Başbakan Erdoğan, Ulusa Seslendi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dün, kendi iç ekonomik ve siyasal krizlerinin pençesinde kıvranan bir Türkiye vardı."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dün, kendi iç ekonomik ve siyasal krizlerinin pençesinde kıvranan bir Türkiye vardı. Bugün, küresel ve bölgesel sorunlarla mücadele eden bir Türkiye var. Dün, yarınını göremeyen, ileriye dönük hiçbir plan yapamayan, proje üretemeyen bir Türkiye vardı. Bugün, bırakınız yıllık ve 5 yıllık plan dönemlerini, 11 yıl sonrasının, çeyrek yüzyıl sonrasının planlarını yapan ve bunları gerçekleştirme yönünde kararlılıkla ilerleyen vizyon sahibi bir Türkiye var" dedi.
Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mayıs ayında katıldığı açılış törenlerini anlatan Erdoğan, 5 Mayıs'ta Adana'da, kamunun ve özel sektörün toplam yatırım tutarı 442 milyon lirayı aşan 77 ayrı yatırım ve hizmetin toplu açılışını yaptığını hatırlattı. 12 Mayıs'ta da Rize'de toplam yatırım tutarı 425 milyon lira olan 1944 ayrı yatırım ve eseri, üç yıl gibi kısa bir sürede tamamlayarak, hizmete sunduklarını vurguladı.
- "Ovit, Türkiye'nin en uzun, dünyanın da üçüncü en uzun tüneli olacak" -
13 Mayıs'ta yine Rize'de 14 bin 700 metrelik Ovit Tüneli'nin temelini attığını anlatan Erdoğan, Ovit Tüneli geçişinin bütün Karadeniz'i, Kuzey Kafkasya'yı Doğu ve Güney Doğu Anadolu'ya, oradan Orta Asya ve İran'a bağlayacak önemli bir ulaşım güzergahının en kritik geçişini oluşturduğuna dikkati çekti. Erdoğan, bu ulaşım güzergahının, bölgenin potansiyelini her alanda harekete geçirecek, stratejik bir proje olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bu güzergah, Karadeniz'i Erzurum'a bağlayan diğer alternatif yollara göre oldukça kısa olmasına rağmen, Ovit Dağı geçidinin yılın büyük bölümünde kar yağışı ve çığ tehlikesi sebebiyle kapalı kalmasından dolayı etkin şekilde kullanılamıyordu. Bu ay içinde temelini attığımız Ovit Tüneli tamamlandığında İkizdere- İspir yolu artık, inşallah yılın 12 ayında, 365 gün açık kalacak. Tabii, buna bağlı olarak İspir-Erzurum arasındaki güzergahı 30 kilometre kısaltacak olan 7 bin 200 metrelik Kırık Tüneli'ni de kısa sürede inşa etmemiz gerekiyor. Bütün bunları tamamladığımızda Karadeniz limanlarından Doğu ve Güneydoğu yönüne, o bölgelerden de Karadeniz limanlarına giden, güvenli ve hızlı bir transit geçiş yoluna kavuşmuş olacağız."
Ovit Tüneli sayesinde elde edilecek zaman ve enerji tasarrufuyla projenin maliyetinin kısa zamanda karşılanacağını söyleyen Erdoğan, yaklaşık 3,5 yılda tamamlanması hedeflenen bağlantı yollarıyla birlikte 17 kilometreyi geçen bu projenin maliyetinin, 800 milyon lirayı bulacağını ifade etti. Erdoğan, "Ovit, Türkiye'nin en uzun, dünyanın da üçüncü en uzun tüneli olacak. Bu tünelin, ülkemizin mühendislik ve müteahhitlik gücünü dünyaya bir kez daha gösterecek, önemli bir eser olacağına inanıyorum" dedi.
-"Türkiye, 2023 hedeflerine doğru, adım adım ilerliyor"-
19 Mayıs'ta yapılan Gençlik Şurası sırasında da, Türkiye'nin değişik illerinde yer alan, toplam yatırım tutarı 905 milyon lira olan 62 hizmet ve eserin temelini attığını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Türkiye, 2023 hedeflerine doğru, adım adım ilerliyor. Bugüne kadar 81 vilayetimizin, 75 milyon vatandaşımızın her birine, 780 bin kilometrekare toprağımızın her karışına, daha önceki dönemlerde yapılanların tamamından katbekat fazla hizmet götürdük, götürmeye devam ediyoruz. İcraatlarımız sayesinde, Türkiye'yi, bölgesinin ve dünyanın, sözü dinlenir, onurlu, saygın bir devleti haline getirdik; vatandaşlarımızın dünyanın her yerinde başının dik olmasını sağladık" diye konuştu.
-"Vizyon sahibi bir Türkiye var"-
Türkiye'nin geçmişle mukayese edilemeyecek ölçüde gelişip, büyüdüğünü söyleyen Başbakan Erdoğan, şunları şöyledi: "Dün, kendi iç ekonomik ve siyasal krizlerinin pençesinde kıvranan bir Türkiye vardı. Bugün, küresel ve bölgesel sorunlarla mücadele eden bir Türkiye var. Dün, yarınını göremeyen, ileriye dönük hiçbir plan yapamayan, proje üretemeyen bir Türkiye vardı. Bugün, bırakınız yıllık ve 5 yıllık plan dönemlerini, 11 yıl sonrasının, çeyrek yüzyıl sonrasının planlarını yapan ve bunları gerçekleştirme yönünde kararlılıkla ilerleyen vizyon sahibi bir Türkiye var. Dün, uluslararası kuruluşlar karşısında ricacı durumunda, mihnet altında bir Türkiye vardı.Bugün, uluslararası alanda kendi şartlarını ortaya koyan, muhataplarıyla bu şekilde masaya oturan güçlü bir Türkiye var. Ülkemizin ve milletimizin bugünü dünden daha iyi olduğu gibi, inşallah yarınlarımız da bugünden daha iyi olacak."
- ANKARA