Ustalara Saygı" Yörük Türkmen Gecesi - Son Dakika
Yerel

Ustalara Saygı" Yörük Türkmen Gecesi

Ustalara Saygı" Yörük Türkmen Gecesi

Menteşe ilçesinde, Muğla Yörük Obaları Derneği ile Türkiye Halk Oyunları Federasyonu tarafından "Ustalara Saygı" Yörük Türkmen Gecesi düzenlendi.

07.02.2015 00:06

Menteşe'de, Muğla Yörük Obaları Derneği ile Türkiye Halk Oyunları Federasyonu tarafından, Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile düzenlenen "Ustalara Saygı" Yörük Türkmen Gecesi'nde gruplar halinde ve tek tek zeybek oynandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen gecede, Muğla ve ilçeleri ile Aydın, Denizli, Burdur, Isparta ve Antalya'dan katılan Yörükler yöresel kıyafetleri ve günlük yaşamda kullandıkları malzemeleri sergiledi.

Programın açılışında katılanlara Yörük yaşamı, kültürü ve kullandıkları malzemeler hakkında bilgi verilirken, zeybek oyunu izlettirildi.

Program sonunda konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, kültürel ve halk oyunları açısından Türkiye'nin her yerinde ayrı bir zenginlik olduğunu söyledi.

Muğla'da Yörük geleneğinin yaşatılmasından mutlu olduğunu belirten Çiçek, gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Hayri Gürhan Ozanoğlu ise halk oyunlarının yaşatılmasında Yörüklerin önemli çalışmaları olduğuna işaret ederek, "Sizlerin sayesinde kültürümüz yaşatılacak. Bu coşkuyu tüm Türkiye'ye yaymamız gerekiyor. Bu geceye katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de insanların kültürel yaşamlarına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkmasının önemli olduğunu vurguladı.

Kültürel zenginliklerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini ifade eden Gürün, bu tür faaliyetlerin kültürel yaşamda önemli yeri olduğunu anlattı.

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan ise amaçlarının zeybek kültürünü gelecek kuşaklara aktarıp genç neslin öğrenmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Türkiyemiz'in her tarafından milli danslarımız vardır. Benim gördüğüme göre en görülmeye değer zeybek dansıdır" diyen Akcan, şöyle devam etti:

"Dernek olarak kızlarımız, anneleri ve nineleri gibi, oğlanlarımız, babaları ve dedeleri gibi  Zeybek oynayacak. Öz kültürümüze sahip çıkmak adına çocuklarımıza zeybek kültürünü öğretmek ve yaşamalarını sağlamak zorundayız. Bu gecede kültürümüzün yaşatılmasında emeği geçen zeybek ustalarını unutmayacağız."

Programda yöresel sanatçıların söylediği türküler eşliğinde Muğla ve ilçeleri ile Aydın, Denizli, Burdur, Isparta ve Antalya'dan katılan Yörükler gruplar halinde ve tek tek zeybek oynadı. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ustalara Saygı' Yörük Türkmen Gecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement