Zeytinler Yağa Gitti Sofralığa Rekor Zam Geldi - Son Dakika
Ekonomi

Zeytinler Yağa Gitti Sofralığa Rekor Zam Geldi

Zeytin üreticisi "daha fazla kazanç" için ürünü yağa gönderdi. Azalan ham sofralık zeytinde 3 liralık artış yapılınca kilosu 10 liranın üzerine çıktı.

10.12.2014 12:16  Güncelleme: 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zeytinyağında 1 Kasım'da başlayan sezonda ürünün kilogram fiyatının kısa sürede 10 liranın üzerine çıkması, üreticinin ürününü "sofralık"tan ziyade "yağlık" olarak değerlendirmesine yol açtı. Sofralığa ayrılan zeytin miktarının azalması da fiyatını artırdı.

ÜRETİCİ ZEYTİNİ YAĞA GÖNDERDİ

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Emre Uygun, zeytinyağının daha fazla kazandırmasından dolayı, üreticinin "sofralık" olarak değerlendirilmesi gereken zeytinin bir bölümünün yağ fabrikalarına gönderdiğini belirten Uygun, bu durumun ham sofralık zeytin fiyatını artıran nedenlerden biri olduğunu kaydetti.

REKOR ZAM GELDİ

Uygun, "Zeytinyağında geçen yıldan stok devri olmadı. Ürüne ciddi bir talep oldu. Zeytinyağının fiyatı üreticide kiloda yaklaşık 3 lira artarak 7,5 liradan 10,5 liraya çıktı. Fiyatların daha da artacağı söylentileri üreticinin ürününün bir bölümünü yağ olarak değerlendirmesine yol açtı. Bu da sofralık zeytinin fiyatına yansıdı" dedi.

"HAM SOFRALIK GEÇEN YIL 2 LİRAYDI BU SENE 2,70 OLDU"

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Kadri Gündeş, salamura fabrikalarına giden zeytinde yüzde 20 düşüş yaşandığını söyledi. Bu düşüşün ham sofralık ürün fiyatlarını da artırdığını, geçen yıl 2 lira olan kilogram fiyatının 2,70 liraya çıktığını kaydeden Gündeş, ürünün az olmasının ihracatı da olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.

ZEYTİNYAĞINDA KAR BÜYÜK

Akhisar'ın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Üreticinin zeytinyağını ortalama 9,5 liradan sattığına dikkati çeken Alhat, "Üreticiden 9,5 liraya zeytinyağını alanlar, 'piyasa fiyatı 20 lira olur' demeye başladı. Üreticiden alınan fiyat belli, ürünü yüzde 100 karla 20 liraya satacaklarına kiloda 3-5 lira karla satsınlar. Herkes daha uygun kar ederse tüketici de düşük fiyattan ürün alır."

İHRACATTA ARTIYOR

Türkiye'nin sofralık zeytin ihracatında son yıllarda düzenli bir artış yaşanıyor. Geçen sezon 137 milyon dolarlık yaklaşık 80 bin ton sofralık zeytin ihracatı yapıldı. İhracatta siyah zeytin ilk sırada yer aldı. 1 Ekim 2013 ile 30 Eylül 2014 tarihleri arasında 64 bin ton siyah, 15 bin ton ise yeşil zeytin ihracatı gerçekleşti. İhracat sıralamasında Romanya, Irak, Bulgaristan, Almanya ve Amerika ilk 5 sırada yer aldı.

Zeytinler Yağa Gitti Sofralığa Rekor Zam Geldi
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Zeytinler Yağa Gitti Sofralığa Rekor Zam Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • vatandaş: kesilen zeytin ağaçlarının ahı tutuyor sonuçta onlarda bir canlı. . . . 29 3 Yanıtla
  • vvvvvvvvvv: 6. 000 ağaç kestiniz ondandır 12 5 Yanıtla

Advertisement