Demreli Çiftçi Bahçesini Müzeye Dönüştürdü - Son Dakika
Kültür Sanat

Demreli Çiftçi Bahçesini Müzeye Dönüştürdü

Demreli Çiftçi Bahçesini Müzeye Dönüştürdü

Antalya'nın Demre İlçesi'nde yaşayan çiftçi 42 yaşındaki Hüseyin Kaplan, yaptığı kule, süsleme ve bir araya getirdiği eski eşyalarla evinin bahçesini müzeye dönüştürdü.

27.08.2013 10:40

Antalya'nın Demre İlçesi'nde yaşayan çiftçi 42 yaşındaki Hüseyin Kaplan, yaptığı kule, süsleme ve bir araya getirdiği eski eşyalarla evinin bahçesini müzeye dönüştürdü.

Demre'nin Kum Mahallesi'nde oturan çiftçi Hüseyin Kaplan, tarihi değerleri gelecek nesillere anlatmak amacıyla evinin bahçesini 20 yıl önce bir tarihi parka dönüştürmeye karar verdi. Bahçesinden ve çevreden topladığı taşlarla ilk olarak 2'si 6.5 metre, diğer 2'si ise 4'er metre boyunda 4 taş kule yaptı. Bu kulelerden büyük olanlara Mustafa Kemal Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet, küçük olanlarI ise Ulubatlı Hasan ve Çanakkale kahramanı Seyit Onbaşı'ya adayan ilkokul mezunu Hüseyin Kaplan, el emeği göz nuru kuleleri değişik figürlerle süsledi.

Hiç sanat eğitimi almamasına rağmen tam bir sanatçı gibi eserlerine şekil veren Hüseyin Kaplan'ın bahçesinde 'Medeniyetler Anıtı' verdiği küçük bir kule de yer alıyor. Evinin bacasını da kule şeklinde yapan Kaplan daha sonra bahçesindeki serasıyı da kaldırarak bu alanda eski eşyaları bir araya getirmeye başladı. Arasında at arabası, yayık ve toprak küp yer alan çok sayıda eski eşyayı biriktiren Kaplan, bahçesini tarih parkı haline getirerek eski eşyaları sergilemeyi hedefliyor.

GÜNAY'DAN ÖVGÜ

Kültür ve Turizm eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Hüseyin Kaplan'ın çalışmalarını yoldan geçerken görerek ziyaret etti. Bahçedeki çalışmaları inceleyen Günay, herhengi bir sanat eğitimi görmemesine rağmen bu çalışmaları yapan Hüseyin Kaplan'ı kutladı. Hüseyin Kaplan'ın içinden gelen bir coşkuyla tarihteki çeşitli olayları simgeleyen anıtlar, kuleler ve küçük heykeller yapmaya çalıştığını belirten Günay, "Sanat tarihi dünyamızda ünlü köylü ressamlar vardır. İbrahim Balaban gibi. Bunlar sanat eğitimi görmemekle birlikte, içindeki yeteneği bir biçimde ayağa kaldırma imkanı bulmuşlar. Daha sonra Hüseyin Yüce gibi çeşitli ressamlar, Türkiye'de ve dünyada bilinen isimler haline gelmişler. Ben Hüseyin Kaplan arkadaşımızın da güzel bir örnek oluşturduğun düşünüyorum" dedi.

Demre'nin tarihi eser bakımından zengin bir ilçe olduğunu ve kendisinin de bu zenginlikleri sergilemek istediğini belirten Hüseyin Kaplan, "Amacım geçmişi geleceğe taşıyarak, bazı değerleri çocuklarımızın ve gelecek nesillerin hatırlamasını sağlamak" dedi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Demreli Çiftçi Bahçesini Müzeye Dönüştürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement