Yunanlılar Kritik Referandumda Ezici Farkla 'Hayır' Dedi - Son Dakika
Ekonomi

Yunanlılar Kritik Referandumda Ezici Farkla 'Hayır' Dedi

Yunanistan'ın kaderini belirleyecek referandum sonuçlandı. Oy verenlerin yüzde 61.5'u 'Hayır' oyu vererek Avrupa Birliği'nin istediği yaptırımları kabul etmedi.

05.07.2015 22:06  Güncelleme: 08:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan'da halk, yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine yüzde 61'le 'hayır' dedi. Başbakan Çipras Yunan halkına teşekkür etti, 'Müzakere masasına döneceğiz' dedi. Muhalefet lideri Samaras istifa etti. Euro Bölgesi liderleri Salı günü olağanüstü toplanıyor.

"ZOR ŞARTLARDA ÇOK CESUR BİR TERCİH YAPTINIZ"

Yunanistan'da düzenlenen referandumda, halk, yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine 'hayır' dedi. Sandıktan yüzde 61 'hayır', yüzde 39 'evet' oyu çıktı. Referanduma katılım yüzde 63'ü buldu. Halktan 'hayır' oyu kullanmasını isteyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, sonuçların belli olmasının ardından televizyondan halka seslendi. "Bugünkü zor şartlarda çok cesur bir tercih yaptınız. Bana verdiğiniz yetkinin Avrupa'dan kopuş için değil, sürdürülebilir çözümü sağlama yönünde pazarlık gücümüzü artırmak için olduğunun tamamen farkındayım." dedi. Yunan halkının Avrupa dayanışması ve demokrasisine oy verdiğini söyleyen Çipras, müzakere masasına döneceklerini açıkladı.

SAMARAS İSTİFA ETTİ

Referandumdan 'evet' çıkması halinde Çipras hükümeti istifa edecekti. Ancak tersi oldu. Seçmenden 'evet' oyu kullanmasını isteyen muhalefet lideri, eski başbakan Antonis Samaras, sandıktan istediği sonuç çıkmayınca Yeni Demokrasi Partisi'nin liderliğinden istifa edeceğini açıkladı. "Partimizin yeni bir başlangıca ihtiyacı var" dedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, halkın 'hayır' demesinin demokrasi ve sosyal adaletten yana olduklarını gösterdiğini söyledi. "Yarın (Bugün) itibariyle Yunan halkının bize verdiği bu cesur 'hayır'la borç verenlere bir yardım eli uzatacağız. Ortak bir zemin bulmak için hepsine sesleneceğiz. Bugünün 'hayır'ı yarının demokrat Avrupa'sına büyük bir 'evet'tir" diye konuştu.

LİDERLER OLAĞANÜSTÜ ZİRVEDE TOPLANIYOR

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Euro Bölgesi liderlerinden Yunanistan'ın durumunu görüşmek üzere 7 Temmuz akşamı Brüksel'de toplanmalarını istedi. Tusk referandumla ilgili yazılı açıklamasında, neticenin keder verici olduğunu belirterek, "Yunan referandumunun sonucunu not ettim. Bu netice Yunanistan'ın geleceği açısından çok üzücüdür. Yunan ekonomisinin toparlanması için zorlu önlemler ve reformlar kaçınılmazdır. Şimdi Yunan makamlarının inisiyatiflerini bekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

MERKEL VE HOLLANDE BİR ARAYA GELECEK

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'daki referandum sonuçlarının değerlendirilmesi için avro bölgesine üye ülkelerin liderlerinin salı günü toplanması çağrısında bulundu.

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Hollande ve Merkel'in bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Açıklamada, iki liderin de, "Yunan seçmenin görüşlerine saygı gösterilmesi konusunda hemfikir olduğu" belirtildi.

Yine aynı açıklamada, Hollande ve Merkel'in avro bölgesine üye ülkelerin liderlerinin salı günü toplanması konusunda Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'a çağrı yaptığı kaydedildi.

20 BİN SANDIKTA OY KULLANILDI

Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00 itibariyle sona erdi. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı.

KATILIM YÜZDE 50'Yİ AŞTI

Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyordu. Yunanistan İçişleri Bakanlığı, bugünkü referandumda katılım oranının yüzde 50'yi aştığının kesin olduğunu açıkladı. Yunanistan'da kayıtlı seçmenin yüzde 65'i sandık başına gittiği belirtildi.

KUTLAMALAR BAŞLADI

İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte çok sayıda "hayır" destekçisi kutlamalara başladı.

"DEMOKRASİ KAZANDI"

Twitter hesabından açıklama yapan milliyetçi Bağımsız Yunanlar lideri ve Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, "Yunanlar tehdite boyun eğmeyeceklerini kanıtladılar. Demokrasi kazandı." diye yazdı.

"MÜZAKERELER HEMEN BAŞLAMALI"

Yunan Hükümet Sözcüsü Gabriel Sakellaridis ise kreditörlerle müzakerelerin hemen başlaması ve iki gün içerisinde tamamlanması gerektiğini söyledi. Bu arada Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in bu akşam bankaların genel müdürleriyle bir araya geleceği belirtildi.

SALI GÜNÜ BANKALAR AÇILIYOR

Varufakis, sandıktan önlemlere 'hayır' çıkması durumunda bankaların Salı günü açılacağını söylemişti. Bankalardaki nakit bitmek üzere olduğundan, Salı gününe kadar Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'a nakit akışını sağlaması gerekecek. Avrupa Merkez Bankası'nın da bu akşam referandum sonuçlarını değerlendirecek.

YUNANİSTAN NEYİ OYLADI?

Yunanistan hükümeti, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları halka oylatmaya karar verdi.

Bu koşulların başlıcaları...

- Mali yardım için de daha fazla vergi alınması, erken emeklilik olanaklarının kısıtlanması ve emeklilik primlerinin yükseltilmesi şart koşuluyor.

- Tarım sektörüne tanınan vergi ayrıcalıkları ve diğer sübvansiyonlar, Yunanların reform paketini onaylaması durumunda sona erecek.

- Atina Uluslararası Havalimanı'nın yanı sıra 39 bölgesel havalimanı da özelleştirilecek. Ayrıca telekom operatörü OTE, petrol şirketi Hellenic Petroleum HELPE, 35 devlet binası, piyango şirketi, birçok otoyol ve liman da özelleştirilmesi istenen kurumlar.

- Devlette çalışan kişilerin maaşları beceri, performans ve sorumluluğa göre gelecek yıldan geçerli olmak üzere düzenlenecek. Ayrıca yevmiye, yan ödeme, yolluk ve kıdem tazminatları gibi ödemeler de yeniden belirlenerek kısıtlamaya gidilecek.

- Gelecek yılın bütçesinde askeri harcamalarda 400 milyon avro kısıtlama olacak. Asker sayısı da düşecek.



Yunanlılar Kritik Referandumda Ezici Farkla \'Hayır\' Dedi

Son Dakika Ekonomi Yunanlılar Kritik Referandumda Ezici Farkla 'Hayır' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (37)

  • atinalı: Türkiyenin kardeşiyiz biz 30 9 Yanıtla
  • arif neşeliler: yunan halkını tebrik ederiz halkına devletine sahip çıktılar AB hegomanyasından kurtulacaklar 25 7 Yanıtla
  • Paşa 1905: Görün gününüzü çapulcular 13 15 Yanıtla
  • Aziz : Vahşi kapitalizme boyun eğmedi Yunan halkı helal olsun size 23 4 Yanıtla
  • celal: ey turkiyedeki koyunlar adamin emeklisi bile on milyar aylik aliyo siz kalkmisiniz .turkiye cok iyi diyosunuz.nah iyi 10 17 Yanıtla
  • Obama: Bu Yunanlilarin kafasi hakkaten calismiyor. Borc aldik odemiyoruz diyenler birde bunun sevincini yasiyolar. Bu dunyada paradan onemli sey yok. Yunanlilar eurodan ciksa ne olur Zimbabwe gibi ulke olacaklar Bati sizi rahat birakir mi o borclarin ustune uzun vadede isleri cok zor. Kotu gunler komsuyu bekliyor napalim dua edelim bizim ulkemiz bu durumlara gelmesin. 16 10 Yanıtla
  • İnşallah batarsınız diyen : Adam inşallah batarsınız adalar bize kalır demiş bu nasıl bencilce ve yanlış etik dışı bir yaklaşımdır ya senin ülkene aynısı olsa öyle denilse hoşuna gider miydi ? 11 13 Yanıtla
  • anlayana : ermeni oruç tutarmi hiç sen git cahil kürdü kandır hadiiii 15 9 Yanıtla
  • TC 66 Almanya : Kardeşim hıristiyan harçlılar topluluğu Yardım eder tabiki Müslümanlar a daha doğrusu Türkler'e karşı AB Ezdirirlermi aynı Kürtler gibi nankör millet Yunanlar 16 7 Yanıtla
  • Urfalı vatansever: Şımarık çocuk, avrupanın başına bela. 12 8 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor
    11:28 İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor

    İş Sanat, Cumhuriyetin 100'üncü Yılı vesilesiyle İstanbul Eminönü'ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ve Ankara Ulus'taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde açtığı 'Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları' sergisi Mart ayında son kez ziyaretçileriyle buluşuyor. Sergi, açıldığı günden bugüne kadar 510 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • Bolu'da Patates Ekimi Başladı, Üreticiler Sezondan Umutlu
    11:24 Bolu'da Patates Ekimi Başladı, Üreticiler Sezondan Umutlu

    Bolu, 'Patates diyarı' olarak bilinen şehirlerden biri olup, üreticiler patates ekimine başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates yerine dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye karar verdi. Üreticiler, yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle satış fiyatlarını belirleyemiyor.

  • Türk bilim insanları geçmişin izinde Antarktika'nın geleceğini araştırdı
    11:14 Türk bilim insanları geçmişin izinde Antarktika'nın geleceğini araştırdı

    Bu yıl 8'incisi düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Türk bilim insanları dünyanın geleceğini Antarktika kıtasının geçmişinde araştırdı.

  • Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor
    11:14 Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor

    Sakarya, yılın ilk iki ayında 943 milyon 556 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye'nin otomotiv ihracatında öncü illerden biri oldu. Sakarya, otomotiv sektörünün yanı sıra demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, fındık ve mamulleri, çelik gibi sektörlerle de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara ve Gaziantep'in ardından Türkiye'nin en çok ihracat yapan 7. ili olarak sıralanıyor. Sakarya, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 9,2 artırarak 118 ülke ve 9 serbest bölgeye ürün gönderdi. Özellikle otomotiv alanında yüzde 86,8'lik bir paya sahip olan Sakarya, iki ayda 819 milyon 720 bin dolarlık taşıt ihracatı gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 büyüme kaydetti. Sakarya'nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler ise Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Polonya ve Almanya oldu.

  • Türk Çelik Sektörünün İhracatı Yüzde 15,8 Arttı
    11:13 Türk Çelik Sektörünün İhracatı Yüzde 15,8 Arttı

    Türk çelik sektörünün yılın ilk iki ayında yaptığı ihracat, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 2 milyar 503 milyon 142 bin dolara yükseldi. İstanbul, 1 milyar 199 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Romanya, İtalya ve Almanya en fazla ihracat yapılan ülkeler oldu.


Advertisement