Manisalı Zeytinyağı Üreticisi: "Bu Sene Rekolte Çok Kötü, Geçtiğimiz Yıl İyi Bir Sezondu" - Son Dakika
Yerel

Manisalı Zeytinyağı Üreticisi: "Bu Sene Rekolte Çok Kötü, Geçtiğimiz Yıl İyi Bir Sezondu"

Manisa'nın Kırkağaç ilçesine bağlı Öveçli mahallesinde zeytinyağı işletmeciliği ve zeytincilik yapan Ahmet Ok, "Bu sene rekolteyi geçtiğimiz seneye göre yüzde 100 baz alırsak, bu sene yüzde 80 kayıpla kapatacağımızı, yüzde 20 verim olacağına tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz yıl iyi bir sezondu. Bu sene iklimsel şartlarda çiçeklenme döneminde soğuk olması çiçeklerin don alması ile birlikte çiçekler öldü. Bu nedenle rekolte çok kötü, çok düşük. Zeytinyağı da normalde üç buçuk 4 kilo da 1 kilo yağ verebilir" dedi.

24.10.2023 13:03

Manisa'nın Kırkağaç ilçesine bağlı Öveçli mahallesinde zeytinyağı işletmeciliği ve zeytincilik yapan Ahmet Ok, "Bu sene rekolteyi geçtiğimiz seneye göre yüzde 100 baz alırsak, bu sene yüzde 80 kayıpla kapatacağımızı, yüzde 20 verim olacağına tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz yıl iyi bir sezondu. Bu sene iklimsel şartlarda çiçeklenme döneminde soğuk olması çiçeklerin don alması ile birlikte çiçekler öldü. Bu nedenle rekolte çok kötü, çok düşük. Zeytinyağı da normalde üç buçuk 4 kilo da 1 kilo yağ verebilir" dedi.

Manisalı üreticiler bu yıl zeytin hasadının düşük olduğunu belirtti.

Üretici Uslu Tonguç Topal, şunları söyledi:

"Mazot giderlerinin işletme giderlerinin artması nedeniyle zeytin üreticisi zeytinliklerine çok fazla bakamıyor, işleyemiyor. Önümüzdeki yıllarda bu konuda bayağı sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum. Bu yıl dünyada küresel iklim değişikliği nedeniyle, İspanya'da, İtalya'da, Portekiz'de, Tunus, Fas, Cezayir'de bile zeytin ve zeytinyağı yok. Hepsinin üretimi yüzde 50 düşürmüş durumda. Bu bizim için bir fırsat ama bu sene biz de değerlendiremeyeceğiz bu fırsatı çünkü bu sene ülkedeki üretim rekoltesi 170 bin ton bu rakamın hayal olduğunu söyleyen uzmanlar da var. Çiftçi bu zorlukların altından kalkmasının çok zor olduğu görünüyor."

"YÜZDE 20 VERİM ALACAĞIMIZI TAHMİN EDİYORUZ"

Ahmet Ok, şöyle konuştu

"Sezon olarak zaman kısaldı. Tonaj olarak ortalama bin ton civarındadır. Bu sene rekolteyi geçtiğimiz seneye göre yüzde 100 baz alırsak, bu sene yüzde 80 kayıpla kapatacağımızı, yüzde 20 verim olacağına tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz yıl iyi bir sezondu. Bu sene iklimsel şartlarda çiçeklenme döneminde soğuk olması çiçeklerin don alması ile birlikte çiçekler öldü. Bu nedenle rekolte çok kötü, çok düşük. Zeytinyağı da normalde üç buçuk 4 kilo da 1 kilo yağ verebilir. Lokal olarak bazı bölgelerin, toprakların yağ verimi yüksek olduğundan dolayı değişebilir. Bu sene ise kulaklıktan dolayı 6 kilo ile 7 kilo arasında zeytinden 1 kilo yağ verebilir. Bu bölgenin Kuzey Ege'nin yağlarında aromatik bir tat vardır. Bu fiyat yüksekliği şöyledir; Türkiye'de mahsul zeytin noksanlığının yanında, bütün dünyada dünyanın en büyük üreticisi olan İspanya'da İtalya gibi ülkelerde de zeytin azlığından dolayı. Bu zeytinin olmayışı Mayıs- Haziran ayında fark edildi. Fark edilince iç enflasyonun yüksekliği ile dışarıdaki mahsul noksanlığından dolayı İspanya, İtalya gibi ülkelerin de Türkiye gibi zeytinyağı üreten ülkelerden ithal etmesi dolayısıyla fiyatlar bir anda yükseldi. Zeytinyağı pazarı piyasalarda Euro bazında fiyatlandırıldığı için, bu da 10 Euro'dur. Türk parası karşılığı neredeyse bu 300 liraya yaklaşır."

"İNSANLAR ALTERNATİF OLARAK LİKİT YAĞLARA YÖNELECEK"

Bu da üretimdeki girdilerin yüksekliğinden mazot olsun işçilik olsun elektrik parası olsun bu sene alt limitin zeytinyağında 250 lira olacağını, bu fiyatların daha da yukarı çıkabileceğini düşünüyorum. Bu da bir malın yükselmesi ile birlikte insanların diğer alternatif mallara yönelecektir. Biz şunun için mutluyduk geçtiğimiz seneler içerisinde insanlarımıza zeytinyağı önemini her şeyiyle anlattık. Şu anda Türkiye'de üretilen 180 milyona yakın ağacımızın olduğu, 250 bin- 300 bin ton ve daha üzerine çıkabileceğini zannediyoruz. Bu arada yağ fiyatlarını yükselmesi ile insanlar alternatif olarak likit yağlara yönelecek. Başta ay çiçek yağı olmak üzere. Maliyetlerin düşürülmesi lazım. Çiftçinin desteklenmesi lazım. Gübre fiyatlarının düşürülmesi lazım ortalama bir torba gübre şu anda bin lira. Mazot olmuş şu anda 40 lira. Bunun dışında elektrik maliyeti, yatırım giderleri. Şu anda çok yüksek. Türkiye'de denetlenemeyen şu anda gıda maddelerinden zeytinyağı ve bal olmak üzere tağşiş dediğimiz hileli gıdaların piyasada çok cirit attığını görüyoruz. Bu konular çeşitli kurum ve kişilere iletilmesine rağmen, doğru dürüst önlem alınmadığını görüyoruz. Şu anda piyasada 1 litre yağ ortalama 250 lira. Pazar yerlerinde ve çeşitli ortamlarda bakıyorsunuz 5 litre yağın 600 lira 500 lira gibi olduğunu görüyorsun… Ben bu yağın içerisinde ne olduğunu ne olmadığını bilmiyorum."

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA SIKINTI YAŞAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM"

Üretici Uslu Tonguç Topal ise üretim maliyetleri ile ilgili şunları söyledi:

"Burada ben ÇKS'ye kayıtlıyım. Eşim de Yunanistan'da ÇKS'ye kayıtlı. İki ülkede de üretim yapıyoruz. Bu yıl işçi faaliyetleri gübre fiyatları işletme maliyetleri çok yükseldi. 1 litre yağın maliyeti yaklaşık 250 liraya kadar çıktı. Mazot giderlerinin işletme giderlerinin artması nedeniyle zeytin üreticisi zeytinliklerine çok fazla bakamıyor, işleyemiyor. Önümüzdeki yıllarda bu konuda bayağı sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum. Bu yıl dünyada küresel iklim değişikliği nedeniyle, İspanya'da, İtalya'da, Portekiz'de, Tunus, Fas, Cezayir'de bile zeytin ve zeytinyağı yok. Hepsinin üretimi yüzde 50 düşürmüş durumda. Bu bizim için bir fırsat ama bu sene biz de değerlendiremeyeceğiz bu fırsatı çünkü bu sene ülkedeki üretim rekoltesi 170 bin ton bu rakamın hayal olduğunu söyleyen uzmanlar da var. Çiftçi bu zorlukların altından kalkmasının çok zor olduğu görünüyor."

"ZEYTİNYAĞI FİYATI NASIL DURDURULUR BİLMİYORUM"

Yağ işletmeciliği yapan Afet Yılmaz üretimin zorluklarına ve bu sene yağın 200 liranın üzerinde imal edildiğini piyasada satılan yağların vatandaşın çok dikkat ederek almasını gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Ben Manisa Soma'da zeytin zeytinyağı alım satım yapan bir esnafım. Halkımız piyasadan 90-100 liraya internetten yağ alıyorlar bunlara kanıyorlar. Bu yağlık zeytinin fiyatı bile şu anda 30 lira üzerinde en az beşte bir verse bile 155- 160 lira maliyeti var. Hesap kitap meydanda. Bu sene zeytin çok az olduğu için zeytinyağı zeytinyağının fiyatı nasıl durdurulabilir bilemiyorum. Şu anda Ayvalık piyasasında borsada 05.04 zeytinyağları 190 liraya kadar alınıyor. Şu anda biz yağlarımızı 200 liraya satıyoruz. Önümüzdeki şu anda yeni çıkacak olan yeni hasat yağlarımızın kaç lira olduğunu bilemiyoruz. Şu anda yağlı zeytin 35 lira en az 5 kilo hesap edildiğinde 165-170 lira. Bu paraları satılması mümkün değil. Önümüzdeki günlerde yeşil zeytin olmuşu Soma ve civarında piyasada 150 liraya kadar olur. Bu da yeni hesap döneminin tamamen başlamasıyla son anda belli olur."

Manisalı Zeytinyağı Üreticisi: "Bu Sene Rekolte Çok Kötü, Geçtiğimiz Yıl İyi Bir Sezondu"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Manisalı Zeytinyağı Üreticisi: 'Bu Sene Rekolte Çok Kötü, Geçtiğimiz Yıl İyi Bir Sezondu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement