8 Mart Dünya Kadınlar Günü
AK Parti Eskişehir Milletvekili Can: "Bizim için Dünya Kadınlar Günü, Suriye'de, Mısır'da annelerin yavrusunu kaybettiğinin bilincinde olmak, Somali'de ve Afrika'nın birçok ülkesinde kadınların çektiği zulüm ve işkenceye karşı, oralara el uzatmak demektir" "Bizler, her alanda olduğu gibi kadınlarımız.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can, "Bizim için Dünya Kadınlar Günü, Suriye'de, Mısır'da annelerin yavrusunu kaybettiğinin bilincinde olmak, Somali'de ve Afrika'nın birçok ülkesinde kadınların çektiği zulüm ve işkenceye karşı, oralara el uzatmak demektir" dedi.
Can, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla partisinin il başkanlığında AK Partili kadınlarla bir araya gelerek, günlerini kutladı.
Dünya Kadınlar Günü'nün, kadına şiddetin, kadın haklarının bir kere daha gündeme taşınması için sembolik hale getirilmiş, içi boşaltılmış bir gün olduğunu ifade eden Can, şöyle konuştu:
"Dünya Kadınlar Günü, bugüne kadar istismar edilerek, 8 Mart'a hapsedilmiş bir gündür. Biz, bu sembolik günü daha farklı anlatmanın gayreti içinde olduk. Bizim için Dünya Kadınlar Günü, Suriye'de, Mısır'da annelerin yavrusunu kaybettiğinin bilincinde olmak, Somali'de ve Afrika'nın birçok ülkesinde kadınların çektiği zulüm ve işkenceye karşı, oralara el uzatmak demektir. Adında dünya olan bir kadınlar günü bizim için Kırım'da, Afrika'da, Filistin'de, Türkiye'de, Eskişehir'de yaşayan tüm kadınlar demektir."
Can, kadınlara yönelik şiddeti, feminist duygularla değil, somut adımlar atarak önlemenin gayreti içinde olduklarına dikkati çekti.
Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere, parti olarak kadınlara yönelik Anayasa'da yaptıkları düzenlemeler ile çalışmaları anlatan Can, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul ederek 2012 yılı mart ayında yürürlüğe koyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu anımsattı.
Can, kadına yo¨nelik s¸iddetin o¨nlenmesi amacıyla 2012-2013 yılında 14 pilot ilde şiddet önleme ve izleme merkezleri açtıklarını bildirerek, şunları kaydetti:
"Ayrıca kadına şiddetin bir eğitim sorunu olduğu bilinciyle Milli Savunma Bakanlıgˆı ile yapılan is¸ birligˆi c¸erc¸evesinde bakanlık personeli ile her yıl silah altına alınan yaklas¸ık 450 bin erbas¸ ve ere bilinc¸lendirme seminerleri uygulanması çalışmalarını başlattık. Verdiğimiz evlilik öncesi eğitimlerle daha bilinçli nesiller için çalışmaya devam ediyoruz. Kadını sosyal ve çalışma hayatının içine daha fazla katabilmek adına birçok alanda teşvikler ve mikrokredi destekleri sağladık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız kadın işçi çalıştırmayı teşvik amacıyla prim desteği teşvikini hala sürdürüyor. Yerel yönetimlerimiz aracılığıyla açılan meslek edindirme kurslarından bugün Türkiye genelinde milyonlarca kadınımız faydalandı ve bu çalışmalar, bugün de devam ediyor. Bizler her alanda olduğu gibi kadınlarımız için de laf değil, icraat üretiyoruz, üretmeye devam edeceğiz."
Can, kadınların hakları için somut bir öneri ile gelen herkese ve her oluşuma, parti olarak kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi.
Milletvekili Can, daha sonra kadın partililerle pasta kesti. - Eskişehir