Vefader Geleneksel 1 Ocak Buluşması - Son Dakika
Güncel

Vefader Geleneksel 1 Ocak Buluşması

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: "Türkiye dindarlaşmıyor.

01.01.2015 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye dindarlaşmıyor. Türkiye'deki halk yeni Müslüman olmadı. Biz, bin 100 senedir Müslüman olan bir milletiz. Türkiye, dindarlaşmıyor ama demokratikleşiyor" dedi.

Kurtulmuş, Vefa İlim ve Kültür Derneği'nin (VEFADER) Topkapı 1453 Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirdiği Geleneksel 1 Ocak Buluşmaları'nın 9'uncusunda, davetlilere hitap etti.

İlim Yayma Vakfı'nın geçmişinin bir anlamda Türkiye'nin demokrasi tarihinin özeti olduğunu belirten Kurtulmuş, İlim Yayma Cemiyeti'nin çok partili hayata geçişle ilk kurulan sivil toplum kuruluşlarından olduğunu kaydetti. Kurtulmuş, 1950 öncesi camilerin nalbant ve depo olduğunu anlatarak, bugün Vefa Bozacısı yakınlarında yer alan caminin mihrabında iki halka olduğunu söyledi. Bu iki halkanın oranın nalbant olarak kullanıldığı dönemden kaldığına dikkati çeken Kurtulmuş, uzun mücadeleler sonrasında mekanın tekrar cami olarak hizmet vermeye başladığını bildirdi.

Kurtulmuş, İlim Yayma Cemiyeti'nin kuruluşu, geçmişi ve bugüne geliş sürecini hatırlattığı konuşmasına, şöyle devam etti:

"Bu millet İlim Yayma Cemiyeti etrafında başlatmış olduğu, kendi köklerine dönmesinin ilim ve dini tedrisat alanındaki mücadelesini çok kuvvetli bir şekilde vermiş ve bunda büyük bir başarı sağlanmıştır. Emeği geçen herkesi hayırla yad ediyoruz. Nasıl oldu da bir avuç insandan buraya gelindi? Bunun birçok sebebi var. Bunlar, ihlas, ihsan ve şecaattir."

Geçmişi iyi bilmek zorunda olduklarını vurgulayan Kurtulmuş, bugünlere kolay gelinmediğini söyledi. Kurtulmuş, ihlası, ihsanı ve cesareti ön planda tutarak çalışmalarını sürdüreceklerine dikkati çekerek, "Allah bereketlendirecek. Bunun yanına ben bir dördüncüsünü ekledim. 'Eskiden kariyer imkanı yoktu' diyebilirsiniz. Bu insanlar nasıl kariyer telaşı içinde olsunlar? Böyle bir imkan yoktu. İşte bugün bizim test edileceğimiz, fedakarlık yapmakla sınanacağımız kariyer yapma alanıdır. Kendi kişisel kariyerlerimizi ön plana çıkarmadan, Allah rızası için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

"Devletle millet barışıyor"

Türkiye'nin önemli bir istikamete gittiğine işaret eden Kurtulmuş, henüz işin ortasında olduklarını, daha yapacak çok işleri bulunduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, yeni Türkiye istikametinde yürümeye devam edeceklerini dile getirerek, toplum bileşenlerinin bu süreçte rol alacağını ifade etti. Eski Türkiye'de vatandaşların farklılıklarından korkulduğunu aktaran Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Eski Türkiye, dindar vatandaşından, başörtüsünden, imam hatip liselerinden, dini eğitimden korkardı. Eski Türkiye, insanların kendi ana dillerini konuşmalarından, farklı kültürlere, kıyafetlere sahip olmasından korkardı. Türkiye vatandaşlarının arasındaki mezhebi, meşrebi farklılıklardan korkardı. Eski Türkiye, gayrimüslim vatandaşlarının farklılıklarından korkardı. Allah'a çok şükür bu anlamda devletle millet barışıyor. Bunun alameti ise zihniyet değişimidir."

"Türkiye'deki halk, yeni Müslüman olmadı"

Kurtulmuş, "Türkiye'nin dindarlaştığı" söylemlerine ilişkin, "Türkiye dindarlaşmıyor. Türkiye'deki halk yeni Müslüman olmadı. Biz, bin 100 senedir Müslüman olan bir milletiz. Türkiye, dindarlaşmıyor ama demokratikleşiyor. Halkın önündeki engeller tek tek ortadan kalkınca, halkta ne varsa o Ankara'ya taşınıyor. Türkiye'de zihniyet değişimi dediğimiz şey budur" değerlendirmelerinde bulundu.

Çözüm süreci, Ortadoğu'daki gelişmelere de değinen Kurtulmuş, Türkiye'nin uluslararası alandaki etkinliği hakkında bilgiler verdi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise İlim Yayma Vakfı'nın Türkiye'ye önemli katkılar yaptığını belirterek, vakfın salonu dolduranları ülkeye hizmet yolunda yetiştirdiğini söyledi. Vakfın bir üniversite ailesi olarak tektipleştirmeyen, herkesin kendini ifade ettiği bir ortam olduğunu vurgulayan Şahin, hizmetlerin muhafazasının zaruri olduğunu kaydetti.

Toplantıya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, VEFADER Genel Başkanı Nurettin Alan ve eski Refah Partisi Gaziantep Milletvekili ve İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Kahraman Emmioğlu da katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Vefader Geleneksel 1 Ocak Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement