Yeryüzü Derneği İle Kent Bahçeleri Deneyimi - Son Dakika
Güncel

Yeryüzü Derneği İle Kent Bahçeleri Deneyimi

Bursa'da balkonlu bir evde büyüdüm, rahmetli dedem sokakta bir dal bulur, terasta saksıya ekerdi. Ektiği o dal, bahçemizde kocaman bir ağaç olurdu.

03.09.2014 16:12

Çocukluğumda balkonumuzda erik, iğde, limon, taze fasulye ve annemin yetiştirdiği rengarenk çiçekler vardı.

Yıllar sonra babam emekliliğinin bilmem kaçıncı on yılında Mudanya'daki apartmanın arka bahçesini ekip biçmeye başladı. O kadar çok taş vardı ki bahçeyi temizlemesi iki, üç yılını aldı. Sonrasında tanıdıklarından ve köylü pazarlarından aldığı fideler ve tohumlarla domates, salatalık, biber, patlıcan, marul, bakla, bezelye gibi sebzeler yetiştirmeye başladı. Çoğu zaman deneme yanılma yöntemini kullanarak veya bilenlere sorarak işi öğrendi. Zamanla, babamın bahçesi sebzelerle doldu. Özellikle yazları Mudanya'ya gittiğimizde bol bol sebze yemeye başladık. Bu durum on iki yıldır da devam ediyor.

Ben de babam gibi bahçe yapmayı istedim hep...Yıllarca bahane ettiğim dönemleri atlatıp, oğlum da dört yaşına gelince sonunda harekete geçtim. 2013 yılında bir arkadaşım sayesinde Yeryüzü Derneği'yle tanışmıştım. Derneğe üye oldum. 2014 kışında derneğin etkinliklerini biraz daha yakından takip etmeye başladım ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kent Bahçeleri projesinde gönüllü oldum. İlk toplantıyı Kent Bahçeleri Koordinatörü Aytaç Timur'un başkanlığında, mart ayının sonunda Maltepe Organik Pazar'da yaptık. İkinci toplantıyı da nisan ayı başında bizim mahalledeki bir fırın/cafede gerçekleştirdik.

Yeryüzü Derneği'nin web sitesinde (www.yeryuzudernegi.org) Kent Bahçeleri sayfasına arkadaşımız Hüseyin Varış bir başvuru formu ekledi, sosyal medyada yaptığımız duyurularla ücretsiz fide ve tohum almak isteyenlerin bu formu doldurmaları istendi. 15 Nisanda başvurular sona erdi. Böylece yaklaşık 400 kişi kendi kent bahçesini oluşturmak için derneğimize başvurmuş oldu. Fide ve tohumlardan kimin ne kadar istediği, bahçesinde nasıl düzenlemeler yapabileceği gibi merak edilen konuların çözümü için yüz yüze görüşmek daha iyi sonuçlar verdiğinden, semt buluşmaları organize edildi (http://yeryuzudernegi.org/projedetay.php?id=21#.U_270fl_uvs).

Başvuru formunu dolduranlar için 15Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında toplam on bir semtte (Maltepe, Eyüp, Şişli, Üsküdar, Kartal, Ataşehir, Beşiktaş, Kadıköy, Beylikdüzü, Sarıyer ve Adalar) toplantı yapıldı. Gelenlerle tek tek konuşuldu, bahçe alanları hakkında bilgi alındı. Kimin ne kadar fide ve tohum istediği kaydedildi. Semtlere göre listeler oluşturuldu. Dağıtılabilecek fidelerden bazılar şunlardı: domates, sivri biber, dolmalık biber, patlıcan, tohumlar: maydanoz, dereotu, roka,barbunya, mısır.

Fide ve tohum almak isteyenlerin bir form doldurması ve bir semt buluşmasına katılması yeterliydi. Peki ya hiç ekim dikim bilmeyenler ne olacaktı? Onlar için de bir ekim dikim eğitimi düzenlendi.1 1 Mayıs 2014'te öğleden sonra Validebağ Korusu'nda toplandık. Kapalı bir pazar günüydü, yerler hafif çamurluydu ama katılım tahminimizin üstünde oldu. Yüze yakın kişi gelmişti. Aytaç Timur 2 saatten fazla konuştu. Ekim-dikim faaliyeti dışında, zararlı böceklerden kurtulma yöntemleri, kompost ve daha pek çok konuda bilgiler verdi, onlarca soruyu yanıtladı. Sonrasında da beraberinde getirdiği domates fidesinin nasıl dikildiğini uygulamalı olarak gösterdi.

25 Mayıs 2014'te kim hangi semt buluşmasına katıldıysa aynı yere belirtilen saatte gelmesi istendi. Sabah 09.00'danakşam hava kararana kadar bir kamyonette taşınan fide ve tohumlar, Hüseyin Varış ve Işıl Kayagül'ün yardımlarıyla on bir semtte sahiplerine ulaştı. Sonunda fide ve tohumlarıma kavuşmuştum. Birkaç gün içinde fidelerin ekilmesi gerekliydi. Ben küçük balkonuma bir bahçe yapacaktım. Ayrıca internetten gördüğüm şekilde bir dikey bahçe oluşturmaya da niyetliydim. Hatta öncesinde konu hakkında derneğimizin web sitesi için bir de yazı hazırlamıştım(http://yeryuzudernegi.org/projedetay.php?id=25).

Mayıs sonunda ektiğim sebzeler, yaklaşık iki ay içinde yetişti. Önce biber, sonra maydanoz, sonra da domateslerim oldu.Patlıcanlarım hala çiçekte. Domates ve biberlerde zaman zaman böceklenme oldu, arap sabunlu su sıkarak onlardan kurtuldum. Toprağı elimle yokluyorum ve hafif nemli kalacak şekilde birkaç günde bir sulama yapıyorum. Kuruyan yaprakları ellerimle topluyorum, onları kompost için biriktirdiğim kovaya atıyorum. Önceki aylarda arıları çekebilmek için kadife çiçeği, lavanta ve başka çiçekleri de balkonuma koymuştum. Şimdi küçük, rengarenk bir balkon bahçem var. Yeryüzü Derneği'nin Kent Bahçeleri e-mail grubunda diğer bahçe sahipleriyle, birbirimizle bilgi ve fotoğraf paylaşıyoruz. Bu deneyimi herkese tavsiye ederim.

Doğaya dokunun, kendinize küçük de olsa bir bahçe oluşturun...

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yeryüzü Derneği İle Kent Bahçeleri Deneyimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement