"Engelsiz Türkiye'ye Değer Katanlar" Bakan Şahin
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AK Parti'nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğunu anımsatarak, engellilere hitaben, "Eğer ilk kadın büyükşehir belediye başkanı ...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AK Parti'nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğunu anımsatarak, engellilere hitaben, "Eğer ilk kadın büyükşehir belediye başkanı olursam siz o masada olacaksınız, o şehir engelli dostu olacak. Sizler gelip o masada söz sahibi olacaksınız. Yapmak istediğiniz her şeyi o şehirde birlikte başaracağız bu konuda söz veriyorum" dedi.
Şahin, ATO Kongre Merkezi'nde "Engelsiz Türkiye'ye Değer Katanlar" programında, engellileri küçük düşüren, negatif ayrımcılığa neden olan "çürük", "elverişsiz" ve "sakat" gibi tanımları defterden sildiklerini söyledi.
Esas sorunun engellilerde olmadığını, engelsizlerin bakış açısında, empatisizliğinde ve hoşgörüsüzlüğünde olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:
"Eğitim dedik, sağlık dedik, istihdam dedik, erişilebilirlik dedik. Dört ana basamakta adımlar attık. Eğitimde hedefimiz; yüksek öğretime giden engelli sayımızı yükselteceğiz. Yüksek öğretim gören engelli sayımız hala çok düşük. onun için fırsat eşitliğini güçlendireceğiz."
Türkiye'nin, dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefini anımsatan Şahin, engellisini merkezine almayan, engellisini kalkınmanın bir parçası yapmayan Türkiye'nin bu hedefe ulaşamayacağını, Türkiye'nin engellilerin zekasına, potansiyeline ihtiyacı olduğunu söyledi.
-"Reformlar engellileri yaşam kalitesini artırdı"
Şahin, sağlıkta dönüşümün ve sosyal güvenlik reformunun en çok engellerin yaşam kalitesini yükselttiğini belirterek, engellilerin hizmete erişebilirliğini önemsediklerini dile getirdi.
Engelli istihdamını arttırmak için çalışmalara devam ettiklerini bildiren Şahin, "Özel sektörün engelli alımını artırmamız gerekiyor. Yarın Plan ve Bütçe Komisyonunda özel sektörü daha cazibeli hale getirecek bir altyapı oluşturacağız" dedi.
-"Gaziantep engelli dostu olacak"
Konuşmasının sonunda, AK Parti'nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğunu anımsatan Şahin, salonda bulunan engellilere şu şekilde hitap etti:
"Milletvekili olduğum günden itibaren en büyük gücümü sizden aldım. En çok hayır duayı sizden aldım. Gece yatarken 'ulaşamadığım engelli var mı yarabbim? Varsa bunun hesabını nasıl veririm' diyerek yattım. Her sabah kaldığımda çalışma arkadaşlarımıza 'bugün engelliler için ne yapacağız' diyerek çalıştım. Sizden çok şey öğrendim. Siz öğretmen oldunuz ben ise öğrenci. Siz benim yaşama bakışımı, çocuklarımdan beklentimi değiştirdiniz. Sizsiz gökyüzünün hiçbir anlamı olmadığını, sizsiz yaşamın ne kadar anlamsız ve cılız olduğunu öğrendim. Eğer ilk kadın büyükşehir belediye başkanı olursam siz o masada olacaksınız, o şehir engelli dostu olacak. Sizler gelip o masada söz sahibi olacaksınız. Yapmak istediğiniz her şeyi o şehirde birlikte başaracağız bu konuda söz veriyoruz."
-"Devlette devam esas"
Bakan Şahin, program çıkışında basın mensuplarının istifa edip etmeyeceği sorusunu, "Ben Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak önümüzdeki hafta bütçemizi geçireceğim, devlette devamlılık esastır. Bizden sonra bir arkadaşımız gelecek, bunun devamını ve takibini yapacak. Biz o konuda çok rahatız. Biz şu ana kadar makamlara güvenerek iş yapmadık, milletin hizmetkarı olma yönünde iş yaptık" yanıtını verdi.
-İstiklal Marşı'nın sözleri işaret diline çevrildi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da katıldığı programda eski AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi kısa bir konuşma yaptı.
Programın açılışında, okunan İstiklal Marşı'nın sözleri sahnede bulunan öğrencilerce işaret diline çevrilirken, daha sonra engelli piyanist Buğra Çankır bir performans sergiledi.
Bakan Şahin, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'ye Altındağ'da engellilerin yaşamını kolaylaştıran projelerden dolayı plaket verdi.
-"Engelsiz Türkiye'ye Değer Katanlar"
Yılın değer katan sanatçısı olarak Buğra Çankır'a, yılın öğrencisi olarak Beril Zorlu'ya, yılın iş adamı olarak Hikmet Akpınar'a, yılın bilim insanı olarak Okan Kubus'a, yılın sporcuları olarak Kürşat Çağlayan, İlhan Çıtak, Sergen Gürbüz ve Burcu Dağ'a ödül verildi. Sosyal hayata katılım kategorisinde kişi olarak Işık Kulabaş, aile olarak ise Ali Şerafettin Köksal ve ailesi ödüle uygun görüldü.
-türkiyeye değer katanlar