Vekil Binici: Kaç Kişi IŞİD'e Katıldı? - Son Dakika
Güncel

Vekil Binici: Kaç Kişi IŞİD'e Katıldı?

Vekil Binici: Kaç Kişi IŞİD\'e Katıldı?

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici son günlerde konuşulan 'çok sayıda kişinin IŞİD'e katıldığı' yönündeki iddiaları gündeme getirdi.

16.01.2015 13:09

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, ülke genelinde 12 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), El Kaide ve El Nusra gibi örgütlere katıldığı iddiasını meclis gündemine taşıdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi sunan Binici yazısında, " Suriye'deki iç savaşta yer alarak savaşan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının varlığı uzunca bir süredir gündemi meşgul etmektedir. Basına da yansıyan 21'inci Yüzyıl Türkiye Enstitüsü verilerine göre, Suriye'ye giderek IŞİD ve El Nusra benzeri terör örgütlerine katılan 12 bin Türkiye vatandaşı olduğu iddia edilmektedir.

Ayrıca; Genelkurmay İkinci Başkanının büyükelçiler konferansında söylediği iddia edilen; 'Türkiye sınırından Suriye'ye geçmek isteyen 100 bin kişiyi önledik. Bunun yedi binden fazlası yabancı savaşçıydı' sözüne de atıfta bulunan Enstitü sözcüsü, 'Bunun anlamı 93 bin tanesi Türk demektir' açıklamasında bulunmuştur" dedi.

SAVAŞMAYA GİDEN KİŞİ SAYISI KAÇTIR?

Binici sorularını şöyle yöneltti: "Bu bağlamda; Suriye'ye giderek IŞİD ve El Nusra benzeri terör örgütlerine katılan Türkiye cumhuriyeti vatandaşları sayısının 12 bin olduğu iddiası doğru mudur? Değilse, iç savaşın başlangıcından bugüne kadar savaşmak maksadıyla Suriye'ye gitmiş olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı kaçtır? Savaşmaya gidenlerin illere göre dağılımları nasıldır?

Savaşmak maksadıyla Suriye'ye giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kullandıkları güzergâhlar nerelerdir? Suriye'ye geçişlerin özellikle yoğunlaştığı bir tarih aralığı var mıdır? Varsa bu tarihler nasıldır? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının savaşmak maksadıyla Suriye'ye gitmeleri veya bu yönde karar almaları üzerinde, gerek Dışişleri Bakanlığınız gerekse de Başbakanlık döneminizde izlemekte olduğunuz Suriye politikalarınızın etkilerine dair bir araştırmanız var mıdır? Varsa bu araştırmanın sonuçları nasıldır?

Halen yaşanmakta olan iç savaşa müdahil olmak üzere Suriye'ye giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından hayatını kaybetmiş olanların sayıları kaçtır?

Cihad maksadıyla giden T.C. vatandaşlarının Suriye'deki örgütsel tercihleri ve nedenleri konusunda yapmış olduğunuz herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmanın sonuçları nasıldır?

Suriye'deki iç savaşa katılmaları için türlü vaatlerle gençleri örgütleyen çetelerin varlığına dair resmi makamlar tarafından yapılmış herhangi inceleme veya araştırma var mıdır? Var ise sonuçları nasıldır?

İç savaşa müdahil olmak üzere Suriye'ye gidenlerin bulunması amacıyla yakınları tarafından resmi makamlara yapılmış başvuru var mıdır? Varsa yapılan başvuru sayısı kaçtır?

İddia edildiği üzere Genelkurmay İkinci Başkanı, büyükelçiler konferansında "Türkiye sınırından Suriye'ye geçmek isteyen 100 bin kişiyi önledik. Bunun yedi binden fazlası yabancı savaşçıydı" ifadelerini kullanmış mıdır? Kullanmış ise 100 bin rakamı doğru mudur? Doğru ise 7 binden fazla yabancı ve geri kalan yaklaşık 93 bin Türkiye vatandaşının Suriye'ye geçişleri nasıl önlenmiştir ve haklarında ne tür işlem yapılmıştır?"
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Vekil Binici: Kaç Kişi IŞİD'e Katıldı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement