Seçim Barajı Tartışmaları - Son Dakika
Politika

Seçim Barajı Tartışmaları

Seçim Barajı Tartışmaları

Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya: "Yürürlükteki yasadan kaynaklanan yüzde 10 barajının bireysel başvuru yoluyla hükümden düşürülebilmesi, bu yönde sonuç doğurabilecek çözüm üretilmesi, hukuken imkansızdır" "Anayasa Mahkemesinin, bireysel başvuru sebebiyle ihlalin kaynağı olarak gördüğü bir yasa hükmünü.

02.12.2014 12:54

AK Parti Ankara Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, yürürlükteki yasadan kaynaklanan yüzde 10 seçim barajının, bireysel başvuru yoluyla hükümden düşürülebilmesinin hukuken imkansız olduğunu bildirdi.

İyimaya, yazılı açıklamasında, genel seçimlere kısa bir süre kala, yüzde 10 seçim barajının Anayasa Mahkemesi gündemine alınmış olmasının, "baraj sorunundan bağımsız olarak özel bir anlam taşıdığını" belirtti.

"Siyaseti tanzim hevesinin ve vesayet güdüsünün Anayasa Mahkememize sirayet etmeyeceği inancımızı koruyoruz" düşüncesini paylaşan İyimaya, "Ünlü 367 garabetinin yüksek mahkemeye verdiği zararın, kurumsal hafızadan silinmiş olabileceğini varsayamayız" ifadesini kullandı.

İyimaya, şu açıklamaları yaptı:

"Yürürlükteki yasadan kaynaklanan yüzde 10 barajının bireysel başvuru yoluyla hükümden düşürülebilmesi, bu yönde sonuç doğurabilecek çözüm üretilmesi, hukuken imkansızdır. Anayasa Mahkemesinin, bireysel başvuru sebebiyle ihlalin kaynağı olarak gördüğü bir yasa hükmünü iptal yetkisi bulunmamaktadır. Yüksek mahkeme, Anayasa'nın kendisine tanımadığı mevhum yetkiyi kullanamaz. Kaotik potansiyeli yüksek böyle bir ihlali, hukuk sistemi kaldıramaz. Anayasa Mahkemesinin haberin yayınlandığı gündeki kamuoyu duyurusu, Antalya Konferansı ile değerlendirildiğinde arka plan olasılıklarını nötrleştirmemektedir. Anayasa Mahkememizin bu konuda verebileceği karar ancak 'ihlalin yokluğu veya ihlalin tespti'nden ibaret olabilecektir."

Yüzde 10 barajına müdahale hak ve yetkisinin, mutlak şekilde siyaset kurumunda olduğunu vurgulayan İyimaya, zamanlamayı da oranı da belirleyecek olanın yine siyaset kurumu olduğunu dile getirdi.

-Siyaset kurumuna çağrı

Siyaset kurumunun, "ontolojisinden kaynaklanan yetkilerini korumak ve kullanmak noktasında" gereken normotif refleksi göstermeye muktedir olduğunu da bildiren İyimaya, siyaset kurumunun daha fazla gecikmeden, gerçekleşebildiği kadarı ile konsensüse dayalı olarak seçim barajını makul bir düzenlemeye gitmesi gerektiğini kaydetti.

Anayasa'nın 65. maddesinin ilgili fıkrasının eş değer geçici bir madde ile genel seçimler için bloke edilebileceğinin altını çizen İyimaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

" Temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkesi arasındaki altın denge korunmalıdır. Bireysel olarak bu barajın yüzde 7'lere çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Siyaset kurumunun bir aktörü olarak, yüksek mahkememizin bireysel başvuru yetkisini kullanırken, yargısal aktivizmin sınırlarına taştığı gözlemine sahibim. Bunu, geçiş sürecinin tabiatı içinde var olan geçici bir durum olarak değerlendiriyorum. Ancak seçim barajları konusunda oluşturduğu gündemi, zamanlama itibarı ile aynı şekilde değerlendiremiyorum. Türkiye, bireysel başvurulara özgü olarak yeni bir üst mahkeme (İnsan Hakları Mahkemesi) modelini tartışmalıdır. Üstelik bu modelde, yapısı itibariyle aynen yasama organı gibi, 'kamu gücü niteliğinde olan' Anayasa Mahkemesinin kararları ile ortaya çıkacak temel ihlalleri de denetim altına alınmış ve önlenmiş olur. Yüksek mahkememizin, kendi ontolojik sınırlarına sadakat özenini koruyacağına inanıyorum." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Seçim Barajı Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement