Yalova Engelli İstihdamı Ülkemizde Sadece Yüzde 21.7 - Son Dakika
Güncel

Yalova Engelli İstihdamı Ülkemizde Sadece Yüzde 21.7

Yalova Engelli İstihdamı Ülkemizde Sadece Yüzde 21.7

Yalova'da Türkiye Harb-İş Sendikası 'Engelli Üyeler Semineri'ne start verdi.

01.12.2012 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova'da Türkiye Harb-İş Sendikası 'Engelli Üyeler Semineri'ne start verdi. Türkiye Harb Sanayi ve Yardımcı İşkolları İşçileri Sendikası (Harb-İş), engelli üyelerine yönelik seminerler vermeye başladı. Türkiye Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Bayram Bozal yaptığı açıklamada Türkiye'de engelli istihdamının yetersiz olduğunu söyledi. Bozal, 'Engelli istihdamı ülkemizde sadece yüzde 21.7'dir. Bunun yanı sıra Türkiye'de kamuda çalışan yaklaşık 2 milyon personelin en az yüzde 3'ünün yani 60 binini engelli vatandaşların oluşturması gerekirken, bu kadroların sadece üçte birinin dolu olduğunu görüyoruzö dedi.

Türkiye Harb-İş Sendikası 'Engelli Üyeler Semineri'ne Yalova'da start verdi. Koruköy'deki Harb-İş Tesisleri'nde başlayan seminere sendikanın Ankara, İstanbul, Sakarya ve Eskişehir şubelerinden üyeler katıldı. Tesislerin Konferans Salonu'ndaki seminere Türkiye Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Bayram Bozal, sendika yöneticileri ve sendika üyeleri katıldı.

Programın açılış konuşmasını ise Sendika Genel Başkanı Bayram Bozal yaptı. Sosyal alanların bir an önce engelli erişimine uygun hale getirilmesi gerektiğini belirten Bozal, 'Sizleri ağırlamak, sizlerin sesini duyurmaktan daha değerli bir görev yoktur. Dünya Engelliler Günü'nü anlamlı kılacak şey, bugün söylenecek sözlerden çok kalan 364 günde verilen mücadeledir. Yasalar, ne kadar çağdaş hazırlansa da Anayasaya pozitif ayrımcılık ilkesi koyulsa da, yapılan şeylerin önemi, hayata yansıdığı kadar olmaktadır. Türkiye'de engelli hakları konusunda son yıllarda ciddi adımlar atıldığını söylemek gerekir. Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan engelli vatandaşlarımız için 2005 yılında 5378 Sayılı Kanun yürürlüğe girdi. Özünde çağdaş haklar içeren yasanın engelliler, diğer toplum kesimleri ile eşit yaşam koşullarına kavuşturduğunu söylemek mümkün değildir. Sosyal alanların biran önce engelli erişimine uygun hale getirilmesi gerekmektedirö dedi.

Türkiye'de bir başka olumsuz tablonun ise üretime katılmak için engellilerin yaşamakta olduğu sıkıntılar olduğunu dile getiren Başkan Bozal, 'Sağlıklı insanın dahi iş bulmakta zorlandığı ülkemizde çalışma hayatına katılmak için sizlerin doğaüstü gayret gösterdiğini herkes biliyor. TÜİK verilerine göre engelli nüfusunun yüzde 7.7'si lise ve üniversite eğitimi almış. Ortaöğretim oranı yüzde 10.3 iken ilköğretim mezunu olanların oranı ise yüzde 22.3. Sadece okur-yazar engellilerimizin oranı yüzde 18.2 ike hiç okuma bilmeyenlerin oranı ise yüzde 41.6'dır. Engellilerin eğitim seviyesinin yükseltilmesi noktasında ciddi çalışmalar olduğunu gözlemliyoruz ancak bunlar ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte değil. Türkiye'de var olan işsizlik düzeyi, engelli nüfus içinde üç kata çıkmaktadırö şeklinde konuştu.

Engelli istihdamının yapılmadığına değinen Başkan Bozal şöyle konuştu

' Hükümet, Engelli Yasası'nı çıkardığı 2005 yılından itibaren sosyal, kültürel ve ekonomik tedbirler içeren bir eylem planı belirlemiş ancak masada alınan bu kararları sahaya yansıtmada maalesef net bir başarı yakalanamamıştır. Çok acı bir gerçek var ortada. Türkiye'de kayıtlı firmaların yüzde 98'inde çalışan sayısı 49'u geçmediği için engelli istihdam zorunluluğu bulunmuyor. Oysa toplam çalışanların yüzde 65'i bu firmalarda çalışıyor. ABD'de yüzde 38.1, Almanya'da yüzde 46, İsviçre'de ise yüzde 62.2 olan engelli istihdamı ülkemizde sadece yüzde 21.7'dir. Bunun yanı sıra yasa koyucu engelli istihdamında belirlediği kotaları, devlete ait kurumlarda tam olarak uygulamadığı görülüyor. Türkiye'de kamuda çalışan yaklaşık 2 milyon personelin en az yüzde 3'ünün yani 60 binini engelli vatandaşların oluşturması gerekirken, bu kadroların sadece üçte birinin dolu olduğunu görüyoruz.

Sendika olarak engellilerin yanında olduklarını da sözlerine ekleyen Bozal sözlerini şöyle tamamladı

'Türk Harb-İş Sendikası olarak insanı merkeze alan bir devlet anlayışının varlığına inanıyor ve bu uğurda mücadele ediyoruz. Engelsiz bir dünya, çağdaş bir dünyadır. Engellisini, sosyal hayatın eşit haklara sahip bireyleri olarak gören bir toplum, çağdaş bir toplumdur. Böyle bir ülke ve toplum olabilmek için sendika olarak geçmişte olduğu gibi gelecekte de engellilerimizin yanında olacağız.

Yapılan açılış konuşmasının ardından Türk Harb-İş Sendikası Eğitim Müdürü Tarkan Zengin, İstanbul Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Murat Özdamar ve Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Başbuğ seminere katılanlara alanlarıyla ilgili bilgiler verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yalova Engelli İstihdamı Ülkemizde Sadece Yüzde 21.7 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement