Yaban Hayatı Uzmanından "Yılanları Öldürmeyelim" Uyarısı - Son Dakika
Yaşam

Yaban Hayatı Uzmanından "Yılanları Öldürmeyelim" Uyarısı

KTÜ Yaban Hayatı Ekolojisi Bölüm Başkanı, Trabzon ve Rize illerinde birçok büyük yılanın görülmesiyle ilgili olarak, yılanların görüldükleri yerde öldürülmemeleri ve korunmaları gerektiğini söyledi.

24.05.2016 09:48  Güncelleme: 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KTÜ Yaban Hayatı Ekolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Trabzon ve Rize illerinde son dönemlerde aynı türden birçok büyük yılanın görülmesiyle ilgili olarak, yılanların görüldükleri yerde öldürülmemeleri ve korunmaları gerektiğini söyledi.

Son bir ay içerisinde Rize'de Çamlıhemşin ilçesi Dikkaya köyünde ve Trabzon'un Of ilçesinde yine aynı uzunlukta farklı birçok dev yılan ölüsü daha görülmüştü.

ÇOĞU ZEHİRSİZ TÜRDEN OLUŞUYOR

Konuyla ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Türkiye'de 2-3 metre boylarında birçok yılan türünün bulunduğunu belirterek, yılanların çoğunun zehirsiz türlerden oluştuğunu ifade etti.

"BİLİNÇ EKSİKLİĞİNDEN ÖTÜRÜ KAMUOYUNDA TEDİRGİNLİK OLUŞUYOR"

Gümüşhane'nin Kelkit, Rize'nin Çayeli ve son olarak da Trabzon'un Of ilçesinde görülen yılanların korkuya sebep olduğunu kaydeden Başkaya, "Çıkan haberlerde yılanların dev boyutlarda olduğundan bahsedilmesini normal karşılamaktayız ancak, bu yılanların dev boyutlarda olduğu doğru değildir. Bilim çevreleri için gayet normal olan bu haberlerin, kamuoyunda tedirginlik oluşturması, bu konudaki bilinç eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Yaban Hayatı Uzmanından

"HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURMA ORANI ÇOK DÜŞÜKTÜR"

Genelde, bölgede ilk defa veya hiç görülmeyen bir yılan türü görüldü veya bulundu denilmesine rağmen, bu yılanların bölgedeki varlığı bilim çevrelerince yıllardır bilinmektedir. Bölgemizde ve ülkemizde 2-3 metre boylarında birçok yılan türü bulunmaktadır ve bunların çoğunluğu da zehirsiz türlerden oluşmaktadır. Güneydoğu Anadolu'da Kobra türünü, diğer bölgelerimizde ise birçok engerek türünü barındıran ülkemizde elbette zehirli yılanlar da yaşamaktadır. Ancak, burada hayati tehlike oluşturma oranı diğer konuların yanında çok düşüktür" dedi.

"YILANLAR İNSANLARDAN UZAK DURAN VE KAÇAN CANLILARDIR"

Yılanların insanlardan uzak duran ve kaçan canlılar olduğuna dikkat çeken Başkaya, "İnsanlar genelde kendilerinden uzak ve geceleyin faaliyet halinde olan yılanlara pek rastlamazlar. Etraflarında ve çok yakınlarında yaşayan yılan türlerini bile bir ömür görmeden yaşarlar. Ancak bir şekilde, 2-3 metrelik ve daha önce görmedikleri kalınlıkta bir yılanı görünce de haliyle korkmaktadırlar.

Yaban Hayatı Uzmanından

"DOĞAL DENGEDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİRLER"

Görülen türlerin çoğunluğu zehirsiz türlerdir. İnsanlar için tehlikeli değildirler. Birkaç zehirli tür ise rahatsız edilmedikçe, üzerine gidilmedikçe veya dikkatsizce üzerine basılmadıkça ısırmaz, saldırmaz ve zarar vermezler. Yılanlar insanlardan uzak duran ve kaçan canlılardır. Yılanlar doğal denge içinde önemli bir yere sahiptirler. Doğadaki besin zincirinde fare ve diğer türlerin aşırı artmaması için göz ardı edilemez bir yerleri vardır" ifadelerini kullandı.

GÖRÜLDÜKLERİ YERDE ÖLDÜRÜLMESİN, KORUNSUN

Prof. Dr. Başkaya, bilerek veya bilmeyerek üzerine gidilmediği taktirde, yılanların insanlara saldırmayan ve insanlardan kaçan canlılar olduklarını ayrıca ekolojik denge açısından çok önemli bir göreve sahip olan yılanların görüldükleri yerde öldürülmemeleri ve korunmaları gerektiğini vurguladı.

Yaban Hayatı Uzmanından "Yılanları Öldürmeyelim" Uyarısı
Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Yaban Hayatı Uzmanından 'Yılanları Öldürmeyelim' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • dürbünlü: en zehirlisi imralida yasayor. 31 12 Yanıtla
    osmancik: Ele baslari aksarayda kaliyor. 1 5
  • marfat: 2 metrelik yilani gorupde oldurmeyen adam tanimiyorum..atip tutmasi kolay evlerden ofislerden gundiler 17 2 Yanıtla
  • SEDAT: Ben denge menge anlamam gördüğüm yerde indiririm küçükken çok korkuttular beni görünce buz gibi bir hissiyat oluşuyor içimde 13 4 Yanıtla
  • Zaza: Yılanı düşman gibi oldur dost gibi gom gitsin 7 9 Yanıtla
  • Ulaş: Doğada bulunan hayvanlara elbette zarar vermemeliyiz. Ama şehre inip caddelerde gezen yılan düşünmek bile korkutucu. Allah korusun birinin çocuğuna saldirabilir isirabilirler. Yetişkinler için zararsız olan yılan zehri çocuklar için öldürücü olabilir. Konu bu hale gelirse ekolojik denge hikaye olur. Yinede Allah in yaratığı işte. Onunda canı var. 10 1 Yanıtla
  • amedli: yilanin hic cocuk isirdigini duydunmu 10 1 Yanıtla
  • sssss: eyvallah kardeşim hiç olmassa onlar doğanın dengesini ALLAHIN izniyle sağlıyor diğer ikisi türkiyenin dengesi kötü yönde bozuyolar 9 2 Yanıtla
  • tedbirli olmakta fayda var: yılanlar görünüş itibarı ile soğuk hayvanlar bizim ülkemizde çok büyük yılan türü yok timsahta yok ama günümüzde gizlice evinde piton alıp besleyen insanlar var ya doğaya salarlarsa işte o büyük tehlike 8 2 Yanıtla
  • Aboo: Yılanlar öldürülmesin şeker de yiyebilsinler 9 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement