Türkiye 'Her Şey Dahil' ile Coğrafyasında Vazgeçilmez Bir Ülke" - Son Dakika
Güncel

Türkiye 'Her Şey Dahil' ile Coğrafyasında Vazgeçilmez Bir Ülke"

Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beykan Çizel, Türkiye'de hemen hemen her yerde "her şey dahil" sistemini sunan oteller bulunduğunu, bu nedenle Türkiye'nin coğrafyasında vazgeçilmez bir ülke olduğunu söyledi.

23.07.2016 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ORHAN KUZU - Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beykan Çizel, Türkiye'de hemen hemen her yerde "her şey dahil" sistemini sunan oteller bulunduğunu, bu nedenle Türkiye'nin coğrafyasında vazgeçilmez bir ülke olduğunu söyledi.

Çizel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizm açısından Türkiye'nin tek pazara bağımlılık konusunda uzun yıllardır eleştirildiğini belirtti.

Türkiye'de konaklamalarda bazı ülkelerin ön plana çıkmasını "normal" bulduğunu ifade eden Çizel, "Özellikle Rusya son yıllarda charter uçuşlarının artmasıyla Almanların da önüne geçti. Uçak olayından sonra Rusya'nın charter uçakları engellemesi nedeniyle talep olsa bile turist getirilemedi. Sadece Rus pazarı etkilenmedi. Alman pazarında da çok ciddi düşüşler var. Tek pazara bağımlı olmak doğru bir şey değildir, ama Türkiye'nin kitle turizminde şu anda en fazla talep eden iki ülkesi Rusya ve Almanya'dır. Bunu görmezden gelemeyiz." dedi.

Türkiye'nin kriz çıkmadığı sürece hangi pazardan daha memnunsa o pazara yükleneceğini belirten Çizel, pazar çeşitliliği olması için kriz olması gerektiğini savundu. Çizel, Türkiye'nin bu yıl farklı pazarlara yöneldiğini, ama yine turizmde en iyi pazarların Almanya ve Rusya olduğunu, bu durumun yakın zamanda da değişmeyeceğini söyledi.

"Türkiye kültür olarak Rus insanına Avrupalılardan daha yakın"

Rusların Türkiye'ye gelmek istediklerini, İspanya veya Yunanistan'da Türkiye'deki şartlarda tatil yapılamayacağını dile getiren Çizel, şunları kaydetti:

"Türkiye'de sunulan 'her şey dahil' sistemiyle ürün ve hizmet kalitesinde Türkiye'nin yerine konulabileceği bir ülke yok. Bu sadece Ruslar tarafından değil, birçok dünya ülkesi tarafından biliniyor. Türkiye çok fazla ürün ve hizmeti bir paket olarak çok uygun fiyata satıyor. İspanya'da olmayan bir konukseverlik var. Türkiye kültür olarak Rus insanına Avrupalılardan daha yakın. İspanya'nın her yerinde her şey dahil sistemiyle turizm yapılmaz, ama Türkiye'de hemen hemen her yerde her şey dahil sistemini sunan oteller var. Bu nedenle Türkiye, coğrafyasında vazgeçilmez bir ülke."

"365 günde 180 milyon turiste ulaşabilirsiniz"

"Her şey dahil" sisteminin bazen eleştirildiğini, ama alternatifinin olmadığını savunan Çizel, " Antalya'da 500 bin yatak var. Bunu neyle dolduracaksınız? Mutlaka bir tercih yapmak zorundaydık. Bizim tercihimiz de bu yönde oldu. Şu anda kitle turizmini çıkarıp yerine başka bir şey koymak mümkün görünmüyor. Antalya'da 500 bin yatak kapasitesi var. 365 günde 180 milyon turiste ulaşabilirsiniz. Bu potansiyelimiz var." diye konuştu.

"Dünyanın farklı ülkelerinde iş imkanı"

Çizel, Türkiye'nin her yerinde turizm okullarının açıldığını ve hala büyük bir talep olduğunu belirterek, öğrencilerin yüzde 30-40'ının mezun olduktan sonra turizm alanında çalışma imkanı bulduğunu kaydetti.

Fakültelerinin Antalya'da olmasını "bir şans" olarak nitelendiren Çizel, öğrencilerin büyük bölümünün turizm sektöründe istihdam edildiğini bildirdi.

Çizel, fakültelerinde 2 yıldır lisans ve yüksek lisans düzeyinde İngilizce eğitimi de verilmeye başladığını, öğrencilerin dünyanın farklı ülkelerine gidip iş bulma imkanına kavuştuklarını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye 'Her Şey Dahil' ile Coğrafyasında Vazgeçilmez Bir Ülke' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement