Tarihi Evlerin Islak Zeminlerine Çözüm Aranacak - Son Dakika
Yerel

Tarihi Evlerin Islak Zeminlerine Çözüm Aranacak

Tarihi Evlerin Islak Zeminlerine Çözüm Aranacak

Dünya Miras Listesinde olan ve UNESCO tarafından koruma altında olan Safranbolu'da tarihi evlerin ıslak zeminlerine çözüm aranacak.

15.06.2013 16:23

Dünya Miras Listesinde olan ve UNESCO tarafından koruma altında olan Safranbolu'da tarihi evlerin ıslak zeminlerine çözüm aranacak.

Safranbolu'da bulunan tarihi evlerde bulunan ıslak zeminler evlerin ömürlerine yarı yarıya düşürürken, Safranbolu Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan Mavi Sistem Çalıştayı'nda bu soruna çözüm bulunacak. Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, tarihi evlerdeki ıslak zeminlerin evlerin ömrünü yarı yarıya indirdiğini belirterek, yapılacak olan uygulama ile evlerin ömrünü uzatacaklarını söyledi. Tarihi konakların restorasyonunun kendileri için çok önemli olduğunu belirten Başkan Aksoy, "Safranbolu Belediyesi olarak Safranbolu evlerinin her yönüyle korunması amacıyla çok değişik çalışmalar yapmaktayız. Özellikle tarihi kesimde bulunan evlerimizin restorasyonu ve geleceğe aktarılması bizim için çok önemli projelerimizden bir tanesi. Bu projelerimizin ilk olarak Kalkınma Bakanlığı'ndan almış olduğumuz destek uygulanmaya başladı. Bu proje üç kademeli olarak önümüzdeki günlerde de devam edecek. İlk aşaması devam ediyor, ikinci ve üçüncü aşaması da önümüzdeki yıllarda devam edecek, toplam 7.5 milyar TL'lik bir yatırımı Safranbolu'da halkımızın kullanımına sunmuş olacağız. Bunun gayreti içerisindeyiz. Bir başka konu için çalışma başlattık. Bu çalışmamızın ana ismi 'Mavi Sistem Çalıştayı', bu projede ortaklarımız İstanbul Ticaret Üniversitesi, Almanya'dan Stuttgart University Of Applied Sciences. Bu çalışmanın amacı tarihi Safranbolu evlerinin ıslak zeminlerine çağdaş teknolojik yöntemlerle çözüm aramak. Bizim konaklarımızdaki en büyük sıkıntımız bina içerisinde bulunan ıslak zeminler. Bu ıslak zeminden kaynaklanan su sızmaları binanın ömrünü yarı yarıya indirmektedir. Bu çalışma kapsamında İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden hocalarımız bizlerle birlikte olacak. Yine 12 tane mimarlık öğrencisi bizlerle birlikte olacak. Almanya'dan da hocalarımız ve 9 öğrenci burada bulunacak. Bu misafirlerimiz Safranbolu'daki konaklarımızda misafir edilecekler. Bu kapsamda öncelikle 6 tane binamızın mimari haritaları çıkartılıp, projeleri ortaya çıkarılıp, bu mimarı projelerin içerisine ıslak zeminler için uygulamalar geliştirilecek. Bu uygulamaları proje içerisinde ilave şeklinde yapılıp, bunun konsept bir uygulamaya dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu çalışmaların sonrasında uygulamalar numunelerle ortaya çıkarılıp, koruma kurulunun gündemine sokulacak. Islak zeminlerin bina içerisinde ayrılarak, binanın görünmeyen yüzeyine bir uygulamayla giydirilip, binanın estetiğini, binanın sistematiğini bozmadan ama ıslak zeminden de binayı kurtararak, binanın ömrünü uzatmaya yarayan bir proje" dedi. Çalıştayımız Eski Çarşı SAKEM binasında gerçekleştirileceğini belirten Başkan Aksoy, şunları söyledi:

"Etkinliklerimiz ise, pazartesi günü Cemil Belder'in fotoğraf sergisi ile başlayacak, Salı günü ise, Aytekin Kuş'un 'Bir Zamanlar Safranbolu' isimli fotoğraf sergisi, ardından Doç. Dr. Zeynep Aygen tarafından 'Dünya Mirası Kavramının Gelişimi Çerçevesinde Safranbolu' isimli sunum, ardından Dr. Mimar Sinan Genim çok önemli bir restorasyon uzmanı ve kendi isminden çok söz ettiren, Türkiye'nin yetiştirmiş olduğu önemli restorasyon uzmanlarından birisi olan Dr. Mimar Sinan Genim'in 'Kültür Varlıklarına Yeni Yaşamlar' söyleşisi salı günü akşam Cinci Han'da saat 17.00'da gerçekleştirilecek. Bu sunum Safranbolu"da şuana kadar yapılmış olan en geniş kapsamlı yapılmış sunum olacak. Çarşamba günü etkinliklerimiz devam edecek. Doç. Dr. Hale Turgay Gezer 'Sürdürülebilirlik Açısından Safranbolu Evleri' isimli sunumu Cinci Han Otel'de 17.00'da yapacak. Perşembe günü çalıştay sonrasında ortaya çıkan ürünler ve sergi Çarşı SAKEM'de gerçekleştirilecek. Bir hafta boyunca Safranbolu7Da tarihi konaklarımızın ıslak zeminlerinin ayrı bir sistemle binadan ayrılarak çözümlenmesi konusu, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Stuttgart University Of Applied Sciences akademisyenleri ile tartışılacak, Safranbolu'muz uluslar arası büyük bir çalıştaya belediyemizin öncülüğünde ev sahipliği yapmış olacak. Ben bütün hemşehrilerimizi pazartesi günü saat 17.00'da başlayıp, Perşembe günü akşamına kadar devam edecek etkinliklere bekliyorum. Çalıştayımız büyük bir emeğin, büyük bir katılımın ürünü. BU katılım gerçekten Safranbolu evlerini geleceğe taşımaya dönük, modern ve çağdaş çözümlemeleri içeriyor. Tüm ilgilileri bu çalıştayımıza davet ediyorum." - KARABÜK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tarihi Evlerin Islak Zeminlerine Çözüm Aranacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement