100 Yıllık El Emeği İlgi Bekliyor
Samsun’un Çarşamba ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Kemal Çam, 40 yıldır kendi eliyle ahşap çeyiz sandığa desen işleyerek imal ediyor.
Samsun'un Çarşamba ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Kemal Çam, 40 yıldır kendi eliyle ahşap çeyiz sandığa desen işleyerek imal ediyor.
Çarşamba ilçesinin Çay Mahallesi'nde ikamet eden 48 yaşındaki Kemal Çam, dedesinde kalan işi günümüzde de sürdürüyor. Kendisinden öncede dedesinin de bu işi yaparak para kazandığını ifade eden Kemal Çam, "Bu iş bana dedem ve babamdan kalma. Benim çocukluk yıllarımda dedem tutkal ve yeterli imkanlar yokken bu işi kendi eliyle sağlam bir şekilde yapıyordu. Dedemden sonra babam ve ben bu işe başladık. Tam 40 yıldır sandık işiyle uğraşıyorum. Şu anda bizim yaptığımız işi yapan kimse kalmadı. Bundan 20 sene öncesinde sandık yapan esnaflar vardı ama artık hiçbiri kalmadı. Ben bu işi devam ettiriyorum. Benden sonra da bu işi yapacak kimse yok" dedi.
Sandık yapımında ceviz ağacını tercih ettiğini söyleyen sandık ustası Çam, "Çeyizde sandığında kullanılacak ağacın çok iyi şartlarda kurutulması gerekiyor. Sandığın kullanma ömrünün uzun olması için en az ağacın 1 yıl kuruması lazım. Kuruyan ağaçları atölyemizde ebatlandırma ve diğer işlemlerini yapıyoruz. Ardından ağaç üzerinde oyma işlemine başlıyoruz" diye konuştu.
Yapılan el emeğinin karşılığını tam olarak alamadıklarını söyleyen Kemal Çam, yapılan sandıkların Çarşamba dışında Samsun geneli, Sinop, Giresun, Ordu gibi sahil kesiminde bulunan illere de gönderildiğini belirtti. Sandık ustası Çam, "Yaptığımız işin emeğini tam olarak alamıyoruz. Biz yaptığımız ürünleri toptancıya veriyoruz. Direk müşteriye de ulaşamıyoruz. Bizim bir sandığı imal edebilmemiz için en az iki gün çaba sarf etmemiz gerekmekte. Şimdilerde gelinlerimiz deri kaplamalı olan çeyiz sandıklarını tercih ediyorlar. Ahşap sandıklara eskisi gibi ilgi kalmadı. Ama Çarşamba halkımız bu konuda çok duyarlı. Çarşamba'da düğün yapacak aileler daha çok ahşaptan yapılmış sandıkları tercih ediyor. Yaptığımız sandıkların fiyatı ebadına göre değişiyor. Biz yaptığımız sandıkları Karadeniz bölgesinde ki çoğu yere ulaştırıyoruz" şeklinde konuştu.
Yaptığı el sanatı işin geliştirilmesi ve özendirilmesi gerektiğini söyleyen Kemal Çam şunları söyledi: "Bizim isteğimiz bu mesleğin yaşatılmasıdır. Bugün gençlerimiz temiz ve rahat iş arıyor. Bu tür ağaç tozu içerisinde meşakkatli işlere fazla ilgiyle bakmıyorlar. Bu mesleğin geliştirilmesi için yetkililerin kurslar açması ve bu işi özendirmesi lazım. Çünkü bu iş geleneksel bir kültürümüzdür. Uzun yıllardır sandık işi yapılıyor. Ancak tanıtım ve eleman kısmında sıkıntılar yaşanıyor. Bu tür el sanatlarına daha çok ilgi gösterilmesi gerekir. Böyle bir kültürümüzü yaşatmalıyız. Hatta bu kültürü yaşatmak isteyen vatandaşlarımız evlerini bir köşesine mutlaka bu sandığı koyuyor." - SAMSUN