Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" Operasyonu - Son Dakika
Güncel

Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" Operasyonu

Arap Devletler Ligi Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Mohamed El Fatah Naciri, Husi hareketine karşı Suudi Arabistan öncülüğünde Arap ülkelerinin düzenlediği "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna Türkiye'nin verdiği destek için minnettar olduğunu bildirdi.

30.03.2015 19:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arap Devletler Ligi Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Mohamed El Fatah Naciri, Husi hareketine karşı Suudi Arabistan öncülüğünde Arap ülkelerinin düzenlediği "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna Türkiye'nin verdiği destek için minnettar olduğunu bildirdi.

Naciri, Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu (SANKON) Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy'a, Arap Devletler Ligi tarafından, Filistin meselesinin çözümü konusunda gösterdiği çabalardan dolayı takdir plaketi verilen törende gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğünde Husilere yönelik başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna değinen Naciri, ülkedeki milislerin saldırgan yollarla Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin yetkisini kullanmasını engellemek ve başkent Sana ve ülkenin geri kalanını kuşatmak için çok çaba sarf ettiğini belirtti.

Naciri, Arap Birliği'ne bağlı ülkelerin Yemen için gösterdiği hassasiyetin neden İsrail'e karşı uygulanmadığı sorusuna ise, Yemen ile İsrail'in karşılaştırılmaması gerektiğini söyledi. Yemen'deki meşruiyet ile halkı savunmak ve ülkenin birliğini korumak zorunda olduklarını söyleyen Naciri, bölgedeki yabancı güçlerin işbirliğinin Arap Yarımadası'nın geleceği için çok tehlikeli olduğunu dile getirdi.

Söz konusu operasyonun amacının meşruiyet ve diyaloğun geri getirilmesi olduğunu vurgulayan Naciri, "Türkiye'nin desteği için minnettarız. Çünkü Türkiye meşruiyeti destekliyor ve Yemen'i böyle dramatik olaylardan korumak istiyor" dedi.

Büyükelçi Naciri, Arap güçleri arasında hali hazırda bir işbirliği bulunduğunu, özellikle Yemen için mevcut bir koalisyon olduğunu ve amaçlarının Husilerin zorla yaptıkları eylemleri durdurmak olduğunu ifade etti.

Husilerin eylemleri durdurulduğu zaman diyalog kurulması gerektiğini ancak bunun kendi niyetini empoze etmek isteyen gruplarla olmayacağını söyleyen Naciri, bu grupların daha önce kurulan diyalog sonuçlarına saygı göstermediğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Zor kullandılar ve hükümetin silah ve ekipmanlarını aldılar. Cumhurbaşkanını kuşatma altına aldılar ve sonra saldırı yeniden başladı. Bu kabul edilemez. Dünyanın herhangi bir ülkesinde bunu hayal edebiliyor musunuz ? Bu kabul edilemez."

Siyasi krizin yaşandığı Yemen'de Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i "geçici merkez" ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

Bu gelişmelerden sonra Husilerin, Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Husilere yönelik hava harekatı başlatmıştı.

Operasyona, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen'deki 'Kararlılık Fırtınası' Operasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement