Türkiye Enerji Zirvesi" - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Enerji Zirvesi"

Türkiye Enerji Zirvesi"

Gürcistan Enerji Bakan Yardımcısı Eloshvili: "Türkiye, Gürcistan için en önemli partner durumuna geldi" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Çimen: "Türkiye en ekonomik ve güvenilir geçiş noktası olarak ön plana çıkmaktadır"

24.09.2014 15:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gürcistan Enerji Bakan Yardımcısı İllia Eloshvili, " Türkiye, Gürcistan için en önemli partner durumuna geldi. Türkiye ile daha fazla işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.

Eloshvili, İstanbul Kongre ve Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen Türkiye Enerji Zirvesi açılışında, Gürcistan'ın komşuları Rusya, Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Hidroelektrik santral yatırımlarıyla ülkedeki elektrik üretimini arttırmayı amaçladıklarını ifade eden Eloshvili, komşu ülkelerle işbirliği yaparak enerji güvenliğini sağlamak istediklerini anlattı.

Türkiye ile ticarete önem verdiklerini belirten Eloshvili, "Türkiye, Gürcistan için en önemli partner durumuna geldi. Türkiye ile daha fazla işbirliği yapmak istiyoruz. Türkiye ile enerji sektörü içerisinde, teknoloji, eğitim, hukuk gibi farklı alanlarda da işbirliği yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen de Türkiye'nin, bölgesindeki hidrokarbon kaynakların dünya pazarlarına sunulmasında en ekonomik ve güvenilir geçiş noktasında bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin son 10 yılda izlediği çok yönlü enerji politikaları sayesinde önemli bir enerji ülkesi olmayı başardığını ifade eden Çimen, "Ülkemizin içerisinde yer aldığı coğrafyaya bakıldığında Azeri, Türkmen gazlarıyla, Doğu Akdeniz Havzası ve Irak'ta yer alan hidrokarbon kaynaklarının dünya pazarlarına sunulması için Türkiye en ekonomik ve güvenilir geçiş noktası olarak ön plana çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

Doğu Akdeniz havzasında son dönemde keşfedilen gaz kaynaklarının bütüncül bir şekilde ele alınmasının bölge istikrarı ve kaynak çeşitliliğinin sağlanması açısından oldukça önemli olduğunu belirten Çimen, "Türkiye tüm bu kaynakların güvenli bir şekilde enerji dışa bağımlı ülkelere ve pazarlara ulaştırılması noktasında üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya, dün olduğu gibi bugün de hazırdır" dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkan Yardımcısı Ahmet Ocak da çantacı tabir edilen kişileri engellemek için önlem aldıklarını, düzenlemelerin piyasaya da olumlu etkileri olduğunu ifade etti.

Türkiye'de özellikle enerji alanında yatırımcılar için uygun ve güvenilir bir ortam oluşturduklarını anlatan Ocak, sisteme ilişkin eleştirilere açık olduklarını söyledi.

Lisans başvuru sonuçları hakkında eleştirilere de cevap veren Ocak, lisans alamayan şirketlerin durumu kişisel algılamaması gerektiğini, lisans alma sürecinin sistemde "Uzmanından Başkanına" herkesin istişare ederek ve dikkatle incelenerek karar verildiğini sözlerine ekledi.

Bu arada, Enerjisen'e bağlı bir grup BEDAŞ işçisi All Energy Türkiye Zirvesi'nin yapıldığı İstanbul Kongre ve Fuar Merkezi önünde eylem yaptı.

İş güvenliği talepleri nedeniyle 40 gün önce işten atıldıklarını savunan işçiler, zirvede konuşma yapması beklenen Enerji Bakanı Taner Yıldız'la görüşmek istedi. Dışarı çıkarak işçilerle görüşen kongre başkanı Christina Stemitzke Enerjisen Genel Başkanı Ali Duman'la bir süre görüştü. Yıldız'ın zirveye katılmayacağını anlatan Stemitzke, işçilerin istemeleri halinde kongre merkezi önünde bekleyebileceklerini ifade etti.

Eylemlerine bir saat kadar devam eden işçiler daha sonra basın açıklaması yaparak dağıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Enerji Zirvesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement