Bilinçli Antibiyotik Kulanımı - Son Dakika
Yerel

Bilinçli Antibiyotik Kulanımı

Bilinçli Antibiyotik Kulanımı

Gaziantep Sağlık Müdürü Prof. Dr. Karakök: "Antibiyotikler burun akıntısı ile öksürüğü hafifletmez, ateş düşürücü veya ağrı kesici değildir"

20.11.2013 14:05

Gaziantep Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, antibiyotiklerin burun akıntısı ile öksürüğü hafifletmediğini, ateş düşürücü veya ağrı kesici olmadığını bildirdi.

Karakök, yaptığı yazılı açıklamada, antibiyotik kullanımında farkındalık ve bilinç oluşturma adına çeşitli etkinlikler yaptıklarını kaydetti.

Hastalıkların antibiyotik direncinin tüm dünyayı ve sadece bu günü değil geleceği de ilgilendiren çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Karakök, "Dünyanın herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan antibiyotik direnci sorunu çok kısa süre içinde tüm dünyayı kapsayan bir boyuta ulaşmaktadır. Ulusal düzenlemeler ve çalışmalar, dünya genelinde antibiyotik direncinin kontrol altına alınmasında kilit rol oynamakta, ancak başarıya ulaşmak için tüm ulusal programların aynı başarı seviyesine ulaşmaları gerekmektedir " ifadelerini kullandı.

Karakök, Türkiye'de kulanılan ilaçlar arasında antibiyotiklerin birinci sırada olduğunu,  yapılan araştırmalarda nezle ve grip gibi antibiyotik tedavisi gerektirmeyen durumlarda da bu ilaçların yaygın olarak kullanıldığını ve kullanılırken de  hekim tavsiyesine uyulmadığının tespit edildiğini belirtti.

Türkiye'de direnç gelişimini önlemek ve oranlarını düşürmek için antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalık, duyarlılık ve bilincin artması gerektiğini vurgulayan Karakök, şunları bildirdi:

"Halkımız akılcı antibiyotik kullanımı konusunda hekim reçete etmedikçe kullanmamalıdır. Hekimlere antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olunmaması, antibiyotiklerin mutlaka verilen doz, şekil ve sürede kullanılması gerekmektedir. Daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiği, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmamalıdır. Grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutmamalıdır. Antibiyotikler burun akıntısı ile öksürüğü hafifletmez, ateş düşürücü veya ağrı kesici değildir." - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bilinçli Antibiyotik Kulanımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement