Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu

ABD Hava Kuvvetleri'nden emekli Albay Warden: "Ruslar tarafından bir NATO üyesine saldırı olursa, kendileri açısından zor bir dönem olacağını düşünüyorum" İngiltere Hava ve Uzay Konsept Doktrin Geliştirme Merkezi Müşterek Doktrin Başkanı Teakle: "Önümüzdeki dönemde yüksek seviyede otomasyon sistemleri,

10.04.2014 12:04

ABD Hava Kuvvetleri'nden emekli hava teorisyeni Albay John Warden, Ukrayna'nın doğusunda devam eden gelişmelere ilişkin, "Ruslar tarafından bir NATO üyesine bir saldırı olursa, kendileri açısından zor bir dönem olacağını düşünüyorum" dedi.

Warden, Hava Harp Akademisince Maslak'taki Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu'nın açılışının ardından düzenlenen basın toplantısında, dünya genelinde tarihi daha eski olmasına rağmen kara ve deniz kuvvetleri alanında çok fazla değişiklik olmadığını söyledi.

Bunlara zamanla hava ve uzay gücünün eklenmesiyle çok farklı bir boyut oluştuğunu kaydeden Warden, bu değişimlerin anlaşılması için bu sempozyumun çok iyi bir fırsat olduğunu anlattı.

Warden, bir gazetecinin, "Ukrayna'daki gelişmeler ve bu konuda NATO'nun rolü hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Bu kritik müdahale ile ilgili ne olabilir? Tabiki bu müdahale anlamında, NATO ülkeleri, ABD ve hatta Rusya'nın kendi açısından dikkate alacağı unsurlar olacaktır. Ancak asıl dikkate alınması gereken, 'Askeri bir yüzleşme olursa ne olur?' sorusu. Ruslar tarafından bir NATO ülkesine bir saldırı olursa, kendileri açısından zor bir dönem olacağını düşünüyorum."

Suriye'deki olaylar

Bir gazetecinin, "ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin geçen yıl ABD'nin Suriye'yi vuracağı yönünde açıklaması oldu. Böyle bir saldırı oyunu değiştirir miydi?" sorusuna ilişkin Warden, "Evet. Böyle bir saldırı oyunu değiştirirdi ama ne yönde değiştirirdi? Asıl tartışılması gereken o. Belki sonuç olarak oyunda bir değişiklik olurdu, biz vururduk, başarılı olurdu ama sonrasında ne olurdu? Çünkü biz gireriz, durum sakinleşir ama sonrasında ülkeyi kim yönetir? Mevcut durumdan çok daha kötü bir duruma gidebilirdi" yorumunu yaptı.

Gelecekte otomasyon ve robotik sistemler

İngiltere Hava ve Uzay Konsept Doktrin Geliştirme Merkezi Müşterek Doktrin Başkanı Paddy Teakle de hava ve uzay gücünün bir kolunun geçmişte, diğerinin ise gelecekte olduğunu anlattı.

Teakle, bir basın mensubunun, ileriki dönemde insanoğlunu ne tür sürprizler beklediğini sorması üzerine, şunları aktardı:

"Önümüzdeki dönemde kaçınılmaz olarak otomasyon daha çok gündeme gelecek. Robotik sistemler olacak ama sonuçta muharebeyi başlatan ve bitiren de insan olduğuna göre insan yine en önemli unsur olacak. Önümüzdeki dönemde yüksek seviyede otomasyon sistemleri, insansız hava araçları, yer altı, üstü sistemleri, robotik sistemler kaçınılmaz olarak gündeme gelecektir."

Norveç Savunma Bakanlığından Albay John Olsen ise Türk tarihinin ve insanının çok ilgisini çektiğini, bu nedenle Türkiye'yi yakından takip ettiğini ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement