Aydın Türkiye'de İlk Kol Nakli Yapılan Cihan Topal'a Danışmış
Türkiye'de ilk kol nakli yapılan Cihan Topal'a danışmış CİHAN TOPAL: GÖZLERİNİ AÇTIĞINDA İKİ ELİ OLACAK Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde, Türkiye'nin 4'üncü çift kol nakli yapıldı.
Türkiye'de ilk kol nakli yapılan Cihan Topal'a danışmış
CİHAN TOPAL: GÖZLERİNİ AÇTIĞINDA İKİ ELİ OLACAK
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde, Türkiye'nin 4'üncü çift kol nakli yapıldı. Motosiklet kazasında yaşamını yitiren 23 yaşındaki Emin Konar'ın bağışlanan iki kolu, 29 yaşındaki Mustafa Sağır'a nakledildi. Türkiye'de ilk çift kol nakli yapılan hasta olarak tıp tarihine geçen Aydınlı Cihan Topal, Sağır'ın iki yıl önce kendisine gelip, kol nakli ile ilgili bilgi aldığını belirtip, "Operasyon sonrası gözlerini açtığında iki eli olmuş olacak. Bu çok güzel bir duygu. Varsa, çocuğuna sarılabilecek" dedi.
Aydın'ın Umurlu Beldesi'nde yaşayan Cihan Topal, 2008'de geçirdiği iş kazası sonucu iki kolunu kaybetti. Kol nakli olmak için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran Cihan Topal'a, kazadan 2 yıl sonra şans güldü. Muğla'nın Milas İlçesi'nde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel'in iki kolu, 25 Eylül 2010'da AÜ Hastanesi'nde 7 saat süren ameliyatla, Aydın'da 2008 yılında iki kolunu dirsek altından mısır silaj makinesine kaptıran Topal'a nakledildi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından nakil yapılan Topal, Türkiye'de ilk çift kol nakli yapılan hasta olarak tıp tarihine geçti.
İKİ YIL ÖNCE GÖRÜŞMÜŞ
Türkiye'nin ilk çift kol nakli yapılan hastası Cihan Topal, Türkiye'nin dördüncü çift kol nakli yapılan 29 yaşındaki Mustafa Sağır'ın kendisi ile iki yıl önce irtibata geçtiğini belirterek, "Mustafa, 2008 yılında tarlada bulduğu amonyum sülfat ve amonyum nitrat karışımının patlaması sonucu kollarını kaybetmiş. Uzun süre tedavi görmüş ve iki yıl önce beni ziyaret etti. Nakil olmak istiyordu ancak çekindiği noktalar vardı. Kendisine benim yaşadığım süreci anlattım. Ameliyattan sonra olacakları ve olmayacakları izah ettim" dedi.
"EN BÜYÜK SORUN DONÖR BULMAKTA"
Organ nakli konusunda en büyük sorunun organ bağışı olmamasına dikkat çeken Topal, "Nakilin en önemlisi donör bağışçısı bulabilmekte. Keşke ailemiz gibi herkes de donör bağışçısı olsa. Ülkemizde organ bağışına daha çok önem verilmeli. Herkes bir gün buna ihtiyaç duyabilir. Bu basit bir ameliyat değil elbette. Mustafa, operasyon sonrası gözlerini açtığında iki eli olmuş olacak. Bu çok güzel bir duygu tabi ki. Varsa, çocuğuna sarılabilecek. Onun ellerini tutabilecek, bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ameliyattan sonra ilk 6 ay içerisinde nakledilen o eller artık kendi elleri olacak, daha sonra fizik tedavileri başlayacak ve yaklaşık 1.5 sene sonra ellerini rahatça kullanmaya başlayacak" dedi.
"HAYATA TUTUNDUM"
Kendi yaşadığı zor günleri unutmadığını söyleyen Topal, "Kollarımı kaybedince ilk altı ay hiçbir şey yapamadım. Kızımın elinden tutamıyordum. Bu benim için en büyük acıydı. Hayatım altüst olmuştu. Daha sonra yavaş yavaş kendimce teknikler bulup yaşamımı kolaylaştırmaya başladım. Başka da çarem yoktu. Ancak en büyük isteğim, tekrar kollarıma sahip olmak ve kızımı elinden tutup parka götürmekti. Araştırmaya başladım. Dünyada kol naklinin yapıldığını öğrenince ben de başvurdum. Nakil için aranınca çok şaşırdım. Başarılı geçen ameliyatla da eski halime çok şükür döndüm. İstediklerimi de yerine getirmeye başladım. İhtiyaçlarımı kendim görebiliyorum. Şu an marketten çocuklarım için bazı hediyeler aldım. Araba, traktör ve motosiklet kullanabiliyorum, bunlar çok güzel" dedi.