"Dünya AK Parti'nin Başarı Hikayesine Merak Saldı"
AK Parti'nin 10 yılda üst üste seçimleri kazanması, özellikle sosyal güvenlik ve sağlık alanındaki projeleri, dünyanın birçok ülkesinden siyasi partilerin ilgisini çekerken, yabancı ülkelerden ço...
Dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda siyasi partinin, son 10 yılda üst üste seçimleri kazanan AK Parti'nin deneyiminden yararlanmak için girişimde bulunduğu bildirildi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin artık küresel bir parti haline geldiğini söyledi.
Partilerinin, Türkiye'de gelişim ve dönüşümün öncüsü olarak 10 yılda 2 genel ve 2 yerel seçimden birinci çıktığına işaret eden Çavuşoğlu, "Dünya, AK Parti'nin bu başarı hikayesine merak salmış durumda" dedi.
Dünyanın birçok ülkesinden siyasi partinin, AK Parti'nin başarı hikayesini birinci ağızdan dinlemek ve deneyiminden yararlanmak istediğini ifade eden Çavuşoğlu, "Partimize sık sık yabancı ülkelerin büyükelçileri ziyaretlerde bulunarak, ülkelerindeki siyasi partilerin, AK Parti ile işbirliği yapma yönündeki taleplerini iletiyor" diye konuştu.
Şimdiye kadar 70'e yakın yabancı siyasi partiyle, gelen talep üzerine işbirliği kurmak için mutabakat yaptıklarını anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Partimiz, son 10 yılda her seçimi kazandı ve büyük işler başarıyor. Bu gerçekten dünyada büyük merak uyandırdı. Siyasi partiler, özellikle yeni kurulan partiler, hatta tecrübeli siyasi partiler bizim bu tecrübemizi kendileriyle paylaşmamızı istiyorlar. 'Seçim nasıl kazanılıyor? Kadın kolları, gençlik kolları nasıl işliyor? Ekonomik, sosyal politikalarınız ne? Sosyal güvenliği zarar etmeden nasıl başarıyorsunuz' gibi her yönden herkes çok merak ediyor. AK Parti'nin başarı hikayesinin nasıl yazıldığını birinci ağızdan dinlemek isteyen çok sayıda parti var. Artık tek tek baş edemediğimiz için gruplar halinde kendilerini ülkemizde ağırlayarak partimizin başarı hikayesini konferanslarla paylaşıyoruz."
Yoğun talepler üzerine, Kamboçya'dan Çin'e kadar birçok ülkeden siyasi partinin üye olduğu Asya Siyasi Partiler Birliği ile Afrika Siyasi Partiler Birliği üyelerini topluca Türkiye'de ağırladıklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Burada her türlü misafirperverliği de gösteriyoruz. Sadece partimize değil üniversitelere, düşünce kuruluşlarına, Dışişleri Bakanılğına da yönlendiriyoruz. Seçim kampanyalarımızla ilgili bilgi almak istediklerinde profosyonel şirketlere gönderiyoruz" şeklinde konuştu.
-"Parlamenter diplomasisini önemsiyoruz"
Geniş yelpazeden partileri ağırlamanın önemine işaret eden Çavuşoğlu, bu buluşmalarda ülkelerinde iktidar yada muhalif olan partilerin yöneticileriyle uluslararası meseleleri de görüşme fırsatını bulduklarına dikkati çekerek, "Biz parlementer diplomasisini önemsiyoruz. Birçok konunun gayri resmi ortamda tartışılmasının faydalı olduğuna inanıyoruz. Bu diplomasi sayesinde birçok uluslararası örgütlerle beraber örgütlerin içine sadece parlemento olarak değil parti olarak giriyoruz" ifadesini kullandı.
-"Dünyanın her yerinden doktora öğrencileri geliyor"
AK Parti'nin politikalarının bilim dünyasının da ilgisini çektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Şu anda dünyanın her yerinden, Amerikasından, Japonya, Meksika, Arjantin'e kadar dünyanın her yerinden master, doktora öğrencileri geliyor. Bizim partimizle ilgili tez yazıyorlar. Obejektif mülakatları yaptırıyoruz. Avrupa'dan da çok gelen var" dedi.
Doktora ve master öğrencilerinin, kendilerine AK Parti'nin başarısı, gücü, tüm politakalarına ilişkin özel sorular yönelttiğini anlatan Çavuşoğlu, "demokrasi ve İslam nasıl gidiyor" gibi sorularla da sıklıkla karşılaştıklarını dile getirdi.
Partileriyle ilgili zaman zaman önyargılarla da karşılaştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Bizi İslami parti zannediyorlar. Biz, İslam'ın bir siyasi partiyle özdeşlemesine karşı olduğumuzu söylüyoruz. Herkes kendi inancına inanabilir, dinlerin siyasi partilerle özdeşleşmesine, isminin verilmesine karşıyız. Mesela Mısır'da başbakanımızın laiklik vurgusu yapmasına şaşırıyorlar" şeklinde konuştu. - Ankara