Loğoğlu: "Bizim gizlimiz saklımız yok" - Son Dakika
Politika

Loğoğlu: "Bizim gizlimiz saklımız yok"

Loğoğlu: "Bizim gizlimiz saklımız yok"

SEVAL GÜLER - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretine ilişkin, "Ziyaretimizde temel amacımız CHP'nin, bundan sonraki ilk genel ...

28.11.2013 15:49

SEVAL GÜLER - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretine ilişkin, "Ziyaretimizde temel amacımız CHP'nin, bundan sonraki ilk genel seçimlerdeki iktidar olarak beklentilerini, görüşlerini, vizyonlarını, iç siyasi tablo, ekonomi ve dış politika bağlamında neler düşündüğümüzü, neler gerçekleştirebileceğimizi Amerikalılar'la paylaşmak" dedi.

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu,, Kılıçdaroğlu'nun 30 Kasım Cumartesi günü başlayacak ABD ziyaretine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun ziyaretinin uzun yıllar sonra bu seviyede yapılacak ilk ziyaret olacağını vurgulayarak, büyük önem taşıdığını, hem ABD hem de Türkiye'de merakla beklendiğini söyledi.

"Ana muhalefet partisi olmamız biraz da ABD'nin siyasi kültür ve alışkanlıklarının verileri çerçevesinde temas noktalarımız ağırlık olarak ABD kongresi olacak. Kongre üyeleri ile temaslarımız var" diyen Loğoğlu, Kılıçdaroğlu'nun düşünce kuruluşları Brookings Institute, Center for American Progress (CAP) ve Bi-Partisan Policy Center'da görüşmeleri olacağını aktardı.

Loğoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yahudi gruplarıyla bir temasımız olacak, bu da önemli. Çünkü Türkiye-ABD ilişkilerinin önemli boyutlarından biri geleneksel olarak Türkiye'nin yanında yer alan Yahudi lobisi. Ama bu son yıllarda Türkiye- İsrail ilişkilerinde sıkıntılar yaşandığı için Yahudi lobisinin Türkiye'ye bakış açısında da bir takım değişiklikler, daha doğrusu gerilemeler oldu. Biz bunu da tamir etmek için karşılıklı görüşmeler yapacağız. İş çevreleriyle, Amerika'da iş yapan ister Türkiye'den gitmiş olarak ister oranın vatandaşı olarak iş yapan çevrelerle, ayrıca Türkiye'de iş yapan Amerikan iş çevreleriyle görüşmelerimiz olacak."

Kılıçdaroğlu'nun ABD'deki Türk toplumuyla bir araya geleceğini ifade eden Loğoğlu, "Wall Street Journal ve Washington Post gazetelerinin yönetici kadrolarıyla genel başkanımızın temasları olacak" dedi.

Loğoğlu, ziyaretin sonunda Kılıçdaroğlu'nun düzenleyeceği bir basın toplantısıyla temaslarını ve gözlemlerini paylaşmasının da planlandığını belirtti.

-"Ziyaretimiz Türk-ABD ilişkilerine de bir katkı yapar diye düşünüyorum"

AK Parti'nin izlediği dış politikanın Türkiye'yi giderek yalnızlaştırdığını savunan Loğoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ister AB ile ilişkilerinde ister bölge ülkeleriyle ilişkilerinde olsun yaşanan sıkıntıları gidermek, Türkiye'nin biraz önünü açmak için bu ziyaretleri yapıyoruz.

ABD ziyaretimizde birinci önceliğimiz, CHP'nin bundan sonraki ilk genel seçimlerdeki iktidar olarak beklentilerini, görüşlerini, vizyonlarını, iç siyasi tablo, ekonomi ve dış politika bağlamında neler düşündüğümüzü, neler gerçekleştirebileceğimizi Amerikalılar'la paylaşmak temel amacımız. Bu Türk-ABD ilişkilerine de bir katkı yapar diye düşünüyorum. Çünkü ABD'nin, Türkiye'nin sadece Adalet ve Kalkınma Partisinden ibaret olmadığını bilmesi, farklı düşüncelere mesela Suriye konusunda sahip bir iktidara talip bir ana muhalefet partisi olduğunu bilmeleri önem taşıyor."

-"Yaptığımız şeyin önemi var ise Türkiye bakımından var"

Ziyarette iletecekleri temel mesajlar hakkında da bilgi veren Loğoğlu, ABD gibi demokrasiye, insan haklarına ve Türkiye ile dostluğa önem veren bir ülkeye götürecekleri mesajların başında demokrasi, özgürlük, hukukun üstünlüğü, kadın erkek eşitliği, yargının bağımsızlığı, temel hürriyetler önündeki kısıtlamaların kaldırılması olduğunu vurguladı.

CHP'nin eski dönemlerden kalma devletçi bir ekonomi anlayışına sahip olmadığını, Türk iş adamlarının yurt dışındaki faaliyetlerinde yanında olduğu, daha çok üretim daha fazla paylaşım düşüncesiyle hareket ettiğini aktaran Loğoğlu, bu yaklaşımlarını da ABD ziyaretinde ilgililerle paylaşacaklarını belirtti.

Dış politika bakımından da sorumlu, AB'ye üyelik hedefine bağlı, NATO içinde istikrarlı bir müttefik olma iradesini aktaracaklarını ifade eden Loğoğlu, "ABD ile ilişkilerimize önem ve öncelik verdiğimizi bu ilişkinin de ortak değerler, ortak çıkarlar kapsamında karşılıklı saygı, eşitlik ve süreklilik arz eden bir ilişki istediğimizi ABD'li muhataplarımıza anlatacağız" dedi.

-"Bizim gizlimiz saklımız yok"

Loğoğlu, CHP'nin daha önce gerçekleştirdiği dış gezilerdeki gözlem ve değerlendirmelerini raporlar halinde Dışişleri Bakanlığına sunduğunu ve hatta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü bilgilendirdiğini hatırlatan Loğoğlu, ABD ziyaretine ilişkin olarak da aynı yaklaşım içinde olduklarını söyledi. Loğoğlu, "Bizim gizlimiz saklımız yok. Yaptığımız bir şeyin önemi var ise sadece ve sadece Türkiye bakımından var. Türkiye bakımından bir değer taşıdığını düşündüğümüz için bu ziyaretlerimizin sonuçlarını hem Dışişleri Bakanlığı ile paylaşıyoruz hem Sayın Cumhurbaşkanı'na arz ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ayrıca talep ederlerse gidip kendilerine sözlü olarak da anlatıyoruz" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyareti

Muhabir: Seval Güler

Yayınlayan: Cemil Kartal

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement