Yaren leylek 13. yılda da gelerek balıkçının kayığına kondu - Son Dakika
Yaşam

Yaren leylek 13. yılda da gelerek balıkçının kayığına kondu

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, Uluabat Gölü'nün kıyısındaki kırsal Eskikaraağaç Mahallesi'nin simgesi olan Yaren leylek, 13. yılda da balıkçı Adem Yılmaz'ın kayığına kondu. Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Yaren'in yuvasının canlı yayınla izlenebileceğini ve yavrularına takip cihazı takılacağını belirtti.

01.03.2024 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Karacabey'de Uluabat Gölü'nün kıyısında 12 yıldır süren sevimli buluşma bu yıl da gerçekleşti. 13'üncü yılında da ziyaretini ihmal etmeyen Yaren leylek, yine balıkçı Adem Yılmaz'ın kayığına kondu.

Yaren Leylek geçen yıl balıkçı Adem Yılmaz ile 17 Mart'ta buluşmuştu. Bu yıl ise erken göç ederek, 29 Şubat'ta Adem Amca'nın kayığına kondu. Yaren leyleğin, göl manzaralı yuvasının bulunduğu mahallede balıkçı Yılmaz'ın kayığındaki "geleneksel" pozu, doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından kayda alındı.

YAVRULARINA DA TAKİP CİHAZI TAKILACAK

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, 13. yılında da gerçekleşen kavuşma sonrası Adem Yılmaz'ı ziyaret ederek "Gözün aydın" dedi. Özkan, Yaren ile Adem Yılmaz'ın hikayesinin hem doğaya dikkati çekmek hem de kırsal kalkınma adına bölgeye önemli değer kattığını belirterek, Avrupa Leylek Köyü Eskikaraağaç'ın bir doğa okulu gibi işlev kazandığını vurguladı. Geçmişte olduğu gibi bu yıl da "www.yarenleylek.com" internet adresi üzerinden Yaren'in yuvasının 7/24 canlı yayınla izlenebileceğini ifade eden Özkan, yavrularına da takip cihazı takılacağını söyledi.

Yaren leylek, 13. yılında da balıkçı Adem Yılmaz'ın kayığına kondu!

TÜRKİYE'Yİ AVRUPA LEYLEK KÖYLERİ BİRLİĞİ'NDE TEMSİL EDEN TEK KÖY

Öte yandan, Türkiye'yi Avrupa Leylek Köyleri Birliğinde temsil eden tek köy olan Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Eskikaraağaç Leylek Köyü, her yıl göç döneminde on binlerce leyleğin geçtiği bir göç rotası üzerinde. Köy, aynı zamanda yerleşik leyleklere de ev sahipliği yapıyor.

Yaren leylek, 13. yılında da balıkçı Adem Yılmaz'ın kayığına kondu!

HİKAYELERİ BELGESEL OLDU, ÖDÜL ALDI

Bundan 13 yıl önce, Uluabat Gölünde balık tutarken kayığına konan Yaren Leylek ile dostluğu başlayan Adem Yılmaz'ın tanık olduğu bu hikaye, fotoğraflanmasıyla birlikte uluslararası bir üne de kavuşmuştu. Hikâye, Yunanistan'da gölge oyunu olarak oynatılırken Avusturya ve Almanya'da ders kitaplarına konu oldu. 2019 yılında Burak Doğansoysal'ın filme aldığı ve Karacabey Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanan 'Yaren' adlı belgesel ise Prag Film Ödüllerinden en iyi belgesel ünvanlıyla dönmüştü. Geçtiğimiz yıl ise Karacabey Belediyesi, Balıkçı Adem ve Yaren Leylek'in heykelini yaptırarak, hikayenin köy meydanında ölümsüzleşmesini sağlamıştı.

Yaren leylek, 13. yılında da balıkçı Adem Yılmaz'ın kayığına kondu!

KÖYDE YAREN LEYLEK TURİZMİ BAŞLADI

Yaren Leylek ve Adem Amca'nın bu masalsı hikayesi, köyde turizm hareketliliğini de beraberinde getirdi. Köyde adeta Yaren Leylek turizmi başladı. Hikâyeyi duyan ve leylekleri yakından görmek isteyen on binlerce doğasever, her yıl Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Leylek Köyü Eskikarağaç'ı ziyaret ediyor. Yaren Leylek'in köyde koruyucu ailesi olma görevini de Beyzanur Çakıl üstleniyor. Adem Amca ve Yaren'i görmeye gelenler arasında; Ata Demirer, Aslıhan Gürbüz, Yıldıray Şahinler gibi ünlü isimler de yer aldı.

Yaren leylek, 13. yılında da balıkçı Adem Yılmaz'ın kayığına kondu!
Yaren leylek 13. yılda da gelerek balıkçının kayığına kondu
Kaynak: AA

Son Dakika Yaşam Yaren leylek 13. yılda da gelerek balıkçının kayığına kondu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Cesur Aslan: Keşke bizim burayada gelse 35 lik açarm bide yarene 37 46 Yanıtla
  • Kasim Ozdal: Kemal kılıçdaroğlu bey bu leylek kadar başarılı olamadı 13 sene de sıfır başarı. 40 20 Yanıtla
  • Şevki Sünger: ÇOK ŞÜKÜR GÜZEL BİR HABERDE OKUMAK NASİP OLDU ŞU MEMLEKETTE 43 2 Yanıtla
  • Zuzu Cimşit: Adem amcamızın yareni hoş gelmiş vefa bu ?? 42 0 Yanıtla
  • Ihsan Orhan: İzleyin çipte takın bütün yuvayla uğraşın. Hatta apartman dairesine taşıyın. Aman ha rahat vermeyin Yaren’e 33 4 Yanıtla
  • Özgür Akkaya: Gelmezse zorla getirtecekler galiba... 3 12 Yanıtla
  • Bulent Cebeci: Hayvanları rahat bırak başkan !!! 6 2 Yanıtla

Advertisement