MİT Teklifi Genel Kurul'da - Son Dakika
Politika

MİT Teklifi Genel Kurul'da

MİT Teklifi Genel Kurul\'da

CHP'li Serindağ: "MİT, bu teklifle adeta bir iç güvenlik birimi haline getirilmektedir" MHP'li Türkoğlu: "Teklifin yasalaşması halinde ortaya çıkaracağı sonuçları itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk milletini karanlık bir döneme sokabilecektir" BDP'li Kaplan: "Robespierre giyotin yasasını.

09.04.2014 20:59

TBMM Genel Kurulu'nda, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapan teklifin tümü üzerinde gruplar adına konuşmalar tamamlandı.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, düzenlemenin tasarı olarak gelmesi gerekirken, konjonktürel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde birkaç maddede yapılan düzenleme olarak geldiğini söyledi.

Silah, istihbarat, kolluk harcamalarının Sayıştay'ın denetimine tabi olmadığını ifade eden Kaplan, milli istihbaratın gizli yönetmeliğini istediğini belirtti.

Kaplan, görevlendirmede sınır olmadığını ileri sürerek, "Böyle bir kanun olabilir mi? Buyurun, 009-B-B X görevli şahıs. Bu kanunda bundan sonra özel görevlendirilen şahıs bu olacak. 'Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Özel Görevli Belgesi' buyurun, '009-B-B X görevli şahıs tarafımdan görevlidir' Şimdi, adam kapıyı çaldı, MİT'ten geldiğini söyledi, ne yapacaksınız?" diye sordu.

Kaplan, Robespierre'in giyotin yasasını çıkardığını, kendisinin de giyotinde gittiğini söyledi.

-"Operasyonel birim haline getiriliyor"

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, MİT gibi, çalışma alanı özellik arz eden, pek çok faaliyeti gizli olan veya gizli yürütülen, ayrı bir uzmanlığı gerektiren bir kurumla ilgili yasal düzenlemenin, kanun teklifi olarak Meclis gündemine geldiğini kaydetti.

Serindağ, "17 ve 25 Aralık yolsuzluk, rüşvet kamburunun hükümetin sırtında olduğunu, bu kamburun, seçimlerle veya hukuka aykırı düzenlemelerle yok edilemeyeceğini" savundu.

Teklifle MİT'e içte ve dışta istihbarat faaliyetini aşan görevler verilmek istendiğini, dış ve iç istihbarat ayrımı yapılmadığını öne süren Serindağ, MİT'in, operasyonel bir birim haline getirildiğini ifade etti.

Serindağ, MİT'in, bu teklifle adeta bir iç güvenlik birimi haline getirildiğini savundu. İç güvenlikten sorumlu emniyet ve jandarma tarafından yapılan bazı görevlerin, MİT'e yaptırılmak istendiğini ifade eden Serindağ, "Çünkü sayın Başbakan'ın artık emniyet ve yargının bir bölümüne bakış açısı değişmiştir" dedi.

-"Karanlık bir döneme sokabilecektir"

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, teklifin, anayasal sistemi, siyasal rejimi, çoğulcu demokrasiyi, temel hak ve hürriyetleri doğrudan ilgilendirdiğini kaydetti.

Türkoğlu, "Yasalaşması halinde ortaya çıkaracağı sonuçları itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk milletini karanlık bir döneme sokabilecektir" dedi.

Teklifin, anayasa ve içtüzük hükümleri bir kenara bırakılarak, kapkaç hukuku şeklinde Genel Kurul'a getirildiğini öne süren Türkoğlu, teklifin  anayasanın özü, ruhu, felsefesine aykırı olduğunu savundu.

Türkoğlu, teklifi verenlerin teşkilatın "milli" olan ismini çıkarması gerektiğini ifade ederek, "Bu, anlayışlarına ve teklife uygun bir davranış olacaktır" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika MİT Teklifi Genel Kurul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement