Ttk Başkan Vekili Beyhan'dan Tarihçilere Çağrı - Son Dakika
Yerel

Ttk Başkan Vekili Beyhan'dan Tarihçilere Çağrı

TTK Başkan Vekili Prof. Dr. M. Ali Beyhan, yakın döneme ait tarih araştırmalarının istenilen düzeyde olmadığını belirterek, "Şu anki Türkiye’nin ve İslam coğrafyasının içerisinde bulunduğu durum neden böyledir, bunların tartışılması lazım. Bu da tarihçilerin görevidir” dedi.

14.10.2014 09:52

TTK Başkan Vekili Prof. Dr. M. Ali Beyhan, yakın döneme ait tarih araştırmalarının istenilen düzeyde olmadığını belirterek, "Şu anki Türkiye'nin ve İslam coğrafyasının içerisinde bulunduğu durum neden böyledir, bunların tartışılması lazım. Bu da tarihçilerin görevidir" dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ve Türk Tarih Kurumu'nun (TTK) ortaklaşa gerçekleştirdikleri '1. Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Sempozyumu" nedeniyle Bitlis'e gelen TTK Başkan Vekili Prof. Dr. M. Ali Beyhan, Ahlat ilçesinde tarihi Selçuklu Mezarlığını ziyaret etti. İlk olarak Ahlat Selçuklu Mezarlığını gezerek yetkililerden bilgi alan Beyhan, Ahlat'taki tarihi dokuya hayranlığını gizleyemezken, ilçenin en kısa zamanda layık olduğunu yere geleceğine inandığını söyledi.

Ziyareti hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Beyhan, "Ahlat tamamen eski medeniyetlerin beşiğidir. Pek çok kadim medeniyetler buralarda kurulmuştur. Bize intikal eden kültür varlıklarıdır. Bir bakıma Anadolu'da Müslüman Türklerin nasıl kadim medeniyetler kurulduğunun da bir ifadesidir. Çalışmaların devam etmesi gerekir. Bir an önce kültür varlıklarının gelecek nesillere aktarılması hususunda bütün imkanların seferber edilmesi gerekir. Dolayısıyla hayran kalmamak elde değil. Geçmişte buralarda medeniyetler kuranları hayırla yad etmemek de mümkün değildir. Bütün bunlar elbette zaman içerisinde gün ışığına çıkar. Sadece yer üstündeki bu varlıkları belki muhafaza etmenin ötesinde yer altındaki zenginlikleri de dışarı çıkarmak gerekir. Ülkemiz bu bakımdan oldukça zengindir. Arkeolojik buluntular ülkemizde oldukça zengin durumdadır. Zaman içerisinde tamamı ortaya çıkacaktır. Bir milletin tarihi, geleceğini belirleyen bilgi dalıdır. Dolayısıyla ibret alınması, ders çıkarılması, politikalar üretilmesi açısından da tarihe büyük ihtiyaç duyuluyor. Bu bakımdan da Ahlat bir tarih ve açık hava müzesidir. İlk defa geliyorum ve oldukça etkilendim. Ahlat'la ilgili bildiklerim sadece okuduklarım ile sınırlıydı. İnşallah Ahlat en kısa zamanda layık olduğu noktaya gelir. Bunu temenni ediyorum. Elimizden geldiğince buraya yardım etmeye çalışacağız. Ahlat'la ilgili projelerle daha yakından ilgileneceğim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi mezar taşlarının kitabelerinin okutularak envanterlerinin çıkarılması noktasında büyük bir gayret içerisindedir. Sadece tarihi mezarlıklar değil Selahattin camilerinin hazinelerinde bulunan mezarlarının bile doğru dürüst bir kaydı söz konusu değildi. Bu çalışma orada devam ediyor. Dolayısıyla memleketin, ülkenin, coğrafyamızın neresinde bu tür mezarlıklar varsa bunlar tarih kalıntılarıdır. Burada medeniyetlerin kurulduğunu gösteren en büyük tapu senetidir. Bir an önce kayıt altına geçmesi ve envanterlerinin oluşması gereklidir" diye konuştu.

"YAKIN DÖNEME AİT TARİH ARAŞTIRMALARIMIZ İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL"

22 yıldır tarihle meşgul olduğunu anlatan TTK Başkan Vekili Prof. Dr. M. Ali Beyhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef bırakın bu kadim medeniyetlerin tarihini yakın döneme ait tarih araştırmalarımız da istenilen düzeyde değildir. Bir tarihi hadisede 3 temel unsur var. Bunlardan bir tanesi insan, ikincisi mekan ve üçüncüsü sadece mezar taşları değil, tarihi aktörlerin, şahsiyetlerinin ve devlet adamlarının biyografileridir. Bunların bir an önce yapılması lazım. Tarih dediğiniz şey ancak o zaman sağlıklı bir şekilde ortaya çıkabilir. Aksi takdirde yazıklarınız eksiktir. Ahlat da bunun önemli bir örneğidir. Selçuklu tarihiyle uğraşan eski hocalarımızı rahmetle yad etmek lazım. Onlar ellerinden geleni yaparak bir yol açmışlar. Dolayısıyla önümüz karanlık değil. En azından bir ip ucu var. Bunlardan hareketle günümüzde daha güzel eserler ve çalışmalar ortaya çıkarmak mümkündür. Bu zaman içerisinde elbette olacaktır. Tarih geçmişteki olayları nakletmek, anlatmak ve resmetmek değildir. Geçmişte bu medeniyeti kuranlar nasıl kurmuşlardı? Dünya medeniyet tarihinde nasıl bir yer edinmişlerdi? Şu anki Tükiye'nin ve İslam coğrafyasının içerisinde bulunduğu durum neden böyledir, bunların tartışılması lazım. Bu da tarihçilerin görevidir."

TTK Başkan Vekili Beyhan'a Ahlat ziyaretinde BEÜ Rektörü Prof.Dr. Mahmut Doğru, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban eşlik etti. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ttk Başkan Vekili Beyhan'dan Tarihçilere Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement