Umuda Yolculuk' Kapısı Edirne - Son Dakika
Güncel

Umuda Yolculuk' Kapısı Edirne

Umuda Yolculuk\' Kapısı Edirne

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Edirne'de yasadışı yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerle ilgili bir rapor hazırladı.

12.11.2014 14:48

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nda Edirne'de yakalanan yasa dışı göçmenlerle ilgili rapor ele alındı. Komisyonun hazırladığı raporda yasa dışı göçmenlerin Edirne üzerinden Avrupa ülkelerine geçiş yolları aradığı ve bunun için Yunanistan ve Bulgaristan'a ulaşmaya çalıştığı belirtildi. Rapora göre Edirne'de yakalanan yasadışı göçmenlerde Suriye uyruklular başı çekiyor.

Rapora göre 2011 yılında Edirne'de 22 bin 664, 2012 yılında 17 bin 448, 2013 yılında 16 bin 383 ve 2014 yılında ise 6 bin 90 yasadışı göçmen yakalandı. 2014'te yakalanların 3 bin 810'u yani yarıdan fazlası Suriye uyruklu. Onları Myanmar ve Afganistan uyruklu yasadışı göçmenler takip ediyor.

Bulgaristan ve Yunanistan'a ulaşmaya çalışan yasadışı göçmenlerden 2011'de 44, 2012'de 33, 2013'te ise 5 kişi boğularak hayatını kaybetti. 2014 yılında ise şu ana kadar iki kişi boğuldu, 8 kişi ise donma nedeniyle yaşamını yitirdi.

"Yunanistan ve Bulgaristan kötü davranıyor"

Komisyon Yunanistan ve Bulgaristan'ın yasa dışı göçmenlere dönük kötü muamele iddialarına raporda şöyle yer verdi:

"Daha önce Ege kıyısı bazı illerimizde yapılan inceleme sırasında dile getirilen bir iddia olan, yasa dışı göçmenlerin birçoğunun Yunanistan sınırına geçtikten sonra, buradan Yunan güvenlik ekiplerince Türkiye topraklarına geri atıldıklarıdır. Aynı iddia Bulgaristan'a yönelik olarak da dile getirilmiştir. Alt Komisyon bu iddiaları geri gönderme merkezinde tutulan yasa dışı göçmenlerden birebir dinlemiştir. Daha vahimi, geri atılmadan önce değerli eşya ve paralarının alındığı, dayak yedikleri ve hatta üzerlerine köpek salındığı biçiminde iddiaların bulunmasıdır."

"Suriyeli göçmenler, yakalanmadan önce Yunanistan ve Bulgaristan sınırına ulaşmayı başardıklarını ancak bu ülkelerin sınır görevlileri tarafından dövülmek ve üstlerindeki paraların alınması suretiyle Türkiye tarafına zorla geri gönderildiklerini, geri itildikten sonra kendilerini yakalayan Türk güvenlik güçlerinin ise kendilerine iyi muamele ettiğini, yiyecek ve giyecek verdiğini ifade etmişlerdir."

Rapora göre göçmen kaçakçılığı suçunu farklı uyruktan kişiler işliyor. Bu iş karşılığında göçmenlerden kişi başı 200 dolardan 20 bin dolara kadar değişen paralar talep ediliyor. Edirne Merkez, İstanbul, İpsala, Uzunköprü bölgelerinde göçmen kaçakçılığı yapan örgütlerin var olduğu da raporda belirtildi.

Öneri ve tespitler

Raporda, göçmen kaçakçılığına uygulanan cezai yaptırımın arttırılması istendi:

"Yasalardaki cezalara rağmen göçmen kaçakçılarına verilen cezaların azlığı yönündeki şikayetler devam etmektedir. Mevzuatımızdaki ceza hükümlerinin adli makamlarca daha üst oranlarda uygulanmasının göçmen kaçakçılığını caydırıcı etkisinin olacağı düşünülmektedir."

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Yunanistan ve Bulgaristan'ın uyguladığı gibi Meriç Nehri kıyısına kamera sistemleri yerleştirilmesini, hudut kapılarında yüz tanıma sisteminin hayata geçirilmesini de önerdi. Komisyon, Yunanistan ve Bulgaristan'ın yasa dışı göçmenlere kötü muameleleri nedeniyle Dışileri Bakanlığı'nın da harekete geçmesini istedi, "İnsan hayatı ön plana alınarak, diplomatik kaygılara düşülmeden, tespit edilen hadiselerin Dışişleri Bakanlığı'nca bu ülkelere bildirilmesi ayrıca diğer uluslararası kuruluşların da bilgilendirilmesi gerekmektedir." denildi.

Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda ayrıca Suriye ve Iraklı sığınmacıların kaldıkları çadırkentlerle ilgili rapor da ele alındı. Bu rapora göre de 2014 Ekim ayı itibariyle Türkiye'de toplam 1 milyon 627 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Bugüne kadar ülkesine dönen Suriyelilerin sayısıysa 324 bin 378.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Umuda Yolculuk' Kapısı Edirne - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement