Elazığ Sivrice'de Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Kapsamına Alınan Vatandaşlar Tepkili: "Bu Karda Kışta Nereye Gideceğiz?" - Son Dakika
Yerel

Elazığ Sivrice'de Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Kapsamına Alınan Vatandaşlar Tepkili: "Bu Karda Kışta Nereye Gideceğiz?"

Elazığ’ın Sivrice ilçesi Kültür Mahallesi'nde kentsel dönüşüm nedeniyle evlerini boşaltmaları için bir hafta süre verilen mahalle sakinleri,  “Kamuoyunun görüşleri alınmadan, toplumun görüşleri alınmadan kendi kafalarına göre yıkıp ev yapacaklar. Biz kendi yerimizde, kendi evimizin bulunduğu yerde müstakil ev istiyoruz. Gelmişler, evden çıkın diyorlar. Bu karda kışta nereye gideceğiz” diye tepki gösterdi.

27.02.2023 16:42  Güncelleme: 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'ın Sivrice ilçesi Kültür Mahallesi'nde kentsel dönüşüm nedeniyle evlerini boşaltmaları için bir hafta süre verilen mahalle sakinleri,  "Kamuoyunun görüşleri alınmadan, toplumun görüşleri alınmadan kendi kafalarına göre yıkıp ev yapacaklar. Biz kendi yerimizde, kendi evimizin bulunduğu yerde müstakil ev istiyoruz. Gelmişler, evden çıkın diyorlar. Bu karda kışta nereye gideceğiz" diye tepki gösterdi.

Elazığ'ın Sivrice ilçesi Kültür Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, mahallenin kentsel dönüşüm alanına girmesi nedeniyle yıkılacak evlerinin yerine kendilerine kurayla ve küçük daire verilmek istendiğini, evleri boşaltmaları için kendilerine bir hafta süre verildiğini dile getirdi.

"155 METREKARE ARSAMA 27 BİN LİRA DEĞER BİÇMİŞLER"

Mahalle sakinlerinden Tamer Ak şunları söyledi:

"Benim buradan isteğim şu; kamuoyunun görüşleri alınmadan, toplumun görüşleri alınmadan kendi kafalarına göre yıkıp ev yapacaklar. Biz kendi yerimizde, kendi evimizin bulunduğu yerde müstakil ev istiyoruz. Şunu kabul ederdim, burası komple taşınıp başka bir yere götürülseydi, ben bunu kabul ederdim. Derdim ki; 'adam 4 katlı yerine 5 katlı yapmış'. Sen mademki bizim evin yerine ev yapacaksan, niye kurayla bana ev veriyorsun? Veyahut da benim evin yerinde sen niye 4 katlı ev yapıyorsun? Kimin görüşünü aldın? Evi yeniden yapacaksan, geleceksin bunu valinle, kaymakamınla, yetkili birisiyle mahalle mahalle konuşacaksın. Bizim isteğimiz budur. Benim evim şurada. Kendi kafalarına göre bir değer biçmişler. Ona da bir şey demedik. Devletimizdir dedik. Devletimizi seviyoruz, bir şey demedik. Paraya da bakmadık, ama maddiyatımız da o kadar güçlü değil. Çok zengin de değiliz. Biz diyoruz ki;  kendi evimizin yerinde, kendi arsamızın yerinde, bize iki katlı müstakil bodrumu olan bir ev yapılsın. Bir fikir alınmadı kimseden. Hemen gel buraya, olağanüstü hal bölgesi gibi 4 katlı ev yapılacak. Bir de şu anda bizim köyümüz var.  Şu anda onu istiyoruz. Bize bir süre verin diyoruz. Bir ay. Çıkalım o 4 katlıyı da yapın. Benim 155 metrekare arsama 27 bin lira değer biçildi. Benim görüşüm alınmadan, 155 metrekare evime, 227- 230 bin lira değer biçildi. Ben eve bir şey demiyorum. Ben de diyorum ki; gelin o parayı ben size vereyim, tekrar arsamı bana geri verin. Bir bilezik parası bile değil 27 bin lira. Ben zamanında burayı 200 bin liraya almışım eski değerle. Şu an diyor ki; 'burayı boşaltın'. Boşaltacağız, sonra bir ev yapılacak, kurayla bize bir ev verilecek. Keşke herkesin görüşleri alınsaydı. Biz hepimiz burada kalıyoruz. Hepimiz akrabayız burada, iç içeyiz. Etle tırnak gibiyiz biz burada. Keşke herkesin görüşü alınsaydı, ona göre ev yapılsaydı."

"SEN BU EVİ BENİM BAŞIMA YIKACAKSAN, BU YAPILACAK EVİ KİME YAPIYORSUN?"

Rıza Yetik ise evlerinden çıkmaları halinde kiralık ev bulamayacaklarını, Kahramanmaraş depreminden sonra Elazığ'da kiralık ev kalmadığını söyledi. Yetik, şöyle konuştu:

"Bu sorun bir tek benim sorunum değildir.  Bu mahallede 40-50 evin sorunudur. Ben kendi sorunumu söyleyeyim. Benim oğlanın evi Urfa'da yıkılmış. Benim buradaki ev sıfır hasar. İlla da bu evi boşalt, yıkacağız deniliyor. Çıkmazsanız elektriğiniz kesilecek, suyunuz kesilecek, zorla yıkılacak deniyor. Kentsel dönüşüme girmiş, yıkılıp yerine yenisi yapılacak. Sen benim başıma bu evi yıkacaksan, sen daha yapılacak evi kime yapıyorsun? Yardım yok sadece kira bedeli var. Taşıma da yok. Sadece kira bedeli veriyorlar. Şimdi dışarıda Elazığ'a 40 bin göç var. Elazığ'da boş olan evler de yüzde 80'i hasarlı. Ev de yok. Bu karda kışta biz nereye gideceğiz? İlla da boşaltın diyorlar. Bir hafta mühlet diyorlar. Yani böyle bir şey olmasını Türkiye Cumhuriyeti'nde ben ilk olarak böyle bir şey görüyorum."

"KÖPEĞİM, İNEĞİM, KOYUNLARIM VAR. BEN NEREYE GİDEYİM?"

Beslediği inekleri, koyunları olduğunu dile getiren mahalle sakini Güllü Özmen de apartman istemediklerini belirterek, "Biz köylüyüz. Biz blok istemiyoruz. Aynı yerinde istiyoruz evlerimizi. İki tane köpeğim var, ineğim var, koyunlarım var. Ben nereye gideyim? Şikayetimiz budur. Biz yerinde istiyoruz. Biz istemiyoruz ki evlerimiz daha güzel olsun istemiyor muyuz? Güzel şartlarda yaşayalım. Ama bu kışın ortasında bize diyorlar, 'çıkın sularınızı keseceğiz, elektriğinizi keseceğiz'. Biz geceleri uyuyamıyoruz" dedi.

"ZOR BELA BİR EV YAPMIŞIZ, SORGUSUZ SUALSİZ ÇIKARTIYORLAR"

Bir başka vatandaş ise, "75 yaşındayım. Şimdi bizi çıkartıyorlar evden. Zor bela bir ev yapmışız. Bizi sorgusuz sualsiz çıkartıyorlar. Bir de şu var ne kaymakam bu kapıya geldi, ne belediye başkanı bu kapıya geldi. Hiç kimse gelmedi. Ben Sivrice'de AKP'nin kurucularındanım, istifa ettim tabi. Bunlar bizi sormaya layık görmüyorlar mı? İstiyorlarsa Rusya'ya gidelim, istiyorlarsa dağa çıkalım. Fakir fukaraya kim bakacak? Ben şimdi 20 milyara araba tutmuşum. Antalya'ya gideceğim cuma günü. Ne yapacağım orada? Ben orada ne yapacağım? Orası sağlam diye gidiyorum. Çocukların evleri var. Benim evim yok. Ne olacak bu işin sonu? Ne olacak? Ben bunu devlete sesleniyorum. Bizzat bunu Türkiye Cumhuriyeti devletine sesleniyorum. Ne olacak benim sonum?"

"DEVLET GELİR, BENİ CEZAEVİNE ATAR ANCAK O ZAMAN EVİMİ YIKAR"

Mahalle sakinlerinden 78 yaşındaki Musa Başbay, evinin 2009 yılında deprem evi olarak yapıldığını ve 2011 yılından beri evinde oturduğunu söyledi. Başbay konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben AK Parti'nin üyesiyim, belediye başkanı benim öz akrabam. Şimdi hiç kimseyle benim işim yok.  Ne belediye başkanıyla ne kaymakamıyla ne muhtarıyla. Ben kendi hakkımı savunuyorum. Burada su çıkmış. Herkes bilsin bu bina benimdir. Bu bina 2009'da bana teslim edildi. 2009'da ev yapıldı. 2011'de ben buraya oturdum. Bu afet evidir. Şimdi çevre şehircilikleri adamlar geldi, dedi ki; 'burası sağlamdır, sıfırdır, bu evde hiçbir hasar yoktur.'  Şimdi gelip benim bu evimi yıkarlarsa, ben evimi yıktırmam. Herkes böyle bilsin. Kimse benim evimin lafını da edemez. Devlet, hükümet gelir, benim elimi kolumu bağlar, beni içeri atarsa, gitsinler evimi yıksınlar. Ben kimsenin ne vekiliyim, avukatıyım. Herkes kendini savunacak. Herkes kendi hakkını savunacak. Altta bir dairem var. Şimdi geldiler ağır hasar verdiler, o yıkılacak fakat benim bu evimi kimse yıkamaz. Devlet gelir yıkar, beni cezaevine atarlar, beni evimi yıkarlar. Ben 78 yaşındayım."

"EVİM, AHIRIM BAHÇEM VAR. BU ARSAYA KARŞILIK TEK DAİRE VERİYORLAR"

Evinin yıkılmasını istemediğini söyleyen Mustafa Akarsu da arsasının büyük olmasına rağmen kendilerine küçük bir daire verileceğini ve üzerine de borçlanacağını söyleyerek bunun haksızlık olduğunu dile getirdi. Akarsu şunları söyledi:

"75- 80 metrekareden bir ahırımız var, evimiz var. 80 metrekare galiba. Daha önceden deprem evi yapılmış. Şimdi bunlara karşılık, ağaçlarımız içerisinde görünüyor. Bunlara karşılık sadece 90 metrekare- 75 metrekare bir ev teklif ediliyor. Bu kadar yere 75 metre bir ev veriyorlar. Artı bir de borçlandırıyorlar bizi. O borcu nasıl ödeyeceğiz? Bu kadar arsa, bu eve bir daire az değil mi? Emsallerimiz burada. Bu ev, bitişikteki arsa. Aynen bizim arsa ile emsaldir. Orada 4 daire yapılmış. 4 ev yapılmış. Onlara verecekler 4 ev, bize verecekler tek bir ev. Bu haksızlık olmuyor mu? Benim burada ahırım var.  Ev değil ama, ahır olarak, depo olarak kullanıyorum. Ayrıca evim var. Bunlardan gayri arsamız var. Bize en az iki tane versinler. Burada çok büyük bir rant var, haksızlık var."

Elazığ Sivrice\'de Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Kapsamına Alınan Vatandaşlar Tepkili: "Bu Karda Kışta Nereye Gideceğiz?"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Elazığ Sivrice'de Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Kapsamına Alınan Vatandaşlar Tepkili: 'Bu Karda Kışta Nereye Gideceğiz?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement