Başbakan Müjdeyi Verdi
İstanbul'a 3. Havalimanı Geliyor.
"İnşallah yakında İstanbul'da üçüncü bir havalimanını görürseniz şaşırmayın. Şu anda ikisi ihtiyaca cevap vermiyor. Şu anda Sabiha Gökçen de bile sıkışmaya başladık. Öbür tarafta sıkıntılar var. Şikayetler gelmeye başladı. Rötarlar bundan kaynaklanıyor. İstiyoruz ki rötarlar olmasın"
Türk Hava Yolları (THY) filosuna katılan 4 yolcu, 1 de kargo uçağının hizmete alım töreni Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yapıldı.
Airbus firmasından 2 adedi teslim alınan A 330 - 300 yolcu uçağı ve Boeing firmasından 2 adedi teslim alınan B777 - 300 ER uçakları ile 330 - 200 kargo uçağı havalimanında gösterildi.
Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, uçakların hizmete alım törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve diğer yetkililer katıldı.
BAŞBAKAN "BEYLERBEYİ "NİN KOKPİTİNİ İNCELEDİ
Törenden önce hizmete alınan Beylerbeyi uçağını inceleyen Başbakan Erdoğan, daha sonra pilot kabinine geçerek bilgi aldı
Uçaktaki incelemesini bitirdikten sonra Başbakan Erdoğan önce beraberindeki bakanlarla birlikte, uçağın merdivenlerinde fotoğraf çektirdi.
Erdoğan, ardından da uçağın personeliyle fotoğraf çektirdi. Başbakan daha sonra kısa adı HABOM olan Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezinin önce maketini inceledi ve bilgi aldı. Erdoğan, HABOM'un devam eden inşaat alanına da gezerek incelemelerde bulundu.
"ASKERİ HAVALİMANLARI SİVİL HAVALİMANINA DÖNÜŞÜYOR"
Erdoğan daha sonra, Sabiha Gökçen Havalimanı içindeki Turkish Enginee Center'a ( Türk Motor Bakım Merkezi ) geldi. Burada konuşan Erdoğan, "Bugün teslim aldığımız 5 uçakla THY 'deki uçak sayısı 149 'a yükseliyor. Göreve geldiğimizde bu sayı 59 'du. Uçaklarla THY 'nin sektördeki iddiası daha da büyüyor. Şu anda Avrupa'nın en genç filosuna sahibiz 2011 'de 29, 2012'de 18, 2013 'de 4 ve 2014 'te teslim alacağımız 3 uçakla filomuzla 200 uçağı aşmış olacağız" dedi.
Erdoğan konuşmasında, rakamlar da verdi. Erdoğan, "2002 sonunda iç hat yolcu sayısı 87 milyon kişiydi. 2009 sonunda iç hat yolcu sayısı yüzde 372 artışla 41 milyon kişiye ulaştı. Hani fakirin bir ifadesi var ya nereden nereye diye. Şimdi buradayız. Dış hat yolcusu 25 milyondu. Şu anda geldiğimiz rakam 44 milyona çıktı. Orada da artış oranı yüzde 77. Toplamda iç ve dış hat yolcu sayısındaki artış yüzde 155 oldu, 85 milyon rakamına ulaştı" diye konuştu.
Erdoğan, " Ülkemizi istiyoruz ki dört bir yanına uçaklarla ulaşım Iğdır Hakkari Şırnak havaalanına kavuşacak. Bunlar 5 - 10 yıl önce olsaydı olur be der miydik ? Ama şimdi var. Şimdi Avrupa 'ya Kars'a ulaşıyorsunuz Askeri havaalanlarını sivil havaalanlarına dönüştürme suretiyle orada da değişim ve dönüşümü gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.
"ŞU ANDA İKİSİ İHTİYACA CEVAP VERMİYOR"
Erdoğan konuşmasında İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanın müjdesini de verdi. Erdoğan, " Şu anda THY ile birlikte 6 firma bu sektörde adet rekabet ediyor. Bunlar da zenginlik kazandırıyor. Dedik ki artık havaalanlarımızda da yap - işlet - devret modelini getirelim. Modern bir rekabet anlayışını oluşturalım. Sabiha Gökçen'de Atatürk Havalimanında bunu görüyoruz. Görmeye de devam edeceğiz. İnşallah yakında İstanbul'da üçüncü bir havalimanını görürseniz şaşırmayın. Şu anda ikisi ihtiyaca cevap vermiyor. Şu anda Sabiha Gökçen de bile sıkışmaya başladık. Öbür tarafta sıkıntılar var. Şikayetler gelmeye başladı. Rötarlar bundan kaynaklanıyor. İstiyoruz ki rötarlar olmasın" diye konuştu.
"BU SAYI DAHA DA ARTACAK"
Törende Ulaştırma Balkanı Binali Yıldırım da bir konuşm