Engellilerin en büyük hayali özel atölyelerini açmak

Son Güncelleme:

HÜSEYİN YİĞİNER - Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Çubuk Platformu tarafından yürütülen proje kapsamında "Yarı Değerli ve Süs Taşları İşlemeciliği Kursu"na devam eden engellilerin en büyük hay...

HÜSEYİN YİĞİNER - Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Çubuk Platformu tarafından yürütülen proje kapsamında "Yarı Değerli ve Süs Taşları İşlemeciliği Kursu"na devam eden engellilerin en büyük hayali atölyelerini açmak.


Çubuk Platformu ile İŞKUR'un işbirliğinde Çubuk'ta açılan "Yarı Değerli ve Süs Taşları İşlemeciliği Kursu" devam ediyor. Kursa katılan engellilerin en büyük hayali ise atölyelerini açarak ekonomiye katkı sağlamak.


Teknik Öğretmen Günay Örücü, "Engelli kursiyerlerimize, Çubuk bölgesinden çıkan bu mücevher taşlarının metalle birleştirilmesi konusuyla ilgili kuyumcu atölyesinde bu objeler birleştirilerek ziynet eşyası, takı olarak ortaya çıkarılmasını öğretiyoruz. Bunları bütün detaylarıyla teker teker öğretiyoruz. 2006'da başladığımız bu proje devam etmektedir. Bugüne kadar 80 öğrencimiz mezun oldu. Bunların birçoğu özel sektörde iş buldu ya da bu sektörde çalışan arkadaşlarımızın yanında çalışmaya devam etmektedirler" diye konuştu.


Engelli Metin Sarıkaya, yarı değerli ve süs taşları işlemeciliğini öğrendiğini ve en büyük hayalinin bir atölye açmak olduğunu söyledi.


Bunun engellilerin yapacağı en güzel işlerden biri olduğunu kaydeden Sarıkaya, taşlarla uğraşmanın bir nevi terapi etkisi yaptığını ifade ederek, "Çok güzel bir şekilde taşların işlenmesini öğrendim. Şimdiye kadar burada taş kesme şekillerini öğrenirken, bundan sonra kesmiş olduğumuz taşların içinden çıkan motiflerin nasıl ve ne şekilde işleneceğini öğreniyoruz. Bu iş engelliler için çok güzel meslektir. Yani bütün engellilere tavsiye edebileceğim bir iştir. Eli ayağı tutan, gözü gören bütün engelli arkadaşlarımızın yapacağı bir iştir" görüşünü paylaştı.


Kısmetse bir iş yeri açarak istediğini aktaran Sarıkaya, "Bu iş tabi ki bir kişiyle olmaz. İki arkadaş sırt sırta omuz omuza vererek bu işleri devam ettirebileceğimizi düşünüyorum. Tek hedefim kendimize ait, bedensel engellilerin ekmeğini taştan çıkaracağı bir iş yeri açmaktır. Bunun için de elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Sabah 09.00'da geliyoruz buraya. Akşam 04.00'e kadar çalışıyoruz. Burada çalışırken taşlarla uğraşmak rahatlatıcı bir etki yaratıyor. Birçok gürültü ve stresten uzaklaştığımızı hissediyoruz. Burada adeta dinleniyoruz, kendimize geliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Önceden mezun olan birçok engelli arkadaşının hayalinin de atölye açmak olduğunu anlatan Sarıkaya, "Atölyelerin açılmasında tüm yetkili, kurum ve kuruluşlardan, hatta özel sektörden engellilere destek vermelerini istiyoruz. İmkan verildiği sürece ekmeğimizi taştan çıkartmak istiyoruz" şeklinde konuştu.


Çubuk Ankara Atölye Engelli agat taşı Çubuk agat taşı

Muhabir: Hüseyin YİĞİNER

Yayınlayan: Ebubekir Gülüm

-Atölye hocasıyla röportaj

-Engelli Metin Sarıkaya ile röportaj


Kaynak: AA