-Eski Van Şehri’ndeki Eserlerin Tapusu Vakıflara Devredildi
Van Valisi Münir Karaloğlu, eski Van şehrindeki mevcut eserlerin tamamını ayağa kaldırarak, Türkiye'nin önemli inanç merkezlerinden biri haline getirmek istediklerini söyledi.
Daha önce Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait olan eski Van şehrindeki tarihi eserler ve 82 dönümlük arazinin tapusu Vali Münir Karaloğlu'nun girişimleri sonucu geçtiğimiz hafta Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Karaloğlu, devir işlemlerinin ardından beraberinde Mimarlar Odası Başkanı Şahabettin Öztürk ve İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü Salih Tatlı ile birlikte eski Van şehrinde incelemelerde bulundu. Eski Van şehrindeki kiliseler başta olmak üzere Kızıl Camii, Ulu Camii, Abbasağa Camii, Horhor Camii, Çifte Hamam Miri Ambarı ve Horhor kaynak suyu bölgesini gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Yaklaşık 2 kilometrelik alanı gezen Karaloğlu, bölgeye uygulayacakları projeler ve devam eden restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.
-82 DÖNÜMLÜK ARAZİ VE ESERLERİN TAPUSU VAKIFLARA DEVREDİLDİ
Geçen yıl ihalesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Kayaçelebi Camii'nin restorasyon projesinin başlayacağını ve bu yıl ibadet açmayı planladıklarını kaydeden Karaloğlu, Hüsrevpaşa Camii'nin restorasyon projesinin ise devam ettiğini bildirdi. Eski Van şehrindeki eserlerin tapusunun şimdiye kadar Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmesinin eksiklik olduğunu ifade eden Karaloğlu, ancak geçen hafta ifrazını yaptıkları 82 dönümlük arazinin ve 5 eserin tapusunun Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildiğini bildirdi.
Kayaçelebi Camii, Kızıl Camii, Ulu Camii, Abbasağa Camii, Horhor Camii, Çifte Hamam'ın projelerinin hazır olduğunu anımsatan Karaloğlu, "Bu 5 eserin rolöve ve restorasyon, restitüsyon projeleri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan geçti. İnşallah biz Horhor Camii ve Medresesinden başlayarak, Hüsrevpaşa Camii'nden sonra eski Van şehrinde yeni bir dinamiği ayağa kaldırmak istiyoruz" dedi.
-"ESKİ VAN ŞEHRİNİ 24 SAAT YAŞAMIN OLDUĞU MEKANLAR HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ"
Van Kalesi'nin sadece kaleden ibaret olmadığını ve gezildiğinde birbirinden değerli yüzlerce tarihi eserin yer aldığını anımsatan Karaloğlu, "Bunların başında Miri Ambarı'ndan Sarnıçına, Kilisesinden, Camisine, Medresesinden Hamamına kadar çok sayıda eser var. Minarelerindeki süslemelere bakınca insanın hayran olmaması mümkün değil. Kızıl Camiinin minaresindeki süslemeler, çiniler 13. yüz yıldan kalma Selçuklu eserleri. Bu önemli eserler mutlaka ayağa kaldırmamız lazım. Bunun için de Van Kalesi etrafında eski Van şehrinde daha çok çalışma yapmamız lazım. Mevcut eserlerin tamamını ayağa kaldırıp buraları 24 saat yaşanabilir mekanlar haline getirmemiz lazım. Yoksa oraları korumamız mümkün değil. Van Kalesi'nin güney ve kuzey aydınlatmalarını zaten geçen yıl bitirmiştik. Bazı eksiklikler var onlarda tamamlanacak. Süleyman Han Camii bitti, kaledeki Sur restorasyonları bu yıl da devam edecek. İnşallah kale ve çevresi 3-5 yıl sonra gerçekten Türkiye'nin ve dünyanın dört bir tarafından insanların 'gidip orayı görelim' denecek mekanlar haline gelecek"
-"ESKİ VAN ŞEHRİ TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ İNANÇ MERKEZİ OLACAK"
Eski Van şehrinde Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi Camileri ile birlikte bu yıl restorasyonuna başlayacakları Horhor Camii'yi de inanç turizmine kazandıracaklarını anlatan Karaloğlu, şunları kaydetti: "Vakıflar Genel Müdürlüğümüzle görüşüp bu yıl önemli eserlerden bir tanesi olan Horhor Camii'yi ayağa kaldırmak istiyoruz. Horhor Camii ve medresesi önemli bir merkez. Burayı ayağa kalrırıp, kalenin zirvesinde Süleyman Han Camii eteğinde ise Horhor Camii insanlarımızın ziyaret edeceği mekanlar haline gelir. Buraların restore edilerek turizme kazandırılması inanç turizmi açısından çok önemli. Van zaten başlı başına Türkiye'nin en önemli inanç turizm merkezlerinden bira tanesi. Ama bunu destekleyecek yapıları ortaya çıkarmamız lazım"
Vali Karaloğlu, konuşmasının sonunda eski Van şehrindeki eserleri ve arazinin vakıflara devredilmesinde önemli çalışmaları olan Vakıflar Genel Müdürü Bitlis Vakıflar Bölge Müdürüne teşekkür etti.