" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Trabzon'un Ticari Potansiyeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement