Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği: "Çedes Protokolü Hukuksuzdur" - Son Dakika
Yerel

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği: "Çedes Protokolü Hukuksuzdur"

ÇEDES Protokolü kapsamında okullarda manevi danışman gönderilmesine tepki gösteren Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Mahsuni Ilgın, "Bu türden uygulamalar uzun vade de cumhuriyetimizin temel değerlerini alt üst edecek gerici faşist ve tek yönlü uygulamalardır. Acilen bu uygulamadan vazgeçilmelidir. ÇEDES Protokolü hukuksuzdur" dedi.

22.06.2023 10:46  Güncelleme: 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MELTEM KARAKAŞ

ÇEDES Protokolü kapsamında okullarda manevi danışman gönderilmesine tepki gösteren Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Mahsuni Ilgın, "Bu türden uygulamalar uzun vade de cumhuriyetimizin temel değerlerini alt üst edecek gerici faşist ve tek yönlü uygulamalardır. Acilen bu uygulamadan vazgeçilmelidir. ÇEDES Protokolü hukuksuzdur" dedi.

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği ve Eskişehir Alevi Dernekleri Platformu'nun çağrısıyla Eskişehir'de cemevi önünde bir araya gelen vatandaşlar; "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi" (ÇEDES) Protokolü kapsamında okullara imam gönderilmesini protesto etti. ÇEDES Protokolü'nün hukuka aykırı olduğunu söyleyen Mahsuni Ilgın, "Bu türden uygulamalar ne yazık ki uzun vadede Cumhuriyetimizin temel değerlerini alt üst edecek gerici faşist ve tek yönlü uygulamalardır. Acilen bu uygulamadan vazgeçilmelidir" dedi.

"DİN TEMELLİ GERİCİLEŞTİRME HAMLELERİ SEÇİMLER BİTER BİTMEZ HIZLANDIRILDI"

ÇEDES Protokolü'nün iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Mahsuni Ilgın şunları söyledi:

"Bilindiği üzere ülkemizde yürütme görevini yapan hükümet 2022-2023 eğitim öğretim yılında laik ve özgür eğitim geleneğini bozmak adına yeni uygulamalara imza atmaktadır. Öyle ki; eğitimde geçen yılları dahi mumla aratan bir dönemi ülkeye yaşatmaktadır. Din temelli eğitimi bu uygulama ile ilköğretimlere kadar indirgemiştir. Eğitimdeki bu türden din temelli gericileştirme hamleleri 28 Mayıs seçimleri biter bitmez hızlandırılmış, İzmir ve Eskişehir başta olmak üzere birçok ilimizde devlet okullarına pedagoji eğitimi almamış din görevlisi imamların derslere sokulması bunun en somut örneği olmuştur. Seçimden hemen sonra İstanbul'da Bilal Erdoğan'ın yönettiği bilinen TÜGVA'ya 237 okulun tahsis edilmesi, 'Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi' kapsamında yapılan protokolle okullara 'manevi danışman' adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticisi atanması eğitimde laiklik dışı eğilimlerin ve çok başlılığın artacağını da göstermektedir.

"TÜM YURTTAŞLARIN GELECEĞİNİ DE KARARTACAKTIR"

Son yıllarda çocuklarımız okullarda musluklardan temiz olmayan suyu içip, kantinden bir tost dahi alamazken, kalabalık sınıflara mahkum edilmişken, mesleki eğitim adı altında sermayeye çocuk işçi olarak sunulurken, ailesi zengin öğrenci ile yoksul öğrenci arasındaki eşitsizlik makası daha da açılmışken, eğitim emekçileri açlık sınırında ücretlere mahküm edilmişken, 1 milyona yaklaşan atanmayan öğretmen varken, şimdi de eğitim dışında pedagoji dahi almamış ve görevleri camilerde hizmet veren İmamların çocuklarımızı bilinçsiz ve kontrolsüz eğitime tabi tutulması Laiklik temel ilkelerine aykırıdır.

"İNSAN HAKLARINA, EŞİTLİĞE, YASALARA VE ANAYASAYA AYKIRIDIR"

Bizim ülkemiz din temelli bir ülkemi ki; görevi sadece din adamlığı olan devlet memurlarının okullara, hem de ilk öğretimlere girmesi demokrasiye, insan haklarına, eşitliğe, yasalara ve anayasaya aykırıdır. Bu uygulamadan hemen vazgeçilip çocuklarımızı Atatürk ilke ve inkılaplarına göre yetiştirecek öğretmenlere teslim edilmesi gerekmektedir. Kaldı ki güzel ülkemizi daha dindar bir nesil yetiştirme adına İmam Hatip liseleri cenneti yaptınız ama sonuçları istediğiniz gibi olmadı ve mezun öğrencilerin birçoğu ya deist oldular ya da İslam dininden uzaklaştılar. Şimdi de biricik ve körpecik çocuklarımızın Ulu Önderimizin istediği gibi bilim ve ilim çerçevesinde eğitim hayatlarına başlaması gerekli iken sadece Hanefi mezhebine dayalı İslam öğretisi ile donatılmış cami imamlarının okullarda derslere girmesi, eğitim temeli laik sisteme dayalı bir ülkede insan haklarına aykırıdır.

"TARİKATLARIN EĞİTİMDE CİRİT ATMASINI İSTEMİYORUZ"

Ne hakla çocuklarımıza bir protokol çerçevesinde bu türden uygulamaları dayatıyorsunuz. Bizler çocuklarımızın bu baskıcı ve zulüm olan uygulamalara tabi tutulmasını istemiyoruz. Onca skandala rağmen dernek/vakıf maskesi takmış tarikatlar Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan ÇEDES Protokolü aracılığıyla eğitimde cirit atmasını istemiyoruz. Ülkemizde camiler bile çeşitli tarikatlarca kendi içinde sınıflanmışken; bu cami imamlarının okullarda işi ne? Acaba bu uygulamaların devamında ilköğretim okulları Kuran kurslarına dönüştürülüp medrese eğitimine mi geçilecektir? Bunun alt yapısı mı hazırlanmak istenmektedir. Bu konu cevapsız kalması gereken bir sorunsaldır.

"CUMHURİYETİMİZİN TEMEL DEĞERLERİNİ ALT ÜST EDECEK"

Bu türden uygulamalar ne yazık ki uzun vade de Cumhuriyetimizin temel değerlerini alt üst edecek gerici faşist ve tek yönlü uygulamalardır. Acilen bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Türkiye'de eğitim dışı kurumlarla, gerici dernek ve vakıflarla imzalanan protokollere ve projelere karşıyız. Cumhuriyetimizin temel taşları olan 'çocukları korumak, vatanı korumaktır'. ÇEDES Protokolü hukuksuzdur. Anayasamıza, yasalara ve yönetmeliklere açıkça aykırıdır. Laik ve bilimsel eğitimle taban tabana zıttır. Unutmayınız ki bu ülkenin öğrencileri bizlere ve öğretmenlerimize Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün emanetidir. Eğitimi ve çocuklarımızı, laiklik karşıtı uygulamalara terk etmemek ve sahip çıkmak bizim boynumuzun borcudur.

"GERİCİLİĞE KARŞI TOPLUMU UYARIYORUZ"

Ülkemizin en birincil meselesi gericilik ve siyasal İslam olduğunu hatırlatıyor, içinde bulunduğumuz çağdaş, laik ve aydın toplumuz adına hükümetin bu türden toplumun huzur ve barışını bozacak uygulamalardan vaz geçmesini talep ediyoruz. Hükümetin toplum içerisindeki halkların eşitliği adına uygulamalarında inanç ile ideolojiyi birbirinden ayrı tutarak siyasal din dayatmadan vazgeçmesi tüm ülkenin yararına olacaktır. Siyasal dinciliğin okullara girmesine karşı bu mücadele hepimizin mücadelesidir."

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği: "Çedes Protokolü Hukuksuzdur"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği: 'Çedes Protokolü Hukuksuzdur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • İsmail Yiğit: Din adamlari ve din ile gericiligi yanyana koyarak, niyetinizi belli ettiniz.Okulda din dersi görme, kuran kurslarina cocuklari yollama.Namaz, niyaz, din Allah , peygamber, iyi ahlaki cocuklari hangi yasta kimden ogrenecek!.Bale ogretmeninden mi? 0 0 Yanıtla

Advertisement