Gazü'de 2. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri - Son Dakika
Son Dakika Logo
Yerel

Gazü'de 2. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri

Gazü\'de 2. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri
02.05.2008 18:00

Gaziantep Üniversitesi'nin (Gazü) Ev Sahipliği Yaptığı "2. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri" Kapsamında Düzenlenen Etkinlikler Devam Ediyor.

Gaziantep Üniversitesi'nin (GAZÜ) ev sahipliği yaptığı "2. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri" kapsamında düzenlenen etkinlikler devam ediyor.

GAZÜ Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Şair Gültekin Emre "Gurbet, Sıla ve Şiir" konulu konferans verirken, Yazar Durmuş Ali Özkale ise GAZÜ öğrencileriyle "Sanat ve İnsan" konulu söyleşi yaptı.

Şair Gültekin Emre, insanların içinde yaşadıkları topluma uymak zorunda olduğunu ve bu sebeple bir süre sonra kimlik çatışması yaşadığını hatta zaman zaman uyumsuzlukların, kültür şoklarının meydana geldiğini belirtti.

Emre, "İnsanlar ülkesinden, sevdiklerinden, anılarından ve geçmişinden kopamıyor. Gurbet, yabancılaşmayı getirdiği gibi, hasreti de hep göz önünde, yüreğin en sıcak yerinde bulundurur. Gurbette sevdalar bile daha farklıdır" diyerek, "Şiir yalnızca gurbette değil, her yerde kolay yazılmıyor. Ama gurbette yazmak iki kat daha zor. Çünkü bir başka dilin çemberinde şiir üretmek hiç de kolay değil. Bunun için kendinizi ne vatanınızdan ne de Türkçenizden koparamıyorsunuz" şeklinde konuştu.

Yazar Durmuş Ali Özkale ise GAZÜ öğrencileri ile yaptığı söyleşide, "Sanat insanın belirli bir yaşa kadar kendi dünyasına kattıklarının dışavurumudur. İnsan yaşadıklarını ya da var olan özlemleri ve geçmişteki dramlarını, acılarını eserine yansıtır. Birikimlerimizi herhangi bir dürtüyle dışa vuruyoruz. İlk insanların mağarada çizdiği resimler de bu dışavurumun bir örneğidir. O zamandan bu yana sanat, bilim ve teknoloji ile yöntem ve tekniklerini geliştirerek var olmuştur" dedi.

Sanatın kaynağının insanın ruhundaki derinlikler olduğunu belirten Özkale, sanatın hep iyinin ve doğrunun peşinde koştuğunu kaydetti.

Özkale, "Sanat toplum içinde ve toplumlar arasındaki kültür aktarımını sağlar. Topluma yol gösterir, aydınlanmayı sağlar. İnsanların iletişimini ve sıkıntılarını biçimlendirerek dışa vurmasını sağlar. Sanatçı estetik kaygı taşır. Hemen sanatçı olunmaz, sanatçının hem üretmesi hem de icra etmesi gerekir" şeklinde konuştu.

(SMR-GS-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gazü'de 2. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri - Son Dakika


Advertisement