Dar Gelirli Ailelere İş İmkanı - Son Dakika
Yerel

Dar Gelirli Ailelere İş İmkanı

Dar Gelirli Ailelere İş İmkanı

Deniz Feneri Sosyal Dönüşüm Projeleri kapsamında dar gelirli ailelere iş imkanları sunularak kazanç elde etmeleri sağlanıyor.

17.06.2014 11:23  Güncelleme: 14:37

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle Deniz Feneri Derneğinin 7 yıl önce hayata geçirdiği projeyle Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki bazı dağlık bölgelerde, ihraç ürünü kiraz yetiştiriliyor.

Deniz Feneri Sosyal Dönüşüm Projeleri kapsamında dar gelirli ailelere iş imkanları sunularak kazanç elde etmeleri sağlanıyor. Arıcılıktan keçi yetiştiriciliğine, meyvecilikten sebze üretimine kadar geliştirilen projelerle yoksul köy ve bölgelerde kalkınmaya destek olunuyor.

Ülkenin en büyük sorunlarından olan köyden kente göçün önlenmesi ve yoksulluk sorununa kalıcı çözüm üretilmesi amacıyla hayata geçirilen, geçim sıkıntısı yaşayan ailelere el uzatılan bu projede, adeta ailelere balık vermek verine tutmaları öğretiliyor.

Bu çerçevede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla yapılan bir protokolle, 2005 yılında Aydın'da arıcılıkla başlayan sosyal dönüşüm projeleri, 2007 yılından itibaren Çanakkale, Muğla, İzmir, Balıkesir, Uşak, Burdur, Manisa gibi birçok ilde kiraz, böğürtlen, erik yetiştiriciliğine yönelik desteklerle yaygınlaştırıldı.

Sosyal dönüşüm projeleri kapsamında, sulu tarımın yapılamadığı kıraç topraklara sahip, geçim sıkıntısı çeken Balıkesir'in İvrindi ilçesinin dağ mahallelerindeki ailelere meyve yetiştiriciliği konusunda eğitim ve destek sağlandı. Arazilerinde yıllarca sadece hububat ekebilen ve kısıtlı ürün alabilen köylüler, Deniz Feneri Derneğinin yörenin toprak yapısına ve ekolojik koşullarına uygun olarak planladığı "Meyve Yetiştiriciliği" projesi ile kirazla tanıştı.

İvrindi'nin Çelimler ve Kışladere köylerinde 31 aileyle başlayan proje, 39 aileye ulaşırken, 183 dekar için 6 bin 310 kiraz fidan dağıtıldı. Kirazla tanışan iki köyde bugün çok sayıda aile kiraz üretirken bölgedeki yıllık gelir 500 bin liraya ulaştı.

Deniz Feneri'nin proje çalışanı Hüdaverdi Karahan, köyden kente göçün önlenmesi amacıyla özellikle geçim sıkıntısı yaşayan ailelere yönelik uygulanan projede beklediklerinin üzerinde olumlu dönüş aldıklarını belirterek, "Arazileri oldukça sarp olan köylerde, Madra Dağı'nın 650 metrelik rakımında kiraz üretildi. Burada yıllık 30 bin liraya ulaşan gelir sağlayan aileler var. Biz yoğurda mayayı çaldık nasıl olacağını gösterdik, devamını köylüler kendi getiriyor" dedi.

Önceden mevsimlik işçilerdi, şimdi kendi bahçeleri var

Çelimler Mahallesi (eski köy) muhtarı Halil Çelim, yıllarca kıraç arazilerde güç şartlarda hububat yetiştirdiklerini vurgulayarak, elde ettikleri gelirin ailelerinin geçimine yetmediğini anlattı.

Deniz Feneri'nin desteğiyle kirazla tanıştıklarını dile getiren Çelim, "Buğday, arpa az gelir sağlıyordu. Şimdi ise 12 dönüm kiraz bahçem var. Deniz Feneri 300 fidan desteği vermişti. Yarı bodur kiraz üretimini kendim de biraz geliştirdim ve geçen yıl 30 bin lira gelir elde ettim. Hububatta bu rakamı hayal bile edemezdim" diye konuştu.

Yoksul aileler için önemli bir gelir kaynağı oluşturulduğuna dikkati çeken Çelim, "Önceden eşlerimiz ve erkekler, civar ilçelerde zeytin toplamaya mevsimlik işçi olarak gidiyor, çadırlarda kalıyordu. Yıllık geçimimizi ancak bu şekilde sağlıyorduk. Şimdi ise kendi bahçemizin işçisi olduk ve çok güzel gelir elde ediyoruz" ifadesini kullandı.

Köylülerden Mehmet Tok, kirazla 2007 yılında tanıştıklarını belirterek, ürünlerinin ihraç edildiğini ve çiftçilerin iyi gelir sağladığını söyledi. Suyla ilgili sorunlarının çözülmesi durumunda kentten köye tersine göçün bile başlayacağına inandığını vurgulayan Tok, projelerini hazırladıklarını sadece DSİ'nin sondaj çalışmasıyla su çıkarmasının kaldığını kaydetti.

Kiraz toplayan kadınlar ise proje sayesinde civar ilçelerde zeytin toplamaya gitmekten kurtulduklarını, kendi bahçelerinin işçisi olduklarını anlattı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dar Gelirli Ailelere İş İmkanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement