Nazilli'de Aşı Haftası Etkinlikleri - Son Dakika
Yerel

Nazilli'de Aşı Haftası Etkinlikleri

Nazilli\'de Aşı Haftası Etkinlikleri

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr.

22.04.2013 13:46

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Hakan Derici, 22-27 Nisan tarihleri arasında Dünya Aşı Haftası'nın kutlanacağını belirtti.

Dr. Hakan Derici yaptığı yazılı açıklamada; "Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin 2005 yılında aşılanmanın desteklenmesini savunmak için 'Aşı Haftası' yapılmasına karar verdi. İlk aşı haftası Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır. Bu kapsamda düzenlenen 6 (altı) Avrupa Aşı Haftası etkinliğine ülkemiz de katılmıştır. Bu yıl ise 22 Nisan-27 Nisan 2013 tarihleri arasında 1.'si düzenlenen Dünya Aşı Haftası etkinliğinde 0-5 yaş arası eksik aşılı veya aşısız çocukların aşılarının tamamlanması hedeflenmektedir.

Buna göre 21 Nisan-27 Nisan tarihleri arasında,

çocuklarında eksik aşıları olan aileler bağlı bulundukları Aile Sağlığı Merkezlerine başvurarak çocuklarının aşılarını yaptırmaları gerekmektedir. Genişletilmiş Bağışıklıma Programı kapsamında yürütülen hastalık kontrol programlarının stratejileri konularında sağlık personelinin duyarlılıklarının arttırılması, toplumun aşılama ve aşı ile korunulabilir hastalıklar konusundaki farkındalığının attırılması ve bilgilendirilmesi, öncelikle 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde aşılanma talebinin arttırılması amacıyla merkezi ve iller düzeyinde aktivitelerin düzenlendiği bir haftadır. Dünya Sağlık örgütü Avrupa Bölgesinin bir girişimi olan Avrupa Aşılama Haftasının ilki 2005 yılında düzenlenmiştir. Bu yıl 1. si düzenlenecek olan Dünya Aşı Haftasında etkinlikler 22 Nisan - 27 Nisan 2013 tarihleri arasında yapılacaktır" dedi.

Aşının insanların ve hastalıklarda ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığını ifade eden Derici, "Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop veya toksinleri tanır onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Bağışıklama, aşı ile korunulabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp, onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Ülkemizde kızamık hastalığını yok etmeye yönelik bir program başlatılmış, 2003-2005 döneminde 9 ay 14 yaş grubunda 18 milyon 216 bin 897 çocuğumuz ek kızamık dozu ile aşılanmıştır. Yılda 30 bini üzerinde vaka görülürken 2008, 2009 ve 2010 yılında hiç yerli vakamız bulunmamaktadır. Her 100 çocuktan 97'si aşı takvimine göre aşılanarak dünyada birçok ülkenin başaramadığı yüksek aşılama hızlarına ulaşılmıştır. Dünyada ve Avrupa Bölgesi'nde 2005 yılından bu yana çeşitli ülkelerde salgınlar yaşanmaktadır. Ülkemiz, bulunduğu konum ve günümüzde artan insan hareketleri sebebiyle importasyon riski altındadır. Nitekim bir sürededir, Ülkemizde de yurtdışı kaynaklı vakalarla ilişkili kızamık vakaları görülmektedir. Çocuklarımızın aşılamasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için sağlık kuruluşuna götürelim. Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımız birlikte sağlıklı adımlar atalım" ifadelerini kullandı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nazilli'de Aşı Haftası Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement