Unesco Yolunda Amasya Vizyonu" Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Unesco Yolunda Amasya Vizyonu" Çalıştayı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Dursun: "Dünya Mirası Geçici Listesi'nde Amasya'ya rakip olacak İznik ve Alanya var. Bunlar geçici listeye kabul edilmiş olanlar.

30.12.2014 19:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, "Dünya Mirası Geçici Listesi'nde Amasya'ya rakip olacak İznik ve Alanya var. Bunlar geçici listeye kabul edilmiş olanlar. Amasya için ise henüz başvuru yok. Burada bir gecikme söz konusu" dedi.

Dursun, Saraydüzü Kışlası'nda düzenlenen "UNESCO Yolunda Amasya Vizyonu" çalıştayında yaptığı konuşmada, Amasya'nın kültür, turizm ve UNESCO yolunda hakkının yendiğini gördüğünü söyledi.

Dünya Mirası Geçici Listesi'nde Türkiye'den çok sayıda yerin bulunduğunu vurgulayan Dursun, şunları kaydetti:

"Dünya Mirası Geçici Listesi'nde Amasya'ya rakip olacak İznik ve Alanya var. Bunlar geçici listeye kabul edilmiş olanlar. Amasya için ise henüz başvuru yok. Burada bir gecikme ve ihmal söz konusu. Bir şehrin buraya girmesi için birçok prosedür var ama gözle bakınca mutlaka kale, kule ve minare arıyorsunuz. Bunlar, o şehrin siluetini canlandırıyor. Tarihi dokuyu koruyan bozulmamış sokaklar da var bunun içinde. Bunlara bakıyoruz. Bir de üstü kalsınlar var. Ortasında su geçen beldeler bunlardan biri. Amasya ortasından su geçen, yalı boyunun güzel cumbalı evleriyle ön plana çıkıyor."

Dursun, Amasya'nın ortasından geçen Yeşilırmak'ın şişirilerek yükseltilmesi ve üzerinde teknelerin dolaşmasıyla daha sıra dışı bir il olabileceğini dile getirdi.

Bir şehrin marka olabilmesi için aynı zamanda çok iyi korunması gerektiğini vurgulayan Dursun, "Burada belediye başkanlarına çok iş düşüyor. Belediye başkanları öyle işler yapar ki 'keşke yapmasaydı' dersiniz. Başkan yaparak değil, yıkarak büyür. Yanlış yapılanı yıkarsan o daha hayırlı bir iştir. Ölçü budur. Şehrin tabiatına dokunmamak ve o şehri insan tabiatına uygun yaşam alanı haline getirmek çok önemli" diye konuştu.

Dursun, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak başlattıkları "Şehir ve İnsan" projesinde mutlaka Amasya'nın da yer alması gerektiğini, Amasyalıların da durumdan vazife çıkarak bu işe dört elle sarılmaları gerektiğini dile getirdi.

Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin ise Amasya'nın çok önemli kültürel değerlere sahip olduğunu aktardı.

Geçmişte burada yaşayan medeniyetlerden kalan mirası korumak, sahiplenmek ve bunu geleceğe taşımak adına herkese önemli görevler düştüğünü dile getiren Çomaktekin, şöyle konuştu:

"Bu bakımdan UNESCO'nun yürüttüğü çalışmalar oldukça anlamlıdır. UNESCO evrensel nitelik taşıyan medeni birikimleri koruyup, geliştirip tekrar gelecekteki toplumlara bırakma adına önemli çalışmalar yapmaktadır. Amasya da artık bu evrensel değerlerinin farkındadır. Bizler de UNESCO yolunda yeni hedefler ve sorumluluklar üstleneceğiz" dedi.

Çalıştaya AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir, Belediye Başkanı Cafer Özdemir ve çok sayıda vatandaş katıldı. - Amasya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Unesco Yolunda Amasya Vizyonu' Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement