Cumhurbaşkanı Gül, İkb Türkiye Ofisi'nin Açılışına Katıldı

Son Güncelleme:

İslam Kalkınma Bankası (İKB) Türkiye Ofisi'nin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin de bir dönem çalıştığı bankanın, İslam dünyası için özellikle faizsiz bankacılık alanında çok önemli işler yapan bir kurum olduğunu...

İslam Kalkınma Bankası (İKB) Türkiye Ofisi'nin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin de bir dönem çalıştığı bankanın, İslam dünyası için özellikle faizsiz bankacılık alanında çok önemli işler yapan bir kurum olduğunu vurgulayarak, "Son 10 yılda gerçekleştirilen köklü ekonomik reformlar, Türkiye'yi çok güçlü hale getirdi İslam Kalkınma Bankası (İKB) Türkiye Ofisi'nin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin de bir dönem çalıştığı bankanın, İslam dünyası için özellikle faizsiz bankacılık alanında çok önemli işler yapan bir kurum olduğunu vurgulayarak, "Son 10 yılda gerçekleştirilen köklü ekonomik reformlar, Türkiye'yi çok güçlü hale getirdi. Bir taraftan bankaya fon sağlayan, bir taraftan da onun imkanlarından faydalanan bir ülkeyiz. Bu anlamda Türkiye, banka için büyük bir şans" dedi.


Cumhurbaşkanlığı'nın internet adresinde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Türkiye Ofisi'nin açılış törenine katıldı. İKB Türkiye Ofisi'ne gelişinde Cumhurbaşkanı Gül'ü, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, SESRIC Genel Direktörü Prof. Dr. Savaş Alpay ve İKB Başkanı Dr. Ahmed Mohamad Ali karşıladı.


Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, neredeyse sekiz yıl İslam Kalkınma Bankası'nda kendisinin de uluslararası memur statüsünde iktisat uzmanı olarak bu kurumda çalıştığını söyledi.


Bugünkü siyasi hayatımda ve devlet hayatımda çalıştığı döneme ait tecrübelerinden faydalandığını kaydeden Gül, Birleşmiş Milletlerden sonra en çok üyesi olan kuruluşun İslam İşbirliği Teşkilatı olduğunu belirtti.


Cumhurbaşkanı Gül, teşkilatta çok zengin üyeler olduğu gibi kalkınmakta olan ve az gelişmiş üyeler de bulunduğunu ifade ederek, "Bu anlamda İslam Kalkınma Bankasının üye profili çok ilginç. Bu, ayrıca bankaya ayrı bir sorumluluk ve mesuliyet getirmekte" değerlendirmesinde bulundu.


-"IDB'NİN BU FAALİYETLERİNE HEPİMİZİN ÇOK BÜYÜK DESTEK VERMESİ GEREKİYOR"-


Bankanın 1975'de kurulduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, o günden bu yana epey zaman geçtiğini, bankanın kendisini ispatladığını, çok güçlü hale geldiğini ve üye ülkelere hizmet eden bir kuruluş olduğunu vurguladı.


Kuruluşun aynı zamanda, faizsiz finans kurumlarının, faizsiz çalışan bankaların bütün dünyada kabul görmesinin önünü açtığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bütün bu çalışmalarda üye ülkelerin çok büyük desteğinin olduğunu, bununla beraber bankanın başkanı Ahmet Muhammed Ali'nin liderliğinin, kendisini bu işe vermesinin ve çalışkanlığının da bu başarıda büyük rol oynadığını söyledi.


İslam Kalkınma Bankasının bu çalışmalarıyla faizsiz bankacılığın nasıl çalışacağının teorilerini ve metodlarını geliştirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Yoksa bankacılığın nasıl yapılacağı çok bilinmiyordu açıkçası. Ama bugün gelinen noktada eğer 2 trilyon dolara ulaşmış bir para, İslam prensipleri çerçevesinde faaliyet gösteren bankaların bünyesindeyse ve bu çerçevede bu kadar büyük bir para varsa yine bunun bu hale gelmesinde İslam Kalkınma Bankası'nın çok büyük bir rolü olmuştur" diye konuştu.


Ülkeler içerisinde daha gelişmiş ülkelerin bu çalışmaları güçlü bir şekilde desteklemelerinin önemli bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "IDB'nin bu faaliyetlerine hepimizin çok büyük destek vermesi gerekiyor. İslam Kalkınma Bankasının sermayesinin 10 milyar doları geçmesi ve IDB'nin bir taraftan üye ülkelerdeki kullanılmayan fonları değişik mekanizmalar bulup onları yönlendirmesi, diğer taraftan da yatırımlarını yapması tabii ki kalkınmanın da önemli motoru olmaktadır" dedi.


-"IDB'NİN İMKANLARINDAN DA TABİ EN İYİ ŞEKİLDE FAYDALANAN BİR ÜLKEYİZ"-


Cumhurbaşkanı Gül, bu süre içerisinde bankanın personelinin de çok geliştiğini, yeni binanın görkemli olduğunu ve buna uygun şekilde çalışma alanlarının da geliştiğini söyledi. Bütün bunların kendisini ümitlendirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bu alandaki kuruluşların önemli bir üyesi olduğunu belirterek, "IDB'nin önemli ortaklarından biriyiz. IDB'nin imkanlarından da tabi en iyi şekilde faydalanan bir ülkeyiz. Bir taraftan fon sağlayan, bir taraftan imkanlarından faydalanan ülkeyiz. Çünkü Türkiye'nin o kapasitesi de var. Bazen mevcut kapasiteyi, fonları değerlendirecek yer bulamazsınız. Bu anlamda Türkiye, banka için de çok büyük bir şans. Son 10 yılda gerçekleştirilen köklü ekonomik reformlar, Türkiye'yi çok güçlü hale getirdi. Reformlar Türkiye'yi, gerek içeriden gerek dışarıdan gelecek her türlü ekonomik şoklara karşı gayet sağlam ve koruyucu hale getirdi. Neticede dünyada yaşanan finans krizinden en az etkilenen ülkelerden birisi olduğumuzu sizler yakından takip ediyorsunuzdur. Biz bu ilgimizi devam ettireceğiz. Bugün Ankara'da bu ofisin açılması çok memnuniyet verici. Ümit ediyorum ki yakında İstanbul'daki ofis de açılır. İstanbul'u finans merkezi yapmak için büyük bir projemiz var. Bunu sizler de yakından biliyorsunuz. Sadece IDB değil, Dünya Bankası, IFC onlar da ofislerini açtılar. Yine bunun yanında diğer uluslararası kuruluşlar ve bankalar da İstanbul'da ofislerini açıyorlar" diye konuştu.


Kısa süre içerisinde İstanbul'un dünyanın önemli finans merkezlerinden biri olacağına ve bunda İKB'nin önemli bir yeri olacağına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ofisin SESRIC içinde açılmasının anlamlı olduğunu, binanın yapılışını yakından takip ettiğini ve desteklediğini, bütün bu kuruluşların bir çatı altında olmasının ise ayrı bir anlamı olduğunu vurguladı.


Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Gül, İKB Başkanı ve tüm çalışanlarını tebrik etti. Başbakan Yardımcıları Ali Babacan, Beşir Atalay ve İKB Başkanı Ahmet Muhammed Ali ile birlikte bankanın Türkiye Ofisi'nin açılış kurdelesini kesen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra ofiste incelemelerde bulundu. - Ankara

Kaynak: ANKA