İzmir'de Kültür Sanat - Son Dakika
Yerel

İzmir'de Kültür Sanat

İzmir\'de Kültür Sanat

İzmir, konserlerin ve sergilerin yoğunlukta olduğu, renkli bir kültür sanat gündemiyle sanatseverlere farklı seçenekler sunuyor.

15.12.2011 10:01

İzmir, konserlerin ve sergilerin yoğunlukta olduğu, renkli bir kültür sanat gündemiyle sanatseverlere farklı seçenekler sunuyor.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), bugün ve yarın akşam vereceği iki konserde, viyolonseliyle genç yetenek Emre Sayarı'ya eşlik edecek.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki iki konserde de orkestrayı İbrahim Yazıcı yönetecek.

Konserlerde Çaykovski'nin "Yaylı Sazlar için Serenat"ı, George Enescu'nun

"Rumen Rapsodisi" ve Boccherini'nin "Viyolonsel Konçertosu" seslendirilecek.

İZDSO'nun bu hafta için İzmir Devlet Opera ve Balesi Korosu ile ortak yapacağını duyurduğu Verdi'nin "Requiemadlı" konseri, bir grup koro sanatçısının gribal rahatsızlığı nedeniyle ertelendi.

İZDSO ile vereceği iki konseri, iptal etmek zorunda kalan İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) ise haftayı yeni opereti "Arşın Mal Alan" ile tamamlayacak.

Üzeyir Hacıbekov'un eserini İzmir'de Haldun Özörten sahneye koyuyor. Ali Hoca'nın koro şefliğini üstlendiği 4 perdelik operetin dekorları Tayfun Çebi, kostümleri ise Sevda Aksakoğlu'na ait.

"Arşın Mal Alan", 20 Aralık Salı akşamı, Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi'nde izleyiciyle buluşacak. Operet, hayli zengin ve bekar bir tüccar olan Asker'in, görücü usulü evliliğe karşı çıkarak, arşın malcı (kumaş satıcısı) kılığında ev ev dolaşıp evlenebileceği kızı araması, bulması ve ardından gelişen olaylar anlatılıyor.

-İzmir Sanat-

İzmir Sanat, bu hafta iki konsere evsahipliği yapacak.

Sanatseverler, 19 Aralık Pazartesi akşamı Büyük Salon'da "Quinttte Karakas Romantik Konseri"ni izleyebilecekler. Beşli, flütte Thierry Durand, fagotlarda Jerome Laborde, Marc Trenel, klarinette Oğuz Karakaş ve kornoda Bertrand Dubos'dan oluşuyor.

Yine Büyük Salon'da 21 Aralık Çarşamba akşamı ise "Mezzo Saxophone Quartet" konseri sanatseverlerle buluşacak. Alto, soprano ve tenor saksafonlarda Ahmet Soylu, Erhan Kasap, Fevzi Topuzoğlu ile Doğan Erdoğmuş İzmirlilerin karşısında olacak.

-İZDT-

İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT), bu hafta 4 salonda 6 oyunla İzmirli tiyatroseverler için perdelerini açacak.

Karşıyaka Oda Tiyatrosu, 20 Aralık Salı ve 21 Aralık Çarşamba günleri,

"Yerin Altında" isimli oyunla seyirciyi buluşturacak. Sema Göktaş'ın yazıp Tayfun Erarslan'ın yönettiği iki perdelik oyunda, fantastik bir konu, traji-komik ele alınıyor. Oyun, "Dünyayı tehdit eden felaket senaryoları gerçekleşirse, günümüz Türkiye'sinde neler olurdu-" sorusuna eğlenceli bir anlatımla yanıt arıyor.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi ise 18 Aralık Pazar günü hariç, tüm hafta boyunca perdelerini kadına şiddet konusunun ele alındığı müzikli oyun "Anam, Bacım, Avradım" ile açacak. Oyun, 15 yaşın altındaki izleyiciler için önerilmiyor. Aynı sahne, 18 Aralık Pazar gününü minik izleyicilere ayıracak ve onları "Edi'nin Annesi Nerede-" adlı çocuk oyunuyla buluşturacak.

Konak Melek Ökte Sahnesi, 18 Aralık Pazar gününe kadar Ankara Devlet Tiyatrosu'nu "Sinek Kadar Kocam Olsun, Başımda Bulunsun" oyunuyla konuk etmeyi sürdürecek.

Gülçin Yaşaroğlu'na tiyatro ödüllerinde en iyi komedi oyuncusu ödülü kazandıran, kadınların "eş olma" durumları üzerinden hayatlarını, beklentilerini, hayal kırıklıklarını mizahi dille anlatan oyunun biletleri, günler öncesinden tükendi. Melek Ökte Sahnesi, "Edi'nin Annesi Nerede-" ile haftanın geri kalanını küçük izleyicilere ayıracak.

İZDT'nin Konak Sahnesi, 20 Aralık Salı gününe kadar, sezonun yeni oyunlarından "Sıçan" ile perdelerini açıyor. Justine Del Corte'nin yazdığı, Barış Eren'in çevirdiği ve Sinan Pekinton'un yönettiği oyunda, kızkardeşlerin kocalarıyla birlikte New York'ta bir apartman dairesinde yaşadıkları çelişkilerin eğlenceli hikayesi anlatılıyor.

Aynı sahnede, haftanın geri kalanında "Satıcının Ölümü" izlenebilecek. Arthur Miller'ın yazdığı, Barış Eren'in yönettiği "Satıcının Ölümü", bir ailenin öyküsü üzerinden, 1929 ekonomik krizinin Amerikan toplumu ve üzerindeki etkilerini anlatırken, birey-sistem çatışmasını eleştirel bir dille izleyiciyle tartışıyor.

-Sergiler, Etkinlikler-

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) bünyesinde hizmet veren İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, Polonya Büyükelçiliği ve Kedi Kültür Sanat Merkezi işbirliğiyle düzenlenen karikatür sergisinde, AB sorunları farklı bir bakış açısıyla ele alınıyor. Alsancak'taki Kedi Kültür Sanat Merkezi'ndeki sergide Polonya'nın en seçkin 9 grafik sanatçısı ve karikatüristinin 39 çalışması İzmirlilerle buluşuyor.

Umut Prodüksiyon Tiyatrosu, "Yalan İçinde Yalan" adlı oyunla bu akşam ve yarın akşam Sabancı Kültür Sarayı'nda İzmir'e konuk olacak. Clive Exton'un yazdığı, Hale Kuntay'ın çevirdiği ve Somer Karvan'ın yönettiği oyunda, Ebru Akel, Feride Çetin, Füsun Erbulak, Somer Karvan, Levent Ünsal, Kerim Yağcı rol alıyor.

Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi, Mahmut Turgut'un "Dünya Çocukları" fotoğraf sergisine evsahipliği yapıyor.

İzmir Atatürk Kültür Merkezi Yunus Emre Salonu, yarın akşam "Gılgamış Destanı" müzikaline evsahipliği yapacak. Özel İzmir Tiyatro'nun sahneye koyduğu eseri, Tarkan Osoy yönetiyor, müzikler ise Aydın Tonya'ya ait.

Karikatürist Aziz Yavuzdoğan, 30. sanat yılı kapsamındaki "Yazısız Şeyler" isimli karikatür sergisini, Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi'nde İzmirlilerin beğenisine sundu.30 yıllık mesleki hayatı boyunca karikatür üzerine birçok kitap, kitap kapağı, katalog, broşür ve dergi tasarımları yapan Yavuzdoğan, aynı zamanda TRT'nin eğitim kanalındaki "Çizgili Program"ın yayın danışmanlığını da sürdürüyor.

Sevilen grup Athena, yarın akşam Noxx Stage'de hayranlarının karşısında olacak. Noxx Stage, 17 Aralık Cumartesi akşamı ise Zakkum grubunu ağırlayacak.

Ferhan Şensoy, 19 Aralık Pazartesi ve 20 Aralık Salı akşamları "Ferhangi Şeyler" ile İzmir'e konuk olacak. Şensoy, Atatürk Kültür Merkezi'nde hayranlarının karşısında olacak.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir'de Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement