Azalan Hamsi Popülasyonu Karadeniz İçin Alarm Veriyor

Son Güncelleme:

Karadeniz'de son dönemde azalan hamsi popülasyonu, bölgenin ekosistemini olumsuz yönde etkileyecek.

HALİT GÜMÜŞ - Karadeniz'de son dönemde azalan hamsi popülasyonunun, bölgenin ekosistemini olumsuz yönde etkileyeceği belirtiliyor.


Sinop Üniversitesi (SNÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Bat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzyıllardır Karadeniz insanının önemli besin kaynaklarının oluşumuna zemin hazırlayan ekosistemin, son yıllarda tehlike altına girdiğini söyledi.


Karadeniz'in besin ağında hamsinin son derece önemli olduğuna dikkati çeken Bat, "Son yıllarda giderek azalan hamsi popülasyonu, sadece bu tür açısından değil tüm Karadeniz ekosistemini çok şiddetli biçimde etkileyeceğinden önemlidir. Burada bu olayın ortaya çıkmasında etken olan iki temel olaydan söz edecek olursak bunlardan biri aşırı avcılık, diğeri de potansiyel bir tehlike olan kirliliktir" dedi.


"Hamsi 10 santimetrede olgunluğa ulaşıyor"


Dengesiz ve sürekli yapılan avcılığın balık stoklarını er geç azaltacağını anlatan Bat, şöyle konuştu:


"Bir organizmanın varlığını sürdürebilmesinin başlıca şartı, hayatı boyunca en az bir kez üreyebilmesidir. Bugün Karadeniz balıkçılığında giderek düşen, hatta yok olma sürecine giren hamsi veriminin başlıca sorunu, son derece çoğalan ve av kapasiteleri artan balıkçı gemileriyle yapılan, daha yaşını doldurmamış, bir kere bile üreyememiş balıkların avcılığıdır. Popülasyondaki bu azalma deniz ortamındaki besin zincirine doğrudan bağlı olduğundan diğer avcı ve predatör türlerin gelişmesine de engel olmakta."


Bat, "Bugüne dek yapılan birçok bilimsel çalışmada ortaya çıkan sonuçlara göre, Karadeniz hamsisi cinsinin olgunluğa ulaşması, 10 santimetre civarında olmakta" ifadesini kullandı.


Balıkçı teknesi arttı avlanan balık miktarı azaldı


Prof. Dr. Bat, Karadeniz Çevre Programı'nın Karadeniz'de 1980 yılında sayısı 3 bin olan balıkçı teknelerinin 1994 yılında 4 bin 500'e çıktığını ancak yakalanan balık miktarının aynı yıllarda 850 bin tondan 414 bin tona düştüğünü bildirdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü tarafından hazırlanan raporda, Karadeniz'de son 30 yılda balık zenginliğinin bozulmuş olduğu ve ortadan kalktığı belirtilmiştir. 1965 yılında balıkçılığı besleyen 23 türden bugün yalnızca 5'inin önemli miktarlarda avlandığı ve bazı türlerin tamamen ortadan kalktığı aynı raporda bildirilmiştir." - Sinop

Kaynak: AA